Den arabiska våren, revolutionen i Libyen och kriget i Syrien. Som reaktion på de senaste årens dramatiska utveckling i Mellanöstern, började den 36-årige franska serieskaparen och filmregissören Riad Sattouf berätta om sin barndom i arabvärlden. Resultatet blev Framtidens arab, den sanna historien om en ljushårig pojke och hans familjs liv i Khadaffis Libyen och Hafez al-Assads Syrien under tidigt 1980-tal. En politiskt högaktuell, självbiografisk serieroman som har jämförts med såväl Marjane Satrapis Persepolis som Art Spiegelmans Maus. I Frankrike blev Framtidens arab en omedelbar succé och är en av det senaste årets mest uppmärksammade och mest sålda böcker. Boken vann nyligen pris som 2014 års bästa album vid seriefestivalen i Angoulême.
Riad Sattouf föddes i Paris 1978, som son till en fransk mor och en syrisk far, och växte upp i Libyen, Bretagne och Syrien. Sedan debuten 2004 har han publicerat en rad framgångsrika serier, bland annat Pascal Brutal (i Fluide Glacial) och La Vie secrète des jeunes (i Charlie Hebdo). Han har också skrivit och regisserat två långfilmer, Les Beaux Gosses (2009) och Jacky au royaume des filles (2014). Detta är hans första bok på svenska.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Äkta vara
av Magda Lundberg
(inbunden).
Det finns 1 recension av Framtidens arab : en barndom i Mellanöstern (1978-1984). Del 1. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Mycket intressant bok som är värd att läsa när man vill lära sig mera om bakgrunden för dagens problematik i mellanösten och i den arabiska världen resp. vad som kan bli problematisk i kontakten mellan människor med olika kulturella bakgrunder. Genom att berättelsen är ur barnperspektiv presenteras inga ideologiska tolkningar. Flera gånger skrattade jag även om boken inte alls är rolig, men den har humor och det är barnets i princip naiva berättelse som framhäver ofta situationens komiska sid...
Läs hela recensionen