Kapitalet, överheten och alla vi andra: Klassamhället i Sverige - det rådan (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
173
Utgivningsdatum
2018-08-20
Upplaga
1
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Medarbetare
Weithz, Jesper (form)
Illustratör/Fotograf
Jesper Weithz
Dimensioner
198 x 132 x 20 mm
Vikt
261 g
SAB
Oabka-c
ISBN
9789179243036
Kapitalet, överheten och alla vi andra: Klassamhället i Sverige - det rådan (häftad)

Kapitalet, överheten och alla vi andra: Klassamhället i Sverige - det rådan

(23 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad Svenska, 2018-08-20
197
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vart är Sverige på väg? Det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle, med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig. Kapitalet och ett litet överskikt tar hand om en allt större del av samhällets resurser samtidigt som överheten i det offentliga livet oförblommerat ger uttryck för både folkförakt och klassförakt.

Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys som bygger vidare på hans banbrytande studier från 1970- och 80-talen.

Kapitalet, överheten och alla vi andra är en skarpt genomborrande analys av dagens svenska klassamhälle och pekar på det digitaliserade ståndssamhälle som väntar i förlängningen av dagens tendenser. Den visar också vad som krävs för att ändra utvecklingens riktning och vilka sociala krafter som kan göra det. Denna bok kan ses som en fortsättning på Göran Therborns internationellt uppmärksammade arbete Ojämlikhet dödar från 2016.

Boken är sprungen ur projektet "Klass i Sverige" som Göran Therborn lett i samarbete med det oberoende fackliga idéinstitutet Katalys och som samlat ett stort antal forskare från en mängd olika discipliner. Boken markerar på allvar hans återkomst till den svenska samhällsdebatten, där han först gjorde avtryck redan 1966 med den uppmärksammade debattboken En ny vänster. Detta är hans första bok skriven på svenska sedan 1981.

"På therbornska håller välfärdsoligarkernas, rövarbaronernas och de korrupta byråkraternas fåvälde på att återkomma, men under förklädnad av allas valfrihet. Ingen visar med större klarhet att propagandan om valfrihet bara är fernissa över ett gammaldags klassamhälle som jag tror att vår författare ansåg vara på väg att besegras när han drog ut i världen 1981." ur Daniel Suhonens förord

Göran Therborn är professor emeritus i sociologi vid universitetet i Cambridge. Han har sedan 1970-talet haft världen som både arbetsfält och studieobjekt, och skrivit en rad internationellt uppmärksammade verk som kommit ut på åtminstone tjugofyra språk. På svenska finns sedan tidigare bland annat Vad gör den härskande klassen när den härskar? (1980), Maktens ideologi och ideologins makt (1981), Klasstrukturen i Sverige 1930 1980 (2018 [1981]), Borgarklass och byråkrati i Sverige (1989), Europa, det moderna (1996), Världen (2012) och Ojämlikhet dödar (2016). Hans senaste bok på engelska är den globala studien Cities of Power (2017).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kapitalet, överheten och alla vi andra: Klassamhället i Sverige - det rådan
 2. +
 3. Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens ... av Klas Åmark (häftad).

Köp båda 2 för 390 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Kapitalet, överheten och alla vi andra: Klassamhället i Sverige - det rådan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bra insikt i vänsterpolitik
  Roberth Björk, 13 juli 2022

  En uppmaning om och en redogörelse över jämlikheten som gick baklänges, enkel skriven, tydliga poänger, gör sitt jobb även om den låter framtidens åtgärder förskrivas av andra. En bra insikt i vänsterpolitik och dagens klassproblem från en gammal veteran.

 2. Klargörande bok en förvirrande politisk tid.
  Hans Skagerlind, 31 januari 2019

  Äntligen har en kunnig person åter lyft fram klassbegreppet för att förtydliga samhällsutvecklingen sedan 1980. Där slår han hål på många floskler som ständigt framförs av våra politiker i form av talepunkter. Till exempel används "valfrihet" för att rättfärdiga alla möjliga ingrepp i verksamheter som skola, vård och omsorg. Vid närmare granskning visar det sig att valfriheten till syvende och sist är möjligheten att göra privata vinster på vår gemensamma välfärdsbudget. Författaren blottlägg... Läs hela recensionen

 3. Ökade klassklyftor
  Jan Englund, 17 oktober 2018

  En utmärkt faktasamling med statistik om det svenska klassamhället. Hur klassklyftorna och förmögenhetskoncentrationen ökat på ett drastiskt sätt och Sverige blivit Nordens mest ojämlika samhälle.

 4. Allmänbildning
  Kalle Wicksell, 4 oktober 2018

  Varför undanhålls detta i den politiska debatten????? Är makthavarna inte intresserad av att höra hur Sverige under snart 40 år omfördelat resurs från oss alla till ett fåtal rika?

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Göran Therborn