Hur kan arbetslaget utveckla sin språkmedvetenhet? Och hur kan pedagoger i förskolan aktivt stödja barns språkutveckling? Det är frågor som behandlas i denna bok.
Här beskriver forskarna Karin Rönnerman och Ann Nordberg hur de tillsammans med två förskolor har utvecklat ett språkstödjande arbetssätt med hjälp av aktionsforskning. Arbetslagen har använt sig av ELSA-modellen (Eget Lärande genom Språkstödjande Aktioner) för att identifiera, observera, diskutera och förändra sitt språkstöd i vardagen. Projektet har gett pedagogerna ett praktiskt verktyg för att medvetandegöra hur de kommunicerar med barnen i syfte att stimulera barnens språkutveckling:
ELSA-modellen har berikat mitt liv, för jag ser vilken makt ord har i smått och stort. I arbetslivet ser jag stora förändringar, som jag kommer att bära med mig livet ut.
Modellen, som är ny i Sverige, är användbar på alla förskolor som vill utveckla en utbildning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet för att höja kvaliteten i sitt arbete.
Karin Rönnerman är professor i pedagogik och förskollärare. Ann Nordberg, är docent i pedagogiskt arbete och legitimerad logoped. Båda är verksamma vid Göteborgs universitet.
Innehåll Förord Inledning
Kapitel 1: Hallen även en plats för undervisning
Kapitel 2: Vetenskaplig grund för språkstöd Språkforskning till grund för dimensionerna Att reflektera över
Kapitel 3: Aktionsforskningsprocessen Sex steg i aktionsforskning Centrala moment i aktionsforskning Aktionsforskning ur olika perspektiv Att reflektera över
Kapitel 4: ELSA-modellen i praktiken Hallen i fokus för barn i åldrarna 1 3 år (Ugglan) Måltiden i fokus för barn i åldrarna 3 5 år (Hajen) Samlingen i fokus för barn i åldrarna 4 5 år (Fjärilen) Att reflektera över
Kapitel 5: Gemensamma erfarenheter av ELSA-modellen Ökad medvetenhet Vikten av struktur Språkstödjande arbete för ett hållbart kvalitetsarbete Fortsatt arbete vad tar vi med oss?