Myternas etrusker : ursprung, frihet, undergång (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
215
Utgivningsdatum
2018-09-28
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Antonisen, Petter (form) / Carlsson, T. (form) / Santillo Frizell, Barbro (foto)
Dimensioner
216 x 157 x 20 mm
Vikt
572 g
SAB
Jaao
ISBN
9789173319393
Myternas etrusker : ursprung, frihet, undergång (inbunden)

Myternas etrusker : ursprung, frihet, undergång

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-09-28
285
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Detta är en berättelse om resenärers och pionjärers sökande efter spår av ett utdött folk i ett levandelandskap, om historiebruk och identitet, om ett etruskiskt kulturarv som skapades av aktörer medvitt skilda syften genom grävande, samlande och säljande, genom studier, tolkning och förmedling. För några var sökandet efter etruskerna en passion, för andra ett tidsfördriv ..."

Vad resenärerna sökte var den klassiska romerska och grekiska kulturen. Men det fanns en äldreviktig kultur med andra rötter, etruskernas. Deras kultur tedde sig för dessa resenärer rå och primitiv. Etruskerna passade inte in i salongerna, men deras styrka låg i något som den grekiska och romerska kulturen saknade: ett gåtfullt ursprung, ett obegripligt språk och en total undergång höljd i mystikens dimmor. Dessutom hade de lämnat efter sig ett sagolikt ruinlandskap av övergivna gravstäder.

En bit in på 1800-talet väcktes intresset för de gåtfulla etruskerna. Det var amatörer tyskar, engelsmän, fransmän, som lockades till etruskernas färgsprakande gravar. Myterna frodades om det försvunna folket. Och så har det fortsatt med stegrat intresse. I boken analyserar Frizell den etruskiska identiteten, deras gåtfulla ursprung och vad DNA kan förmedla. Hon behandlar också dödens landskap med gravarna och deras utsmyckningar.

Boken är rikt illustrerad.

Barbro Frizell är professor i arkeologi, under många år chef för Svenska Institutet i Rom och författare till populärvetenskapliga böcker om arkeologi. Under många år var hon bosatt i Rom, numera huvudsakligen i Falkenberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Myternas etrusker : ursprung, frihet, undergång
  2. +
  3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 544 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Myternas etrusker : ursprung, frihet, undergång. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Ett kulturfolk på vetenskaplig drift.
    Pär Sehlstedt, 28 juni 2021

    Bokens starka sida är beskrivningarna av de etruskiska gravarna. Här finns ett bra bildmaterial. Författarens och disciplinens ovilja att försöka belysa det etruskiska folkets etniska- och språkliga ursprung är att beklaga. Det hela känns lite ofullständigt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Barbro Santillo Frizell