Den landsflyktige stockholmaren : Hjalmar Söderberg och Danmark (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2018-08-08
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
218 x 153 x 27 mm
Vikt
674 g
SAB
Gcz Söderberg, Hjalmar
ISBN
9789178449996
Den landsflyktige stockholmaren : Hjalmar Söderberg och Danmark (inbunden)

Den landsflyktige stockholmaren : Hjalmar Söderberg och Danmark

Inbunden, Svenska, 2018-08-08
225
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Danmarks betydelse för Hjalmar Söderberg och hans författarskap kan knappast överskattas. Alltsedan ungdomen fängslades han av dansk kultur, inte minst av författare som J.P. Jacobsen, Herman Bang och H.C. Andersen, och av filosofer och tänkare som Søren Kierkegaard och Georg Brandes. Denna starka kulturella tillhörighet blev under hans mer än trettio sista år också en fysisk sådan, sedan han flyttat till Danmark.

Söderbergforskningen har inte tidigare framlagt en samlad bild av inflytandet från Danmark på Söderbergs författarskap, och vad gäller enskildheter i detta knappast sett den stora betydelse en författare som H.C. Andersen haft.

Med sina insikter i danskt kulturliv, och genom en noggrann läsning av Söderbergs texter i dialog med danska författares verk, fyller Gunnar Syréhn nu en lucka i forskningen kring ett betydande författarskap.

Syréhn framhåller särskilt hur Hjalmar Söderberg hörde hemma i det borgerliga och rättsstatliga samhället, och hur han kom att lidelsefullt engagera sig mot tidens onda krafter, framför allt nazismen. Att Söderberg även förde denna kamp genom sina religionshistoriska studier, är en viktig poäng i Syréhns framställning.

Gunnar Syréhn är fil. dr och docent i litteraturvetenskap, särskilt dramaforskning, vid Uppsala universitet. Under många år var han universitetslektor i Linköping och svensk lektor vid Köpenhamns Universitet. Vid sidan av sin akademiska karriär har han verkat som skådespelare och sångare i Köpenhamn. Han har dessutom varit gymnasie- och högskolelärare och kulturjournalist. Som välmeriterad forskare har Syréhn särskilt intresserat sig för svensk litteratur, framför allt dramatik. I författarskapet kan nämnas tre böcker med Lars Forssell som centralgestalt, en om P.O. Enquists dramatik, och en om Gunnar Wennerbergs Gluntarne.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den landsflyktige stockholmaren : Hjalmar Söderberg och Danmark
 2. +
 3. Litteratur och litteratörer 2. Litteraturkritik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Litteratur och litteratörer 2. Litteraturkritik av Hjalmar Söderberg (inbunden).

Köp båda 2 för 454 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Syréhn

 • Sparka mot porten och storma! : gluntarne som teater

  Gunnar Syréhn

  Gluntarne , Gunnar Wennerbergs duettcykel om det uppsaliensiska studentlivet, är ett av det svenska 1800-talets idag mest levande verk. I Sparka mot porten och storma! gör sig Gunnar Syréhn till talesman för att Gluntarne först och främst bör betr...

 • Två juvenila sångspel

  Gunnar Syréhn

  Sångspelen behandlar lekfullt och en aning respektlöst Glunten och Magistern på äventyr i 1840-talets Uppsala, bland annat genom att förvandla Magistern till en dansk student. Huvudhandlingen, som skämtar studentikost med biedermeiertidens naiva u...