Medicinen, människorna, vården (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Hundra år i Göteborg
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2017-09-12
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Carlsson, T. (form)
Dimensioner
231 x 215 x 25 mm
Vikt
1174 g
SAB
V:k
ISBN
9789173318624
Medicinen, människorna, vården (inbunden)

Medicinen, människorna, vården

Inbunden Svenska, 2017-09-12
335
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
De senaste hundra åren har medfört enorma förändringar i samhället, så också inom sjukvården. Jämfört med för ett sekel sedan har den tekniska utvecklingen varit omvälvande med avancerad diagnostik och behandling. Antibiotika, hormoner, cellgifter och andra läkemedel har medfört ett dramatiskt förändrat sjukdomspanorama.
I denna medicinhistoriska bok skriver Gudrun Nyberg populärvetenskapligt om förändringarna. Att fokus ligger på Göteborg i den mycket välillustrerade boken gör den inte alls provinsiell; det var oftast en liknande situation och utveckling i hela landet.
Nyberg berättar övergripande om personalkategorier och arbetsuppgifter, om psykiatri, om hud- och könssjukdomar liksom om öron och ögon. Kirurgin med intensivvård och cancerbehandling ägnas en avdelning. Kvinnosjukdomar och barnafödande liksom barnsjukvård tas upp. Infektionssjukdomarnas behandling ägnas ingående behandling av medförfattaren Johan Lindberg. Likaså tas invärtes medicin med bl.a. diabetes, magsår, hjärt- och kärlsjukdomar, lungmedicin, allergologi m.m. upp under relevanta rubriker. Ett antal betydelsfulla läkare och forskare presenteras i relation till tid och specialområde. Boken är rikt illustrerad.

Gudrun Nyberg är idégivare och huvudförfattare till denna medicinhistoria. Hon är själv läkare och forskare, tidigare verksam både vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Karolinska sjukhuset i Stockholm. Hon är likaså författare till en rad populärvetenskapliga böcker med anknytning till medicin och naturvetenskap. Nyberg är bosatt i Göteborg. Johan Lindberg, också läkare och forskare i Göteborg, ansvarar för ett av kapitlen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Medicinen, människorna, vården
  2. +
  3. Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin, oxytocin, serotonin, kortisol, endorfin, testosteron

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin... av David J P Phillips (kartonnage).

Köp båda 2 för 554 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gudrun Nyberg