Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
152
Utgivningsdatum
2022-05-18
Upplaga
1
Förlag
Volante
Medarbetare
Frostner, Martin (form)
Dimensioner
190 x 134 x 12 mm
Vikt
208 g
SAB
O,Ep-cz Stockholm: Konstfack
ISBN
9789179652197
Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet (häftad)

Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet

Häftad Svenska, 2022-05-18
189
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vintern 2021 blåser det upp till storm på Konstfack i Stockholm. Plötsligt blir en gammal industrihall som i åratal tjänat som utställningssal på den prestigefulla högskolan en nationell debattfråga. Det verkar kanske internt och småttigt, för på ett plan handlar allt om ett namn. Om ett ord och en färg. Men under ytan synliggör bråket om Vita havet viktiga frågor om identitetspolitik, värdegrunder och vad som händer när våra myndigheter och deras anställda allt oftare behöver förhålla sig till aktivism.

När studentkollektivet Brown Island väcker frågan om att döpa om utställningssalen Vita havet eftersom namnet uppfattas som kränkande går en av skolans professorer ut i en debattartikel och ifrågasätter det rimliga i att se namnet som ett uttryck för rasistiska strukturer. Hennes artikel leder till en namninsamling bland skolans lärare och snart är det uppenbart för Sara Kristoffersson att hon står helt ensam mitt i turbulensen utan att riktigt förstå varför. En mot fyrtiofyra.

Vad hände med sakargument, förnuft och kunskap? Är det rimligt att vi låter känslor, upplevelser och inte sällan politiska uppfattningar styra inte bara namn på undervisningsrum, utan i förlängningen alltmer av hur våra myndigheter och institutioner arbetar?

Hela havet stormar är Sara Kristofferssons egen berättelse om Vita havet-debatten. Det är en naken fallstudie inifrån en myndighet, som ställer frågor av principiell vikt för oss alla.

Sara Kristoffersson är konstvetare, författare och kritiker. Sedan 2015 är hon professor i designhistoria på Konstfack. Hon skriver återkommande kritik för Dagens Nyheter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hela havet stormar : fallstudie inifrån en myndighet
 2. +
 3. Stockholm som spioncentral : spåren efter tre hemliga städer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stockholm som spioncentral : spåren efter tre h... av Wilhelm Agrell (pocket).

Köp båda 2 för 264 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sara Kristoffersson

 • Design by IKEA

  Sara Kristoffersson

  Sara Kristoffersson's compelling study provides the first sustained critical history of IKEA. Kristoffersson argues that the company's commercial success has been founded on a neat alignment of the brand with a particular image of Swedish national...

 • Konsten att tämja trä : Gemla och den svenska möbelindustrin

  Anders Houltz, Kerstin Wickman, Petter Eklund, Sara Kristoffersson

  Gemla Fabrikers i småländska Diö är Sveriges äldsta möbelfabrik och har upplevt det mesta av den svenska möbelindustrins utveckling, framväxt och fortlevnad. I boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin skildras, initierat o...