Carl XVI Gustaf : den motvillige monarken (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
377
Utgivningsdatum
2011-03-10
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
200 g
SAB
Lz Carl XVI Gustaf, kung av Sverige,Kc.55
ISBN
9789174610291
Vanliga sökord
ofrivillige ovillige

Carl XVI Gustaf : den motvillige monarken

(42 röster)  |   Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-03-10

Slutsåld

Ingen i vårt land har över tiden varit så uppmärksammad, omskriven och hyllad som kung Carl XVI Gustaf. Men hur är han som person och hur uppfattas han av människor i sin omgivning?
Genom samtal med personer som stått honom nära får vi här ta del av en ny bild av vår statschef. Gamla klasskamrater, lärare, lumparkompisar, befäl, adjutanter och livvakter berättar för första gången om sina minnen av kungen. Fram träder bilden av en helt vanlig människa och av en motvillig monark.
Utgångspunkten för boken har varit att belysa de okända sidorna hos kungen, de som tidigare inte skildrats och de som vi inte vet så mycket om. Vi får också ta del av monarkens inofficiella liv. Vilka är hans privata vänner, hur ser kretsen kring kungen ut och hur umgås de på fritiden?

THOMAS SJÖBERG är journalist och författare med en särskild känsla för personporträtt. Han har skrivit flera uppmärksammade biografier, bland andra: Ingvar Kamprad och hans Ikea (1998), Barnflickan i Knutby (2005) och Private med Milton och Milton (2002).

"anser vi att monarkin är det överlägset bästa statsskicket så är det viktigt att granska Carl XVI Gustaf ur alla aspekter. Just därför är 'Den motvillige monarken' en viktig bok"
Åsa Linderborg, Aftonbladet

"en väldokumenterad skildring av något vi alla anade"
Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad

"Om en privatperson vid namn Carl Gustaf B umgås i kretsar där kvinnor är en leksak att ta fram vid efterrätten är det beklämmande, patetiskt och gravt dekadent. När Sveriges kung gör det är det oacceptabelt. Den motvillige monarken borde få även inbitna monarkister att vackla. [...] Det är orimligt att allt nu bara fortsätter som vanligt. Men från riksdagen är det dödstyst. [...] De tycker kanske synd om kungen, generas av honom. Det gör nästan alla. Men ett statsskick kan inte vila på att folket tycker synd om statschefen."
Lena Andersson, Dagens Nyheter

"Den motvillige monarken" kommer knappast att innebära någon vitamininjektion för landets monarkister. Men kanske, förhoppningsvis, kan den ge upphov till en mer förutsättningslös diskussion om det svenska statsskicket. Det finns en del att tala om.
Gabriel Byström, Göteborgs-Posten

"Föredömligt dokumenterad, välskriven och roande."
Staffan Heimerson, Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Carl XVI Gustaf : den motvillige monarken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kungens privatliv
  moonwriter (Åhus), 14 april 2017

  Man får en annan bild av kungen när man läst boken, en intressant inblick i den så kallade fina världen där man roar sig dyrt och kungligt.

 2. Bra att boken har skrivits.
  bonadea, 30 augusti 2016

  Förstår inte varför denna bok skulle vara sådan skandal bok, kungen gör som han vill och kan festa till det ibland inget konstigt alls. Det dom upprör mig mest är att han försöker tysta ner det och att hans folk gör allt för att framställa honom som någon helt annan.
  Jag är ingen vän av kunga familjen och tycker därför det är bra att boken har skrivits så att folk och media vågar säga vad de vill om kungahuset.

 3. Nja! man behöver nog ha en stor nyfikenhet för att...
  annelie hedin, 1 september 2013

  Nja! man behöver nog ha en stor nyfikenhet för att tycka att detta är underhållande. Att kungen är en person som alla andra, javisst. Ingen bok som hänger sig kvar efteråt.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna