Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2020-09-15
Upplaga
1
Förlag
BoD
Dimensioner
216 x 153 x 26 mm
Vikt
630 g
Komponenter
HC runder Rücken kaschiert
ISBN
9789179696214
Vårdens väg : En krönika om hälso- och sjukvårdens historia i Säffle (inbunden)

Vårdens väg : En krönika om hälso- och sjukvårdens historia i Säffle

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2020-09-15
279
 • Skickas inom 10-15 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Vårdens väg skildrar Säfflebygdens vårdhistoria. Länge var kampen för överlevnad hård. Dödliga epidemier, vardagliga sjukdomar, svält och ofärd satte ständigt livet på spel. För att få hjälp vände sig folk till lokala kloka botare eller till kringresande undergörare. För knappt 200 år sedan kom de första utbildade barnmorskorna och läkarna till trakten. Långsamt började en offentlig sjukvård byggas upp.
Vid 1900-talets början inleddes sjukvårdens mångåriga kamp mot tuberkulos. I Säffle kämpade man för att få en sjukstuga men landstinget höll emot. Inte förrän socknarna och privata intressenter själva bekostat bygget kunde sjukstugan öppnas. Inom kort fanns också ett epidemisjukhus och ett bygdesanatorium på plats. Under 40-talet kunde sjukstugan utvecklas till ett lasarett. Under efterkrigstiden utvecklas de moderna läkemedel och behandlingsmetoder som vi nu anser självklara.
Säfflesjukvårdens utveckling under 1900-tales andra hälft var dramatisk. Ett nytt sjukhus byggs och blomstrar men tvingas efter några få årtionden till stängning. En bitter opposition väcks i befolkningen. Samhällsutveckling och vetenskap förändrar vårdens förutsättningar. Inom primärvård, långtidsvård, rehabilitering och psykiatri är dynamiken stor. Hälso- och sjukvården ställs inför nya krav och måste arbeta i andra former och med förnyat innehåll.
Vårdens väg berättas till stor del av människor som själva arbetat inom vården. De många berättelserna bildar en kör som bär fram skeendet. I den kören finns färgstarka röster och den får styrka av ett stort engagemang.
Boken skildrar utvecklingen i en del av Värmland. Men i det lokala speglas det allmängiltiga. Den lokala vårdhistoriens förlopp ger många anknytningar till dagens vårdproblematik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vårdens väg : En krönika om hälso- och sjukvårdens historia i Säffle
 2. +
 3. Personcentrerad hälso- och sjukvård : rapport från verkligheten.

De som köpt den här boken har ofta också köpt Personcentrerad hälso- och sjukvård : rapport f... av Hans-Inge Persson, Mikaela Javinger, Inger Ekman (häftad).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stig Andersson

 • Gymnasiekemi 1

  Stig Andersson, Lennart Jörnland, Birgitta Rosén, Lars Rydén, Artur Sonesson

  Serien Gymnasiekemi omfattar böcker för kurs 1 i kemi enligt GY2011 samt för "gamla" A- och B-kursen, Pluswebb till A-boken samt lärarhandledningar på cd. Texterna är väl genomarbetade och systematiskt uppbyggda vilket, tillsammans med d...

 • En kamp för livet : sjukvårdens utveckling från medeltid till nutid

  Stig Andersson

  "En kamp för livet" belyser vårdhistorien genom att presentera personer, idéer och olika former av praktik. Där finner man spektakulära framgångar men också djupa konflikter mellan olika vetenskapliga, kulturella, ekonomiska och politisk...