En stamtavla (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
87
Utgivningsdatum
2015-05-15
Upplaga
1
Förlag
Elisabeth Grate Bokförlag
Översättare
Kristoffer Leandoer
Originaltitel
Un pedigree
Medarbetare
Thollander, Leif (form)
Dimensioner
210 x 130 x 5 mm
Vikt
193 g
SAB
Hce
ISBN
9789186497453
En stamtavla (häftad)

En stamtavla

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-05-15
159
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Jag är en hund som låtsas ha en stamtavla. Min mor och min far låter sig inte härledas till någon entydig grupp. De är så oberäkneliga och flyktiga att jag verkligen får anstränga mig för att hitta några avtryck och riktmärken"

"En stamtavla" (2005) är Patrick Modianos djupt personliga skildring av sin uppväxt. Öppet och osentimentalt berättar han här för första gången om sina ofta frånvarande föräldrar, om moderns kringflackande liv som skådespelerska, om faderns tvivelaktiga vänner och affärer och om den utsatta tillvaron på de internatskolor dit fadern under många år envisas med att skicka sonen för att slippa ta ansvar för honom. Först den dag Modiano blir myndig och bryter med fadern är han fri att leva sitt eget liv.

"Nu utkommer urberättelsen till hans författarskap, En stamtavla, där han berättar om sin egen problematiska uppväxt. Det är en nyckelroman, eller kanske snarare en sorts bikt. () En stamtavla är en drabbande självbiografisk bok på bara 80 sidor."
Upsala Nya Tidning

"Jag är mest förundrad när jag läst sista sidan. Inte över att Modiano fått priser och utmärkelser, utan över att han trots sina uppväxtvillkor har kunnat bli den store författare han är. En stamtavla är en gripande bok om ansvarslösa föräldrar och om att svika ett barn. Och om barnets vilja att förlåta."
Dala-Demokraten

"En stamtavla skulle nästan lika gärna kunna vara någon av hans romaner. Eller rättare sagt, En stamtavla skulle kunna vara faciten till hans romaner. Den mörka källan till ett författarskap. Fakta och fiktion syns passa som hand i handske."
Arbetarbladet

"Stamtavlan håller, för evigt, jag tar ofta upp den ur hyllan och smeker den, bläddrar, läser lite här och där, blundar och bara håller den för att inte ramla ut ur världen och tiden. Den är i sig värd Nobelpriset." (Om den franska utgåvan)
Sydsvenskan
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En stamtavla
  2. +
  3. Slumrande minnen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Slumrande minnen av Patrick Modiano (häftad).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En stamtavla. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En fortsättningskurs i "Modiano"
    Jane Airhead, 12 juli 2015

    Detta är en ingen bok för "nybörjare" i Modianos värld, men mycket läsvärd för den som redan har läst ett antal av hans böcker. Här finns mycket att känna igen för den som är "hemma" i Modianos universum. Barndom och uppväxt hos de människor som hans föräldrar finner det gott nog att installera honom hos, bara de inte behöver ta hand om honom själv. Patrick och hans yngre bror får en nära relation, de har åtminstone varandra. När Patrick är gammal nog att börja skolan, blir det givetvis på in... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Patrick Modiano