Idrottens träning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2023-03-03
Upplaga
2
Förlag
SISU Förlag
Dimensioner
240 x 170 x 13 mm
Vikt
563 g
SAB
Rb
ISBN
9789177270942

Idrottens träning

Häftad,  Svenska, 2023-03-03
248
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Idrottens träning är en av två böcker som ingår i SISU Idrottsutbildarnas idrottsövergripande Grundutbildning för tränare. Den andra boken heter Idrottens ledarskap. Böckerna och deras innehåll hänger ihop och går egentligen inte att skilja åt i det praktiska utförandet på tränings- och tävlingsarenan. De kan även användas för annan typ av idrottsledarutbildning oavsett nivå eller läsas utifrån eget intresse. Oavsett om du är tränare för barn, ungdomar, elitidrottare eller motionärer finner du ett matnyttigt och relevant innehåll.

Ny upplaga 2023
I denna andra upplaga som kom februari 2023 har alla kapitel setts över av författarna och uppdaterats utifrån den senaste forskningen. Dessutom har två helt nya kapitel tillkommit, ett om biomekanikens grunder och ett om att skapa idrottsglädje och motivation med KBT som grund. Dessutom är kapitlet om individens utveckling helt nyskrivet och benämns nu människans biologiska utveckling. Ordningen på kapitlen är också förändrad.

Kort sammanfattning av innehållet
Idrottens träning tar upp olika aspekter av träning och tränarskap. I första kapitlet pekar SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet på vikten av rörelseglädje, något som kan nås genom den kunskap vi kallar rörelseförståelse (eller physical literacy).

Det andra kapitlet ger dig kunskap om människans biologiska utveckling, från barndomen till ålderdomen. Du får en inblick i vad som händer i kroppen då den växer men även åldras, och hur olika funktioner och färdigheter påverkas.

Att vara fysisk aktiv har många olika hälsoeffekter (både fysiologiska och psykologiska) för barn, ungdomar och vuxna. I kapitel tre får du en genomgång av vilka dessa är och vad som krävs i form av konkreta rekommendationer

Kapitel fyra visar på hur du som tränare kan skapa idrottsglädje och motivation med KBT som grund. Centrala begrepp i detta kapitel är förstärkning, beteenden och känslor.

I det femte kapitlet tar vi det från början och ger dig träningslärans grunder. Här beskrivs de fysiska grundegenskaperna som tillsammans bestämmer den fysiska prestationsförmågan, samt sex träningsprinciper du behöver ha koll på för att få till en optimal prestationsutveckling.

Kapitel sex handlar om biomekanikens grunder och hur olika fysiska lagar och regler påverkar våra rörelser. Med ökad kunskap om biomekanik kan du hjälpa aktiva att bli mer effektiva i sina rörelser och minska risken att de blir skadade.

Kapitel sju handlar om träningsplanering och tar upp flera tidsperspektiv, alltifrån det korta (ett enskilt träningspass) till det långa (årsplanering). Här lär du dig också om planeringsprocessen och dess olika delar.

Det krävs många gånger mycket träning för att få en bra prestationsutveckling. Men det är inte alltid så att det är den som tränar mest och hårdast som utvecklas bäst. I kapitel åtta kan du läsa om den viktiga återhämtningen (både den fysiska och den psykologiska) för dina aktiva.

Kapitel nio ger dig slutligen viktig kunskap om hur du ska agera vid akuta skador och vid olika sjukdomstillstånd.

Författare:
Aila Ibanez Menguc, Andreas Fröberg, Cecilia Åkesdotter, Claes Göran Sundell, Eva Andersson, Henrik Persson, Kerry McGawley, Kristjan Oddsson, Marko Laaksonen, Michail Tonkonogi
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Idrottens träning
  2. +
  3. Idrottens ledarskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Idrottens ledarskap (häftad).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »