Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2017-01-02
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
215 x 145 x 22 mm
Vikt
411 g
SAB
Odgd
ISBN
9789187207778
Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? (inbunden)

Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?

(65 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-01-02
219
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det finns två berättelser om Malmö.

En optimistisk, som tar fasta på Öresundsintegrationen, högskolan, kulturblandningen och den unga befolkningen.

En pessimistisk, som handlar om den urholkade ekonomin, segregationen, kriminaliteten och kulturkonflikterna.

Anhängarna av de båda, delvis motstridiga, berättelserna tycks emellertid vara ense om en sak: Att Malmö är Framtidsstaden och att det vi idag kan iaktta här, imorgon kan bli verklighet i resten av Sverige.

Men vad är det då som händer i Malmö - bortom högtidstal och svartmålningar? Reportern Lars Åberg gav sig ut på en resa i den stad där han bott i nästan hela sitt liv för att söka svaren.

"Jag har bott i staden i nästan 60 år. Jag har cyklat till skolan över fält som senare blivit höghusområden, mina barn har växt upp här, jag har varit engagerad i det lokala kulturlivet och samhällsdebatten - och jag har sett den radikala förvandlingen från 1970-talets kulturfientliga utflyttningsort till 2010-talets expansiva inflyttningsort.

Befinner man sig länge i samma miljö kan det ta tid att uppfatta hur förhållandena förändrats. Så en dag tvingas man söka vård på sjukhuset - och i ett slag inser man hur annorlunda allting har blivit. Jag tror att många kan ha den erfarenheten av Malmö; ett slags ketchupeffekt som bidrar till att man blir orolig för hur välfärdssamhället över huvud taget ska kunna leva vidare." Lars Åberg

OM FÖRFATTAREN
Lars Åberg är journalist och författare till ett drygt tjugotal böcker, bland andra Cowboy. På drift i ett annat Amerika (2002), Heder och samvete. En bok om hederskultur i Sverige (tillsammans med Eduardo Grutzky, 2013), Egna röster, egna bilder. När somalier själva berättar (2014) och de i USA utgivna West samt Floating in Sausalito (med foto grafen Lars Strandberg, 2011 och 2016).

RÖSTER UR "FRAMTIDSSTADEN"

"Folkvandringar har alltid förekommit och de förvandlar de större städerna först. Nu kan de från resten av Sverige komma hit och se vad som kommer att hända hos dem om några år. Och detta menar jag på gott och ont eftersom jag älskar Malmö." Greg Dingizian, fastighetsägare

"Vi kommer snart att tycka att 2017 var en oskyldig tid. Jag säger ibland: 'Så gör vi inte i Sverige.' Då svarar de: 'Vad är det med dig, mannen? Så gör vi, så är det.' De är 100 som säger så gör vi' och vi är 10 som säger 'det får ni inte'. Vem får rätt i slutänden?" Mikael Johansson, säkerhetschef, Malmö tingsrätt

"Det krävdes en väldig insats för att häva den förlamning som rådde. Vi renoverade för mycket stora belopp för att få tillbaka någon form av värdighet i området. Men det går åt rätt håll, det har blivit lugnare i husen." Mats Nilsson förvaltningschef, Malmös kommunala bostadsbolag

"Tidigare bodde många i miljonhusen. Nu har vi en stor kategori som bor på gatan." Marie Jensen, sjuksköterska och säkerhetshandläggare, Skånes universitetssjukhus

"De kulturer och personer som har velat ha ett segregerat samhälle har blivit fler och har fått mer att säga till om." Jahangir Hosseinkhah, chef på Jobb Malmös anställningsenhet

"Rosengård är en sluten värld. Många vuxna lämnar ald rig stadsdelen. Men om man lever byliv kommer man ingen vart." Dialy Mory Diabaté, coach, Malmö Boxningsklubb

"Man ska titta på Malmö just när det gäller utanförskapet och hålla upp ett varningens finger. Vad sker om vi inte tar de här problemen på allvar och vågar ta tuffa diskussioner och fatta lite obehagliga beslut?" Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd (M)

"Vi har en extremt stark utveckling vad gäller arbets tillfällen. Här finns en internationell befolkning som pratar flera språk. Att du har många flerspråkiga ungdomar är bara ett problem om du inte får utveckla dina språk." Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?
 2. +
 3. Landet där vad som helst kan hända

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet där vad som helst kan hända av Lars Åberg (inbunden).

Köp båda 2 för 443 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Skrämmande läsning
  Ariadne, 13 februari 2018

  Har man läst boken och tar undertiteln i beaktande, inser man hur illa det är ställt i Sverige. Om hela Sverige går samma väg som Malmö, vem ska då betala kommunalt skatteutjämningsbidrag till alla Sveriges kommuner? Och vem ska betala skatterna som dessa utjämningsbidrag emanerar ur? Framtiden för barn och barnbarn är mörk.

