Det blågula stjärnbaneret : Usa:s närvaro och inflytande i Sverige (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
302
Utgivningsdatum
2016-03-09
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Åsard, Erik (red.)
Dimensioner
210 x 135 x 20 mm
Vikt
442 g
SAB
Oab
ISBN
9789173317603
Det blågula stjärnbaneret : Usa:s närvaro och inflytande i Sverige (häftad)

Det blågula stjärnbaneret : Usa:s närvaro och inflytande i Sverige

Häftad Svenska, 2016-03-09
259
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
USA är landet vi svenskar älskar att älska och hata. Så har det varit i över två sekler. Vi svenskar har, av historiska och andra skäl, en mycket nära relation till USA, ett förhållande som i intensitet bara kan jämföras med det vi har till våra nordiska grannländer. Sedan länge bär vi på såväl positiva som negativa känslor och åsikter om det stora landet i väster, skriver bokens redaktör Erik Åsard i Det blågula stjärnbaneret.

Att USA har ett märkbart inflytande på det svenska samhället är lätt att konstatera. Vissa debattörer hävdar att det ständigt pågår en amerikanisering, andra pekar på en antiamerikanism med stämningar som lätt flammar upp. Bokens kompetenta forskare/skribenter visar att vårt land på många sätt är amerikaniserat, men enbart i vissa avseenden. Och den amerikanisering som förekommer har en tydlig svensk prägel. Författarna påtalar samtidigt den ambivalenta svenska inställningen till jättelandet i väster genom åren. Fascination och avståndstagande lever sida vid sida.

Vi har fått åtskilligt västerifrån: en stor del av populärkulturen med film, musik och television; reklamens inverkan; journalistik och medier liksom modeller för företagande. Men kalla kriget, Vietnamkriget, Irakinvasionen och andra händelser där USA spelat en ledande roll har ofta väckt protester såväl på det officiella som på det folkliga planet. Attackerna den 11 september 2001 väckte å andra sidan djup sympati. Kluvenheten har varit särskilt tydlig inom försvars- och säkerhetspolitiken, där svenska regeringar länge hävdade en strikt alliansfri linje samtidigt som de nära samarbetade med USA och NATO.

Erik Åsard, redaktör för boken, författare, professor och statsvetare; Wilhelm Agrell, professor i säkerhetsfrågor och författare, Lund; Ulf Jonas Björk, professor i mediekunskap i USA; Dag Blanck, chef för Nord amerikainstitutet, historiker, Uppsala.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det blågula stjärnbaneret : Usa:s närvaro och inflytande i Sverige
  2. +
  3. Stockholm som spioncentral : spåren efter tre hemliga städer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stockholm som spioncentral : spåren efter tre h... av Wilhelm Agrell (inbunden).

Köp båda 2 för 505 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »