Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2020-09-22
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
208 x 135 x 31 mm
Vikt
420 g
SAB
Hc
ISBN
9789177952787
Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning (inbunden)

Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning

(69 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-09-22
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Lena Anderssons romaner kommer att bli klassiker." Expressen

I Brunnsvikens vattenbryn simmar kricka, vigg och brunand. De kommer att simma där om tusen år också, tänker Elsa. Hon säger att när faderns aska nu läggs i jor den bredvid Sveas, som lades bredvid Gunnars, som lades bredvid Gunnars bröder och mor, då är han den siste av dem som kommer att ligga under en gravsten. De stannar och ser ut över vattnet. Hon säger att fadern nog tyckte om tanken på den där stenen, det solida i den. Så nära materien var han att den liksom lösgjorde sig ur det materiella och blev till idé. Dottern är Lena Anderssons uppföljare till den hyllade romanen Sveas son. Nu möter vi folkhemmets barnbarn. Inte minst får vi följa Ragnars dotter Elsa på hennes väg ut i livet, från barnets undran inför världen till den unga kvinnans konfrontation med tidens nya idéer och tänkesätt. Alltmedan folkhemmet, såsom hennes far såg det, sakta löses upp och dess syn på människan, samhället och tillvaron på alla sätt utmanas.

Lena Andersson (f 1970) är skribent och författare. Romanen Egenmäktigt förfarande (2013) erhöll Augustpriset och SvD:s litteraturpris och blev också Lena Anderssons stora genombrott bland läsarna. Dottern en berättelse om folkhemmets upplösning är hennes åttonde roman och en fortsättning på Sveas son en berättelse om folkhemmet (2018).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning
 2. +
 3. Sveas son : en berättelse om folkhemmet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveas son : en berättelse om folkhemmet av Lena Andersson (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lite torr och tråkig
  Peter, 23 april 2021

  Allt för förutsägbar och dessutom lite tråkig. Hennes distanserade och lite torra röst fungerade perfekt i böckerna om Ester Nilsson som behandlade emotionellt laddat material men en torr berättarröst om torra liv blir inte särskilt intressant.

 2. Tidsdokument
  Ejda Hassler, 31 mars 2021

  Välskriven berättelse om folkhemmet, men inte lika intressant som författarens tidigare bok. Men min uppfattning beror nog på att Dottern tillhör mina döttrars generation och inte min

 3. Dottern
  Britta Johansson, 29 mars 2021

  Boken handlar också om de erfarenheter jag har från min egen uppväxt. Kanske därför som boken berör mig på ett särskilt sätt.
  Lite trögstartad inledning. Uppföljning vore intressant.

 4. Igenkännande roman
  Cosmos, 29 mars 2021

  Mycket att känna igen sig i beskrivningen av känslor, företeelser, upplevelser, det underliggande i det svenska folkhemmet. Som alltid hos Lena A ett drivet, utvecklat språk, lätt att ta till sig.
  Tyckte boken tappade lite tempo när Dottern var i USA men det enbart marginellt.
  Överlag, en briljant roman, mycket läsvärd.

 5. Dottern, en uppväxtskildring
  Margareta , 5 december 2020

  Lysande berättelse om en flickan Elsas uppväxt och utveckling. Elsa gör som pappan vill och detta hämmar henne hela vägen, men hon har inte något annat val med den pappan. Varje tanke utanför boxen möts med mothugg och ironi.

 6. skildring av folkhemmet
  Ulla Birgitta Khraisat, 4 november 2020

  Bra skildring av folkhemmet och svenskarna dröm att ta sig till det stora landet i väster och skapa ett framgångsrikt liv.

 7. En bok som inte riktigt håller ihop
  Birgitta Wallner, 2 november 2020

  Vissa partier i boken är briljanta. Men som helhet var boken något av en besvikelse. Allt tal om lingvistik tar alldeles för stor plats i boken och jag begriper inte på vilket sätt lingvistiken påverkat folkhemmets upplösning - som jag för övrigt inte tycker åskådliggörs särskilt tydligt. . Bokens huvudfigur, Elsa (Lena?) , framstår som en osympatisk person - men det kanske var meningen? I långa stycken är boken långtråkig.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Lena Andersson