 2. Intressant
  IngvarW, 4 oktober 2017

  Bra inspel om läget i Malmö och många gånger en dyster syn på samhället. Hur kommer det att se ut om några år till när ytterligare invandrare med små eller obefintliga utsikter på arbetsmarknaden flyttar dit?

 3. Invandringshysteriet i Sverige
  Skyllis, 4 augusti 2017

  En väldigt viktig bok som alla skulle behöva läsa. Det är med en obehagligt overklig känsla jag läste denna bok, svårt att tro att det händer i Sverige men det är just det som det gör. Hur ska framtiden te sig för våra barn och barnbarn?

 4. Viktig bok om utvecklingen i Malmö
  Eva-May Melander, 3 juli 2017

  Lugn, säkert och sakligt tar sig Lars Åberg igenom Malmö utveckling mot en alltmer problematisk situation i Malmö. En nödvändig bok, en sann bok av en person som är skribent och levt i Malmö i många år. Efter en stunds läsning känner man obehaget komma krypande - finns det någon hjälp eller räddning? Vad händer i Malmö? Vad händer med andra liknande städer? Vad är det för liv som levs i de marginaliserade områdena?
  Vad kan göras?
  Denna typ av skildringar är oerhört viktiga för att ku... Läs hela recensionen

 5. Den här boken borde alla läsa
  Magnus, 16 maj 2017

  Åberg kan verkligen skriva. Idag pumpas det in över 1000 kr i månaden i skatteutjämning per Malmöbo. Siffran är likartad för Södertälje, Eskilstuna med flera relativt stora städer. Att avfolknings- och glesbygdskommuner behöver stöd är förståeligt. Men att vissa stora kommuner behöver stora belopp år ut och år in är tecken på missbruk och systemfel. Hur länge orkar "givarkommunerna" (som främst ligger i Stockholmsregionen)?
  Den är boken är inte bara en ögonöppnare. Den är en bladvändare också.

 6. Vad händer under täcket i Sverige ?
  Lars Ringius, 3 april 2017

  Lugn och säker skildring av utvecklingen i författarens "hemstad"
  Under förutsättning att de fakta han redogör för är säkerställda är det en både spännande och hemsk bok över utvecklingen på grund av fruktansvärt dålig intergrationspolitik där vi släppt taget om krav och regler
  för att anpassa alla nya svenskar.
  Kravlösheten gynnar endast de personer som ser möjligheter att begå brott och kringgå alla svenska lagar.
  Alla övriga drabbas och många tänker nog som författaren att det ser mörkt ut.

 7. Förvandlingen
  Peter Strömbeck, 30 mars 2017

  Boken beskriver en sorglig förvandling av min gamla hemstad Malmö orsakad av verklighetsfrämmande politiker. Den låter det dock finnas ett hopp kvar om än litet.

 8. Framtidsstad?
  Sonia juvas lagnefors, 22 februari 2017

  En intressant och ärlig bok om Malmö. Beskriver hur det verkligen är utan skönmålningar. Med tanke på att Malmö får ca 5 miljarder i utjämningsbidrag är det viktigt att Lars Åbergs sida får komma fram.

 9. Viktig bok
  Sten-Åke Lindahl, 31 januari 2017

  En bok om migrationens effekter på samhället. En beskrivning av verkligheten,inte politikernas "verklighet". Om du vill se var den förda politiken landat så skall du läsa denna bok.

 10. Rättfram bok om vår förlorade stad.
  Rosba, 30 januari 2017

  Författaren beskriver dagens Malmö på ett ärligt vis. Detta är ovanligt då journalister och politiker i många år förvrängt fakta. Lars Åberg skildrar Malmö utifrån människorna som bor och arbetar här. Här får vi nu en ärlig insyn i hur staden fungerar. Författaren låter olika yrkesgrupper berätta om hur svårt det är att leva med våra gamla värderingar, hur allt förändrats och otryggheten som finns överallt. Denna förändring är inte positiv och har tyvärr skett alltför snabbt till följd av oan... Läs hela recensionen

 11. En sann dystopi
  Krister Engman, 27 januari 2017

  Här beskrivs på ett sakligt och återhållsamt sätt konsekvenserna av en politik som inte har fått ifrågasättas. Åratal av mörkläggning av resultatet av en mångkulturpolitik där tom svensk lagstiftning har satts på undantag för en vision inom den politiska nomenklaturan som för länge sedan har övergått i en social mardröm.

 12. Här sammanfattas 30 års invandringshaveri
  Bo Widfeldt, 26 januari 2017

  En bra sammanfattning av sanningen, i våra utsatta områden, som politikerna skapat.
  En sanning som politiker och journalister dolt under alla år, av beröringsskräck.

 13. En mörk framtid
  Flodas, 24 januari 2017

  En bok som inte väjer för fakta, utan berättar hur det står till i Sveriges tredje stad, en stad som skulle gå i konkurs utan stöd från andra kommuner. Författaren går igenom läget på flera områden och intervjuar människor i olika positioner med insyn i sina sakområden. För den som normalt bara följer debatten om integration via sociala medier; läs denna bok i stället för att få fakta.

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Lars Åberg