Om könets existens : tankar om den nya synen på kön (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
358
Utgivningsdatum
2022-10-28
Förlag
Bokförlaget Polaris
Dimensioner
180 x 110 x 23 mm
Vikt
196 g
SAB
Ohj
ISBN
9789177958130
Om könets existens : tankar om den nya synen på kön (pocket)

Om könets existens : tankar om den nya synen på kön

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2022-10-28
79
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Kön är inte kopplat till vilken kropp du har utan vilket kön du känner att du tillhör." Så står det på Vårdguidens hemsida. De senaste tio åren har något hänt med definitionen på kön. Plötsligt sägs det att kön inte har något med kroppen att göra, utan är en känsla. Könet finns inte längre mellan benen, utan i huvudet, och det gäller att ta reda på vilket kön man egentligen tillhör. Ett barn som gillar rosa klänningar? Det är med all säkerhet en flicka. En tonåring som hatar sina bröst? Det är med all säkerhet en pojke.

Den nya definitionen på kön har hyllats som progressiv. Nu kan alla vara sig själva och leva ut sitt inre kön. Men är den så progressiv? Och är den så ny? Kajsa Ekis Ekman söker könets ideologi bakåt i historien och finner att den i själva verket är en återgång till reaktionära könsroller, med allvarliga konsekvenser. Kvinnor ska vara passiva och fåfänga, män aktiva och aggressiva. De som inte passar in ska korrigeras av staten, ofta med infertilitet som konsekvens. Homosexualitet blir på nytt en defekt som ska rättas till, och kvinnor förlorar rätten att idrotta, träffas och tala på egna villkor. Denna ideologi håller på att bli lag i stora delar av världen. Hur kan något så reaktionärt maskeras som progressivt?

Denna bok synar en utveckling som har kusliga konsekvenser för kvinnor, homosexuella och alla som bryter mot könsrollerna. En måsteläsning för alla som vill orientera sig i vår tids mest infekterade fråga.

Kajsa Ekis Ekman (född 1980) är en av våra mest mångsidiga och uppmärksammade intellektuella. Hon har tidigare givit ut böckerna Varat och varan - prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan, Skulden eurokrisen sedd från Aten och samlingsvolymen Texter 1998-2015.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Om könets existens : tankar om den nya synen på kön
  2. +
  3. Marionetterna : en berättelse om världen som politisk teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt Marionetterna : en berättelse om världen som po... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Om könets existens : tankar om den nya synen på kön. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra och intressant bok
    kerstin uisk, 24 augusti 2023

    Jag förstår att könsdysfori är mycket svårt att leva med, men jag är tveksam till att förstahandsvalet för att komma tillrätta med det skulle vara könsbyte, operation och livslång medicinering. Om genus: Genus låter för mig ganska likt könsroll, och jag förstår att många avskyr den könsroll som tillhör deras kön. Jag inser att det är nästan omöjligt att helt och hållet byta könsroll utan att byta kön, (men det går ju till 100%, man kan ju bara likna det andra könet). Man får nöja sig med att ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kajsa Ekis Ekman