Lockout, strejk och blockad : en strategisk analys av konfliktvapnen på den svenska arbetsmarknaden (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2006-11-01
Förlag
Mobergs Pulikationer
Dimensioner
209 x 135 x 14 mm
Vikt
180 g
SAB
Ohaj-c
ISBN
9789175680675

Lockout, strejk och blockad : en strategisk analys av konfliktvapnen på den svenska arbetsmarknaden

Häftad,  Svenska, 2006-11-01
55
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
På den svenska arbetsmarknaden är lockouten, strejken och blockaden välkända konfliktvapen. Men hur verkar de? När används de och av vem? Vilka är vapnens avsedda och oavsedda effekter? Vilka kostnader är förenade med vapnens användning - för användaren, för motståndaren, för tredje man och för samhället i stort? Vilka är skillnaderna mellan konflikterna inom den privata och den offentliga sektorn? Hur skiljer sig skyddade och konkurrensutsatta sektorer åt? Hur används sympatiåtgärder? Och, inte minst, hur har konfliktvapnens relativa styrka förändrats från 1900-talets början fram till våra dagar?

I denna bok genomför statsvetaren Erik Moberg en systematisk analys av dessa frågor. Han visar bland annat att strejkvapnets effektivitet förstärkts dramatiskt under den studerade hundraårsperioden. Han inför också en distinktion mellan vanliga avtalskonflikter och så kallade systemförsvarskonflikter. Huvudvapnet i de senare är blockaden - ett formidabelt vapen som ingen aktör i längden kan stå emot.

Reinhold Fahlbeck om Lockout, strejk och blockad i tidskriften Arbetsmarknad & Arbetsliv: Moberg ger rika illustrationer från arbetsmarknadskonflikter under hela 1900-talet. Det sker med stor insikt och överblick. ... Analysen är i hög grad bred och mångfacetterad. Den framstår även som i hög grad nyanserad och balanserad. ... Moberg lever upp till programförklaringen att göra en strategisk analys av konfliktvapnens kostnader och effekter för användaren, för motståndaren, för tredje man och för samhället i stort. ... Det kan sägas att Moberg fyllt en lucka i den svenska arbetsmarknadslitteraturen. Moberg kan rentav sägas ha genomfört något av ett svenskt pionjärarbete.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lockout, strejk och blockad : en strategisk analys av konfliktvapnen på den svenska arbetsmarknaden
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 304 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Moberg

 • Frihetens förgänglighet : fem teorier om hot mot det fria samhällets institutioner

  Erik Moberg

  I Frihetens förgänglighet beskriver, jämför och analyserar Erik Moberg fem teorier om långsiktiga, samhälleliga förändringsprocesser. Teorierna har utvecklats av Karl Marx, Joseph Schumpeter, Friedrich Hayek, Ludwig von Mises och Mancur Olson. All...

 • Statsvetenskap

  Erik Moberg

  Boken är tänkt att kunna fungera som grundläggande lärobok vid universitetsstuder i statsvetenskap men riktar sig också till en bredare publik. Den har följande tolv kapitel: 1. Staten som institution och studieobjekt 2. Stater under 5000 år 3. Gr...