Under mattan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
3-6 år
Antal sidor
26
Utgivningsdatum
2018-10-02
Upplaga
1
Förlag
Lilla Piratförlaget
Illustratör/Fotograf
Per Gustavsson
Dimensioner
247 x 216 x 7 mm
Vikt
310 g
SAB
Hcf
ISBN
9789178130115
Under mattan (inbunden)

Under mattan

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-10-02
123
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Årets i särklass bästa bilderbok."
Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet

"En av höstens bästa barnböcker med klockren text och oroande teckningar."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Sara Lövestam skriver rakt och enkelt och med mycket humor. ... "Under mattan" är rolig, lite småspännande och har tydlig sensmoral. Ett extra plus för att barnet i boken får vara den förståndiga i familjen och säga åt sina föräldrar att skärpa sig."
Johanna Hejdenberg, Arbetarbladet

"Detta är en finurligt rolig historia om det klassiska uttrycket att sopa något under mattan, som fungerar på två plan, bokstavligt om man ser till vad som sägs i bild och text, men det kan naturligtvis handla om konflikter och annat man inte vill prata om eller kännas vid i en familj."
Annika Lundeberg, BTJ

"En fantastiskt fin och bokstavlig tolkning av talesättet sopa under mattan. Per Gustavssons bilder och Sara Lövenstams text lockar till både skratt och funderingar."
Linnea Carlquist, Hallå Helsingborg

"I Sara Lövestams bilderboksdebut Under mattan ... blir vuxnas konflikträdsla och förmåga att inte låtsas om sådant som skaver så bokstavligt att det blir absurt. Per Gustavssons uttrycksfulla illustrationer passar det raka språket och den allt galnare historien perfekt."
Eva Emmelin, Skånska Dagbladet


Det började med ett ganska litet monster. En morgon satt det på köksbänken, just när pappa skulle rosta bröd. Hallå! ropade jag. Titta vad som sitter där!


Pappa blir inte lika förvånad över monstret som dyker upp. Han lyfter det i nackpälsen och slänger in det under mattan. Där samlas allt möjligt skräp. Till slut är högen under mattan stor som en flodhäst, den rör på sig och morrar ibland. Men mamma och pappa låtsas ändå som ingenting För vad skulle hända om någon lyfte på mattan?!

Under mattan är en finurlig och dramatisk bilderbok om ett hem där saker hellre sopas under mattan än tas itu med. Det är författaren Sara Lövestams första bilderbokstext, illustrerad av Augustnominerade Per Gustavsson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Under mattan
 2. +
 3. Gruvan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gruvan av Sara Lövestam (inbunden).

Köp båda 2 för 251 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Under mattan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fantasi och diskussionsunderlag
  Jonas Skäremo Holmberg, 3 januari 2021

  Det lilla barnets perspektiv på konflikträdda föräldrar kommer fram i Sara Lövestams sakliga och välskrivna prosa.
  Mindre barn kan uppskatta det fantastiska i att det göms monster och skräp under mattan, medan äldre barn kan uppskatta metaforen, att ohanterade konflikter till slut gör det svårt att umgås och leva tillsammans.

 2. Läskig
  Villivonkansbooks, 15 oktober 2018

  I Under mattan sopas allt som hittas i hemmet in där. Högen under mattan blir bara större och större av alla monster, drakar, björnar, spindlar och diverse som fylls på under mattan. Snart kan inte familjen komma in i vardagsrummet längre. Läser boken med sonen och efter två sidor vill han inte läsa mer. Jag ser hur han har gåshud på kroppen av obehag, den är alldeles för läskig för honom. Är inne i en period där det är mycket monster som lurar överallt. Trodde att sonen med sina dryga 7 år s... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna