Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
537
Utgivningsdatum
2019-03-19
Förlag
Fri Tanke Förlag
Medarbetare
Pettersson, Rasmus (form)
Dimensioner
234 x 160 x 50 mm
Vikt
1085 g
SAB
Lz Retzius, Gustaf
ISBN
9789187935848
Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad (kartonnage)

Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Kartonnage Svenska, 2019-03-19
239
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
En konservativ rasbiolog, en banbrytande anatom eller en liberal tidningsman som kämpade för arbetarnas rättigheter? Gustaf Retzius (1842 1919) är idag främst känd för sina skallmätningar, men var också en skicklig mikroskopist som presenterade sina iakttagelser i enastående vackra planschverk. Tillsammans med sin hustru, Anna Hierta-Retzius (1841 1924), en av Sveriges första kvinnosakskvinnor, stöttade han fackföreningar och engagerade sig för olika sociala projekt.

Anna och Gustaf Retzius var några av sin tids mest framgångsrika svenskar. De var förmögna och uppskattades både av liberala politiker och av internationellt tongivande forskare Gustaf nominerades inte mindre än 23 gånger till Nobelpriset. Ändå slutade de sina liv som utstötta och hatade i just de kretsar som tidigare hyllat dem. Genom deras livsöden skildrar Nils Uddenberg tidsandan, kotterierna och vetenskapen i Sverige för drygt 100 år sedan.

Nils Uddenberg är docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning och tilldelades år 2000 professors namn. År 2003 vann han Augustpriset i fackboksklassen för sin biologihistoria Idéer om livet. Hans senaste arbete är en medicinhistoria i två band Lidande och läkedom (2015). Han har också publicerat den uppskattade kåseriboken Gubbe och katt (2012).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad
  2. +
  3. Gubbe och katt : en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gubbe och katt : en kärlekshistoria av Nils Uddenberg (pocket).

Köp båda 2 för 294 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Intressant tidsdokument
    eriro, 9 november 2019

    Är rädd att bokens titel skrämmer bort en del läsare då den antyder rasfördomar såsom fallet var i boken om Herman Lundborg. Men Gustaf Retzius la inte mycket av värderingar i sin forskning kring skallformen, utan såg det mer som mått på etnisk tillhörighet, precis som vi idag gör med DNA analyser. Han snarast vederlade teorier om att "kortskalliga" var mindre smarta än "långskalliga". Men hela detta forskningsfält var ju en återvändsgränd sett ur dagens synvinkel. Men boken handlar om så myc... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad oc...