Melankoliska rum : om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2010-02-15
Förlag
Bonnier Pocket
Medarbetare
Scheutz, Sofia (form)
Dimensioner
179 x 110 x 18 mm
Vikt
172 g
SAB
Vla:k,Dodf
ISBN
9789174290806
Melankoliska rum : om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid (pocket)

Melankoliska rum : om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2010-02-15
55
Skickas inom 2-5 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I början av 2000-talet. Långa köer ringlar utanför ett museum i Paris. Därinne pågår en jätteutställning om melankoli i konsten. Sal efter sal med bilder av sorgsna ansikten och nedslagna blickar. Huvuden dystert lutade i handen. Trötta, bortvända kroppshållningar. Den enorma katalogen, lika tung som sitt ämne, heter "Melankoli: genialitet och galenskap".Allt är förföriskt och sugande, som ett dunkelskönt vatten. Men vad är det som lockar? Är inte melankoli en motbild till det vi strävar efter idag: kontroll, styrka och hälsa, passion och entusiasm?När Karin Johannisson undersöker melankolin historiskt blir det också en samtidskommentar. Idag täcker depressionsbegreppet snart in varje mörker. Genom det långa perspektivet visar hon hur känsloregistren varierat, men också hur de mörka känslorna kunnat rymmas inom det normala. Ju mer sårbarheten benämns med diagnostiska namn, desto mer riskerar vi att krympa normaliteten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Melankoliska rum : om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid
 2. +
 3. Diagnosens makt : om kunskap, pengar och lidande

De som köpt den här boken har ofta också köpt Diagnosens makt : om kunskap, pengar och lidande av Karin Johannisson, Sigmund Soback, Eva Kärfve, Thomas Brante, Aant Elzinga (häftad).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Melankoliska rum : om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fin och intressant genomgång av melankoli
  MBK, 28 december 2016

  Går igenom melankoli och depression och sätter ett historiskt perspektiv. Intressant att se hur synen har förändrats genom seklerna och vad som återkommer! Det finns trender även här! :-)

 2. En trevlig sommarläsning
  Julia Sonnerup, 16 augusti 2012

  Jag sträckläste boken och kunde inte lämna den ifrån mig under några dagar. All fakta framläggs på ett mycket strukturerat och pedagogiskt sätt. Det finns en öppenhjärlighet i boken som gör att jag lätt kan ta till mig de svåra teorier som har inspirerat många människor att granska sin samtid med ett par kritiska ögon.

 3. Ny favorit-faktabok!
  Lottisen, 9 mars 2011

  Jag blev sjukskriven för utbrändhet första gången 1997. Därefter har jag fått ett antal olika diagnoser som t.ex utmattningsdepression. Hela tiden har jag trots de stora sjukskrivningssiffrorna i vårt moderna samhälle känt det som om det har varit något fel på mig som person.

  Av denna anledning är Karin Johannissons bok en mycket trösterik och läsvärd faktabok. Den handlar just om denna typ av symtom - och samhällets värderingar av dessa - från 1700-talet och fram till idag. Boken är... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Karin Johannisson