Ornäsbjörk : förförisk & falsk (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
96
Utgivningsdatum
2016-04-18
Upplaga
2
Förlag
Redaktionen i Borlänge AB
Originaltitel
Ornäsbjörk: Förförisk och falsk
Dimensioner
243 x 175 x 10 mm
Vikt
373 g
SAB
Uf,580
ISBN
9789163907487
Ornäsbjörk : förförisk & falsk (inbunden)

Ornäsbjörk : förförisk & falsk

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-04-18
195
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Ornäsbjörkens historia börjar en sommardag 1767 vid gården Lilla Ornäs i Dalarna. Lilla Ornäs hörde till Torsångs socken och ligger cirka åtta kilometer nordost om Borlänge på gränsen till Falun. Landssekreteraren och hemmansägaren Hans Gustaf Hjort är ute på sina ägor då han hittar en märklig björk med flikiga löv...

Det är historisk mark. Bara knappt två kilometer från Lilla Ornäs finns den kända Ornässtugan - platsen där Gustav Eriksson Vasa lyckades undgå att gripas av danske kungen Kristians trupper år 1520. Gården Lilla Ornäs är hemmaplan för Hans Gustaf Hjort. Det är här han trivs bäst och har sina rötter.

Så här kan det ha gått till när björken med de märkliga löven hittades - fritt tolkat efter de historiska fakta som finns:

Hemmansägaren och landssekreteraren Hans Gustaf Hjort på Lilla Ornäs tar sig en promenad i sommarkvällen. Han följer stigen upp mot berget alldeles i närheten av gården. Han ska ta en titt på sin skog och han håller en yxa i handen.
Det är stenigt där han går och det växer björkar, småtallar, smågranar och några klena rönnar ur den hårda marken. Hjort stannar och pustar, torkar svetten ur pannan, det är varmt, nästan kvävande, kanske åska i luften?
Då, just då, får han syn på ett litet träd som står där liksom för sig självt, bara några meter bort. Det är ett träd med märkliga, flikiga löv. Det är ungefär en och en halv meter högt med en stam som är tjock som ett finger. Men vilka besynnerliga löv! Kan det vara björk?
Hans Gustaf Hjort tittar nyfiket och förundrat. Han tar ett kliv närmare och för sedan sitt finger försiktigt uppåt längs den smala stammen, låter det följa de tunnare grenarna och fortsätter med fingerspetsen ut mot löven. Den första Ornäsbjörken är funnen..!
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ornäsbjörk : förförisk & falsk
  2. +
  3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 454 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ornäsbjörk : förförisk & falsk. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. klart intressant inte bara för oss trädnördar
    Niklas Johansson, 21 september 2020

    Boken innehåller det väsentliga om dessa biörkar. Naturligtvis finns det en hel del ytterligare men jag kan inte tänka mig en bättre början. Att det finns förhållanden som inte nämns eller att klassningen av te olika formerna inte är uppbyggd som et traditionellt examinationschema inspirerar bara till att själv gå vidare. Att layouten ibland ter sig rörig är inget som stör mig.

Visa alla 1 recensioner