Marodörer, medhjälpare och mördare : katolska och judiska polacker i nazisternas tjänst 1940-1943 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2012-11-12
Upplaga
1
Förlag
Sivart Förlag
Medarbetare
Ring, Torbjörn (form)
Dimensioner
230 x 160 x 20 mm
Vikt
594 g
SAB
Kmb.54
ISBN
9789185705665
Marodörer, medhjälpare och mördare : katolska och judiska polacker i nazisternas tjänst 1940-1943 (inbunden)

Marodörer, medhjälpare och mördare : katolska och judiska polacker i nazisternas tjänst 1940-1943

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2012-11-12
279
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En höstdag 1943 gick en grupp soldater ur den polska motståndsrörelsen in på ett café i Warszawa och sköt ihjäl polacken Stefan Karcz. Han dödades av sina landsmän eftersom han samarbetat med Gestapo, den hemliga tyska statspolisen. Karcz hade varit en förrädare och hans öde var långt ifrån unikt i det ockuperade Polen. Hundratals liknande dödsdomar genomfördes under krigsåren.

Den nazityska ockupationen av Polen 1939-45 innebar en riktig prövning för landets befolkning, som tvingades att leva under mycket svåra förhållanden. Hunger och övergrepp tillhörde vardagen. Trots umbäranden förde polackerna en heroisk civil och militär kamp mot ockupanten. Men som alltid har myntet två sidor, i det här fallet en ljus och en mörk. Den mörka sidan döljer ett moraliskt förfall som tog sig olika former. Exempelvis angavs gömda judar eller pressades på pengar av katolska polacker. Polsk befolkning deltog också i nazityskarnas massakrer på judar. För polsk-judisk befolkning var situationen hopplös och åtskilliga judar valde att arbeta åt nazisterna i förhoppningen att det skulle rädda dem. Polsk-judiska informatörer som, i flertalet fall på frivillig basis, arbetade åt nazityska säkerhetsorgan blev därmed lika farliga för gömda judar som katolska angivare.

I Marodörer, medhjälpare och mördare möter vi katolska och judiska polacker som av olika anledningar och på olika sätt gick nazisternas ärenden. Vissa av dem begick svåra övergrepp. Artur Szulc sätter in deras handlingar i ett sammanhang och strävar efter att beskriva denna historia på ett nyanserat sätt. Boken bygger på omfattande litteratur- och arkivstudier.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Marodörer, medhjälpare och mördare : katolska och judiska polacker i nazisternas tjänst 1940-1943
  2. +
  3. Sveriges långa historia : människor, makt och gudar under 14000 år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges långa historia : människor, makt och g... av Jonathan Lindström (inbunden).

Köp båda 2 för 568 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Artur Szulc