Mat är kultur (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
149
Utgivningsdatum
2010-09-27
Upplaga
1
Förlag
Agerings Bokförlag
Översättare
Maria Melin
Originaltitel
Il cibo come cultura
Dimensioner
190 x 140 x 10 mm
Vikt
230 g
SAB
Mxk
ISBN
9789186119003
Mat är kultur (häftad)

Mat är kultur

Häftad Svenska, 2010-09-27
200
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vi pratar ofta om mat i termer av naturlighet, men det finns enligt Massimo Montanari ingenting naturligt med mat. Maten vi äter är i alla avseenden en kulturell produkt.
Maten är kultur efetersom den har skapat och format vår värld. Den är kultur när den produceras, när den tillagas och när den konsumeras. Maten är en produkt av vår identitet och ett medel för att uttrycka och kommunicera den. Att baka bröd, att konservera frukt, att duka bordet ja, alla handlingar knutna till mat även den enklaste och vardagligaste bär med sig en historia som uttrycker en komplex kultur.
Montanari späckar sina resonemang med anekdoter från den västerländska historien. Ett exempel: Pasta med tomatsås betraktas idag som en typisk italiens matträtt. Men om vi benar ut rättens historiska rötter framträder en bild av det lyckade mötet mellan en arabisk produktionsteknik som utarbetades i det medeltida Sicilien och en amerikansk råvara som importerades till Europa av de spanska conquistadorerna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mat är kultur
  2. +
  3. C-byrån hemligast av alla : berättelsen om Sveriges hemliga underrättelse under andra världskriget

De som köpt den här boken har ofta också köpt C-byrån hemligast av alla : berättelsen om Sver... av Gellert Hardi-Kovacs (inbunden).

Köp båda 2 för 539 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Massimo Montanari