Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2013-11-11
Upplaga
1
Förlag
MBM Förlag
Illustratör/Fotograf
Jeanette Neij
Dimensioner
213 x 150 x 20 mm
Vikt
397 g
SAB
Dokc
ISBN
9789186505400

Medan körsbärsträden blommar : om sorgen efter förlusten av ett barn

(6 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-11-11
223
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Lukas blev nio dagar och två timmar.

Det finns för alltid ett Före och ett Efter. Hur överlever man förlusten av sitt barn?

Hur ser sorgen ut? Vad händer med oss i sorg? Hur reagerar omgivningen och hur önskar vi sörjande att den skulle reagera? Att läsa andras berättelser om att mista ett barn och om att uppleva sorg hjälpte mig att famla mig fram i mörkret. Det fanns andra som upplevt samma smärta, som överlevt och till och med börjat leva igen. Det fanns tröstande ord, igenkänning och bekräftelse på att mina reaktioner var normala. Därför vill jag också berätta.

Men min berättelse är även en mörk skildring av kampen för att återfå tilltron på livet genom en bebis till. Vad händer då när bebisen uteblir? När kroppen sviker och blöder, när graviditeterna en efter en slutar med missfall?

Medan körsbärsträden blommar är en bok om sorgen efter att förlora ett barn - livet som försvann just när det hade börjat. Om vägen fram till ett annat liv till slut som fortsätter, trots allt.

För varje såld bok går ett bidrag till Spädbarnsfonden som verkar för stöd till föräldrar som förlorat sitt barn.

När det otänkbara händer. När ett liv försvinner. Ens eget barns liv. Som förälder är det omöjligt att fullfölja tanken på hur det skulle vara att mista sitt barn. Det finns ingen beredskap för det som väntar och inget förmildrande i upplevelsen.

Den vardag som funnits, med man och två barn, rik fritid och fin aktiv vänskap, sopades bort av sorg. Min son var död, hur skulle jag kunna leva? Meningslösheten.

Att skriva var ett sätt att andas i sorgen. Orden blev ett försök till försoning för att jag inte kunde skydda honom från döden.

För mig är livet för alltid indelat i ett Före och ett Efter. I mitt Efter är saknaden efter min mellanpojke en del av livet. Den går inte över och läks inte av tiden. Jag kan i dag skratta, glädjas och leva men blir aldrig den som jag var. Men vem är det? Den som man var?

Den vardag som återigen finns, med man och två barn i livet, jobb, rik fritid och fin aktiv vänskap, är inte självklar. Tack för den och för det jag har.


Jeanette Neij är frilansjournalist med ett förflutet som anställd inom dagspress, tidskriftsbranschen och Utrikesdepartementet. Sedan tolv år arbetar hon på uppdrag åt en rad olika tidningar, tidskrifter, myndigheter och verk. Hon har även arbetat som frilansjournalist från utlandet, bl.a. under en längre resa i södra Afrika och under två år i New York.

Som statsvetare och journalist författar hon rapporter och reportage, artiklar och skrifter - uttryck som räcker långt, men inte till allt. Inte till att beskriva det otänkbara. Medan körsbärsträden blommar är hennes första bok.

"Denna bok fyller ett tomt hål vad gäller sorg; den skrikande sorgen, livssorgen, sorgearbetet, skulden och alla om som måste hanteras vid sorg (och olyckor). Boken beskriver på ett mycket starkt sätt hur fysisk sorgen är och hur outhärdlig den är. Boken är utlämnande och personlig, utan att för den skull vara alltför privat. Samtidigt tror jag att på grund av att författarinnan vågar - och orkar - vara så pass personlig som hon är så blir boken just så unik som den är.
[...]
Boken rekommenderas varmt - inte bara till sörjande föräldrar utan till hela deras omgivning, till barnkliniker och intensivvårdsavdelningar där man vårdar svårt sjuka barn och till offentliga instanser - inte minst Försäkringskassan. Att sorgearbete är ett tungt 24/7-arbete som inte är avklarat på några veckor är viktig kunskap."

Ur bokens efterord av Ann Edner, barnläkare och neonatolog, överläkare vid Uppsala Barnsjukhus, tidigare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Recensioner och reaktioner på boken:

"Det är en oerhört stark bok som kommer att vara ett stöd inte bara för drabbade utan även för anhöriga, vänner och kolleger för att förstå hur sorgeprocessen fungerar."
(Tidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Medan körsbärsträden blommar : om sorgen efter förlusten av ett barn
 2. +
 3. 21 dagar om sorg : din guide vid förlust

De som köpt den här boken har ofta också köpt 21 dagar om sorg : din guide vid förlust av Örjan Gruden (inbunden).

Köp båda 2 för 482 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Medan körsbärsträden blommar : om sorgen efter förlusten av ett barn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Små barn som dör - och som överlever
  fisken i vattnet, 7 april 2014

  "Medan körsbärsträden blommar" är en gripande skildring av föräldrarnas (främst moderns) kast mellan hopp och förtvivlan innan det står klart att den lille pojken måste dö och av den utdragna sorgeprocessen efteråt. Skildringen av hur lite även närstående i omvärlden förstår borde läsas både två och tre gånger av dem som i arbetet eller privat har att möta föräldrar i författarinnans situation.

  I samma genre är en annan av förlagets utmärkta böcker "Sommaren med Gabriella i parken". ... Läs hela recensionen

 2. Medan körsbärsträden blommar
  Bokälskaren, 28 januari 2014

  Lukas blev 9 dagar och två timmar gammal.
  I ungefär två dagar hade familjen Neij två helt friska och pigga små killar; nyfödde Lukas och storebror Hannes, snart två år gammal. Plötsligt vänds denna fantastiska familjetillvaro upp och ner; föräldrarna upptäcker redan första natten hemma att Lukas inte längre andas! De gör allt rätt; påbörjar omedelbart HLR och ringer efter ambulans som kommer omedelbart, och Lukas börjar på akutmottagningen att andas igen! De följande dagarna vårdas Lukas... Läs hela recensionen

 3. Jag tycker mycket om dokumentärer, biografier, och...
  Britt-Marie Kullin, 22 december 2013

  Jag tycker mycket om dokumentärer, biografier, och memoarer. Nackdelen med dom ibland, är att dom inte alltid är så bra skrivna. Det är ju kanske inte så konstigt, för bara för att man har upplevt någonting speciellt i livet, som är värt att skriva en bok om, så kanske man inte är så duktig på själva skrivandet för det. Och det är ju synd när det är så, för då förtas ju själva berättelsen av det mindre bra skrivandet.

  Men så var det absolut inte med den här boken. För den här förfat... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner