Jerusalem : eller om religiös makt och judendom (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2013-12-05
Upplaga
1
Förlag
Ruin
Översättare
Staffan Vahlquist
Originaltitel
Jerusalem oder über religiöse Macht und Judentum
Medarbetare
Ehrenkrona, Carl (form)
Dimensioner
203 x 135 x 21 mm
Vikt
264 g
SAB
Dbdc,181.06,296.38
ISBN
9789185191833

Jerusalem : eller om religiös makt och judendom

Inbunden,  Svenska, 2013-12-05
196
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Moses Mendelssohn (1729 1786) var sin tids främste judiske tänkare och samtidigt en ledande företrädare för den tyska upplysningen. I Jerusalem eller om religiös makt och judendom från 1783 försöker han förena sin judiska tro med upplysningens idéer genom att visa att tro och förnuft, kyrka och stat, religion och politik rör olika områden av människans liv. Boken är ett centralt dokument i toleransens och mångkulturalismens historia och en tankeväckande läsning för alla som funderar över religionens plats i samhället. Den innehåller också ett rikt mått av uppslag om alltifrån de mänskliga rättigheternas ursprung till språkets natur och judendomens äldre historia. Allt skrivet på en medryckande och lidelsefull filosofisk prosa.

Jerusalem ges härmed ut för första gången i svensk översättning. För översättningen svarar Staffan Vahlquist som också har skrivit ett förord och kommentarer till texten.

Moses Mendelssohn föddes i Dessau 1729 och dog i Berlin 1786. Efter en klassisk skolning i den judiska lärda traditionen flyttade han som fjortonåring till Berlin, där han kom i kontakt med upplysningens idéer och lärde känna flera av den tidens tongivande tyska filosofer och författare. Snart började han publicera sina skrifter på tyska, vilket var banbrytande för en jude vid denna tid, och med boken Faidon eller om själens odödlighet från 1767 nådde han berömmelse över hela Europa. Hans dubbla position som ryktbar filosof och bekännande jude gjorde honom till en viktig förbindelselänk mellan den tyska, kristna majoriteten och den judiska minoriteten. Boken Jerusalem eller om religiös makt och judendom från 1783 är hans filosofiska testamente och räknas som hans viktigaste verk.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jerusalem : eller om religiös makt och judendom
  2. +
  3. Självbetraktelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Självbetraktelser av Marcus Aurelius (pocket).

Köp båda 2 för 275 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Moses Mendelssohn