Lagstiftning : rationalitet, teknik, möjligheter (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2014-11-27
Upplaga
2
Förlag
Jure Förlag
Dimensioner
237 x 164 x 20 mm
Vikt
542 g
SAB
Oe:c
ISBN
9789172235922
Lagstiftning : rationalitet, teknik, möjligheter (häftad)

Lagstiftning : rationalitet, teknik, möjligheter

Häftad Svenska, 2014-11-27
500
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kraven på lagarna skärps. Globaliseringen, samhällets tilltagande komplexitet och intensifierad mediabevakning påverkar. Problem som traditionellt har hanterats av lagstiftning kan lösas på andra sätt. Att freda IT mot virusangrepp, att bevaka upphovsrätt eller hantera skatter enbart med hjälp av skriven lag är inte möjligt. Lagarna kompletteras eller ersätts av andra mekanismer. Ofta träder tekniska system i förgrunden.

Lagstiftningstekniken är samtidigt outvecklad. Utbildningen är obefintlig. Lagberedningar rekryteras enligt rutiner etablerade då andra förutsättningar gällde. Arbetet tar ringa hänsyn till utvecklingen av analytiska metoder. Preciserade anvisningar saknas. Effekterna av ny lagstiftning följs sällan upp.

Lagstiftning är mot den bakgrunden ett arbete om lagarnas framtid. Grundtesen är att samhällets omvandling i högre grad måste återspeglas i lagarnas utformning. Risken är annars att lagstiftningen förlorar sin praktiska verkan.

Framställningen utgår från rådande uppfattningar om lagarnas rationalitet. Därtill beskrivs generella lagstiftningsproblem. I centrala avsnitt inventeras utvecklingslinjer med fokus på möjlig metodutveckling. Konsekvenserna av olika vägval diskuteras.

Boken vänder sig till lagstiftare, jurister och alla som har att förlita sig på lagstiftningen för att nå eftersträvade resultat.

Peter Wahlgren är professor vid Stockholms universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lagstiftning : rationalitet, teknik, möjligheter
  2. +
  3. Juridisk metodlära

De som köpt den här boken har ofta också köpt Juridisk metodlära av Maria Nääv, Mauro Zamboni, Maria Nääv, Håkan Andersson, Antonia Bakardjieva Engelbrekt (häftad).

Köp båda 2 för 956 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Peter Wahlgren

  • Juridisk skrivguide

    Peter Wahlgren, Wiweka Warnling-Nerep, Pål Wrange

    Juridisk skrivguide innehåller skrivråd för jurister och juridikstuderande. Boken är metodorienterad - strategier för arbetsekonomisk produktion av juridiska texter varvas med talrika exempel. Strukturering av material, citat- och hänvisningstekni...