Satiriska sagor (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
157
Utgivningsdatum
1995-09-01
Förlag
Lindelöws bokförlag
Översättare
Claire Kaustell
Originalspråk
Turkiska
Medarbetare
Kayaoglu, Turhan (red.)
Dimensioner
210 x 160 x 20 mm
Vikt
370 g
SAB
Hc.016
ISBN
9789188144225
Satiriska sagor (inbunden)

Satiriska sagor

(1 röst)
Inbunden Svenska, 1995-09-01
170
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
Aziz Nesin gäckade den turkiska maktapparaten och också mänsklig svaghet. Denna turkiska satir höll på att tilldelas Nobelpriset. I sagans form var Aziz Nesin en av de främsta att häckla och gyckla. "Humorn är den svages främsta vapen", sade han.

Dessa klassiska sagor, som gisslar makten i Turkiet, skrevs på 50- och 60-talet. De översattes till svenska och trycktes på 90-talet och gavs ut under titeln Satiriska Sagor. Omslaget är också något att lägga märke till.

I novellsamlingen finns 20 stycken översatta satiriska sagor, från turkiska till svenska. Exempel på novelltitlar är: När kråkorna valde konung och Gäspandets land.

Bokensförord är skrivet av den kända tyska grävande journalisten Günter Wallraff, som var Aziz Nesins nära och förtrogne vän. En essä på sex intressanta sidor, översatta av Dagens Nyheters tidigare kulturchef Arne Ruuth.

Boken innehåller också ett efterord av den turkiske författaren Tahir Alangu, svensktalande och bosatt i Sverige. Sitt bidrag har han kallat Aziz Nesin och folksagorna.

Det vackra omslaget som sträcker sig över både fram- och baksida är gjort av Erling Öhrnell.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Satiriska sagor
  2. +
  3. Den politisk-satiriske Viktor Rydberg : Tomtebissen 1857

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den politisk-satiriske Viktor Rydberg : Tomtebi... av Birthe Sjöberg (inbunden).

Köp båda 2 för 356 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Aziz Nesin

Övrig information

Aziz Nesin är Turkiets mest läste författare, här presenteras han för första gången på svenska. Tidigare är han översatt till 30 andra språk "Satiriska Sagor" är ett urval av Nesins sagor, skrivna efter mottot "humorn är den fattiges främsta vapen". I förordet presenteras han av sin vän Gunter Walraff. Det är en samling humoristiska berättelser som allegoriskt skildrar statens och människornas svagheter. Den präglas av värme och medkänsla med den lilla människan. Aziz Nesin levde i Turkiet 1915-1995. Född under fattiga förhållanden ägnade han sitt liv åt att med ordet bekämpa diktatur, maktmissbruk och fanatism. Han satt i fängelse 6 år för sin regimkritik och under slutet av sitt liv utsattes han för mordförsök då han låtit översätta Salman Rushdies "Satansverserna" till turkiska.