Jodå, Gud spelar tärning : slump och struktur i vetenskapens nya världsbild (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
203
Utgivningsdatum
2021-10-06
Upplaga
1
Förlag
Santérus Förlag
Medarbetare
Hattenbach, Stefan (form)
Dimensioner
218 x 145 x 19 mm
Vikt
425 g
SAB
Bfa
ISBN
9789173591706
Jodå, Gud spelar tärning : slump och struktur i vetenskapens nya världsbild (inbunden)

Jodå, Gud spelar tärning : slump och struktur i vetenskapens nya världsbild

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2021-10-06
197
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Bokens titel syftar på Einsteins berömda påstående "Gud spelar inte tärning" i debatten med Niels Bohr om slumpmässigheten i kvantmekaniken. Einstein såg Gud som synonym med naturlagarna, och var inte tilltalad av tanken på en Gud som ingriper i människors liv, och än mindre en Gud som vill ha personlig kontakt med människor. Isaac Newtons världsbild stod sig väsentligen orubbad i över tvåhundra år. Det var först i början av nittonhundratalet som man började ha skäl för en i grunden annorlunda ansats, inte bara mindre justeringar. Det är dock viktigt att ha i minnet att Newtons mekanik inte är fel, utan ofullständig.

Författaren tar med läsaren till vetenskapens frontlinjer inom kärnfysik, astronomi, kaosteori, logik, geologi och evolutionsbiologi. Han hävdar, med utgångspunkt i den moderna naturvetenskapen att det är fullt möjligt att Gud existerar, men vi kan varken bevisa det eller motbevisa det och att dagens naturvetenskapliga världsbild är fullt förenlig med att Gud verkar aktivt i världen, men vi kan vare sig bevisa eller motbevisa att så skett och sker.

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik och företagsledare, och har tidigare varit föreståndare för Svenskt Kärntekniskt Centrum.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jodå, Gud spelar tärning : slump och struktur i vetenskapens nya världsbild
  2. +
  3. Paradoxer : boken som utmanar din upplevelse av allt som finns omkring dig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paradoxer : boken som utmanar din upplevelse av... av Gary Hayden, Michael Picard (inbunden).

Köp båda 2 för 330 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Blomgren

  • Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning

    Jan Blomgren

    Utan elförsörjning blir det ingen tillväxt och ingen välfärd. Moderna samhällen är helt beroende av en fungerande och pålitlig energiproduktion. I Sverige har energipolitik varit en stridsfråga i många år. Trots goda förutsättningar rapporteras åt...