Spegling : vana, minne och analogiskt tänkande (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Vetenskap och konst
Antal sidor
182
Utgivningsdatum
2010-12-13
Upplaga
1
Förlag
Dialoger
Dimensioner
221 x 175 x 22 mm
Vikt
696 g
Komponenter
Paperback
SAB
781.43,Ijag
ISBN
9789186659042

Spegling : vana, minne och analogiskt tänkande

Häftad,  Svenska, 2010-12-13
248
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I alla yrken ingår något som kan kallas praktisk kunskap, handlingar som bara den som övat kan utföra. Den som lär sig ett yrke lär sig också tolka situationer på ett sätt som gör det möjligt att se vilka handlingar som är ändamålsenliga.

Hur lär man sig egentligen detta? Inom konstnärliga utbildningar finns en stark tradition av mästare/lärlingskap som syftar till att utveckla denna typ av kunskap.

Bokens utgångspunkt är en serie samtal i dialogseminarieform med sex välrenommerade pianister. De är alla tidigare elever till den legendariske pianoprofessorn Gunnar Hallhagen, känd för sitt raffinerade sätt att använda bildspråk och analogier. Hans ständigt återkommande tema var tolkningens skapelseprocess, hur en musiker kan vara kreativ både gentemot notbildens begränsningar och mot de motoriska och mentala vanor som är grunden för att kunna musicera överhuvudtaget.

Pianisternas exempel på överföring av konstnärligt omdöme genom ett analogiskt förhållningssätt har motsvarigheter även inom helt andra områden, till exempel avancerad systemutveckling. Genom att undersöka det kunskapsteoretiska område där olika praktiker kan mötas ger Sven Åberg en insiktsfull syn på den praktiska kunskapens villkor.

Medverkande pianister: Love Derwinger, Anders Kilström, Ann- Sofi Klingberg, Stefan Nilsson, Roland Pöntinen och Staffan Scheja.

Sven Åberg är lutenist och lektor i renässans- och barockluta vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Spegling : vana, minne och analogiskt tänkande
  2. +
  3. Muhammed

De som köpt den här boken har ofta också köpt Muhammed av Klas Grinell (häftad).

Köp båda 2 för 427 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »