Bankmarknad och ägarroll i förändring : sparbankerna, Swedbank och sparbanksstiftelserna på 2000-talet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2020-03-11
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Dimensioner
232 x 162 x 27 mm
Vikt
746 g
SAB
Qaeb
ISBN
9789175043678
Bankmarknad och ägarroll i förändring : sparbankerna, Swedbank och sparbanksstiftelserna på 2000-talet (inbunden)

Bankmarknad och ägarroll i förändring : sparbankerna, Swedbank och sparbanksstiftelserna på 2000-talet

Inbunden,  Svenska, 2020-03-11
279
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Bankmarknad och ägarroll i förändring : sparbankerna, Swedbank och sparbanksstiftelserna på 2000-talet Kan levereras innan julafton
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    128
Visa alla 1 format & utgåvor
I tvåhundra år har sparbankerna varit en del av det svenska banksystemet. Under dessa två sekel har de omvandlats från lokala, småskaliga inlåningskassor till fullsortimentsbanker sammankopplade med de globala finansiella marknaderna.

I början av 1990-talet gick en stor del av sparbankerna samman och bildade Sparbanken Sverige, som år 2006 bytte namn till Swedbank. I dag finns nära sextio självständiga sparbanker kvar runt om i landet.

Här analyseras utvecklingen under de senaste decennierna mot bakgrund av en historisk tillbakablick som sträcker sig till 1820-talet. I fokus står den mångbottnade relationen mellan sparbanker, sparbanksstiftelser och Swedbank.

Sparbanker och sparbanksstiftelser utgör i dag den enskilt största ägaren av Swedbank, och relationen mellan sparbankerna och Swedbank har varit avgörande för båda parters utveckling. Hur denna relation har prövats och förändrats genom perioder av kriser och konflikter men också av expansion och tillväxt är det centrala temat i boken.

Framställningen bygger på intervjuer med mer än fyrtio personer. Till dem som ger sin syn på historien, samtiden och framtiden hör tidigare chefer i Swedbank Göran Collert, Reinhold Geijer, Jan Lidén, Birgitta Johansson-Hedberg, Michael Wolf, Anders Sundström, Lars Idermark och Birgitte Bonnesen liksom ledande företrädare för sparbanker och sparbanksstiftelser, såsom Lennart Haglund, Erik Hägglöv och Bosse Johansson.

Författaren Tom Petersson är docent i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och forskare vid Uppsala Center for Business History.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bankmarknad och ägarroll i förändring : sparbankerna, Swedbank och sparbanksstiftelserna på 2000-talet
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tom Petersson