Forngreta : en biografi om Greta Arwidsson, den första kvinnan som blev landsantikvarie och professor i arkeologi (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Serie
Lärda i Sverige (del 3)
Antal sidor
132
Utgivningsdatum
2020-01-13
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Rosell, Johan (red.) / Eyre, John (form)
Dimensioner
225 x 157 x 16 mm
Vikt
365 g
SAB
Lz Arwidsson, Greta
ISBN
9789188439611
Forngreta : en biografi om Greta Arwidsson, den första kvinnan som blev landsantikvarie och professor i arkeologi (inbunden)

Forngreta : en biografi om Greta Arwidsson, den första kvinnan som blev landsantikvarie och professor i arkeologi

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2020-01-13
259
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I den nya biografin Forngreta beskriver Birgit Arrhenius sin kollega Greta Arwidssons imponerande forskning och arbete. Greta Arwidssons insatser gjorde henne så småningom legendarisk, men ett arkiverat brev avslöjar att hennes karriär höll på att avbrytas innan den knappt hade börjat. Inför uppdraget att ta hand om utgrävningarna vid båtgravfältet Valsgärde skriver hon:

"Min begåvning är ej tillräcklig för att föra mig vidare på denna bana och mitt mod inte stort nog att jämt sätta sig över det manliga förakt, som dagligen möter en kvinna som försöker vetenskapa. Jag ger mig."

Brevet hittades i ett kuvert slutet med lackstämplar men skickades aldrig iväg. Greta Arwidsson gav sig inte, utan fick styrka och mod att fullfölja karriären genom stöttande kollegor och inte minst av sina vänner. Hennes bearbetningar av Valsgärdefynden väckte så småningom internationell uppmärksamhet: 1974 blev hon Honorary Fellow of the Society of Antiquaries och 1978 medlem av Deutsches Archäologisches Institut. För att ge en bred bild av Greta Arwidsson har Birgit Arrhenius besökt ett flertal arkiv, läst dagböcker och efterlämnade papper, gått igenom familjens privata fotoalbum och läst publicerade uppsatser. Forngreta beskriver Greta Arwidssons ingående studier av arkeologiskt fyndmaterial och hennes tunga arbete som landsantikvarie på Gotland där hon bland annat såg till att många av Gotlands kyrkor med medeltida anor fick genomgripande restaureringar. Men läsaren får också ta del av Gretas tidiga liv, hennes familj och studiemiljö och om påfrestande personstrider inom akademin. Forngreta är en spännande livsberättelse, ett porträtt av en bred och inflytelserik arkeolog och en unik inblick bakom kulisserna på akademin under en period då kvinnorna gjorde intåg.

Utgiven i samarbete med Kungliga Vitterhetsakademien.

Birgit Arrhenius är arkeolog och professor emerita. Hon var både kollega och vän med Greta Arwidsson. Birgit Arrhenius har arbetat som avdelningschef tekniska avdelningen på Riksantikvarieämbetet där Historiska museet på den tiden också låg under Riksantikvarieämbetet och från 1986 som professor i arkeologi med laborativ inriktning vid Arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet. Hon är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Vitterhetsakademien, och erhöll 1992 Gösta Berg-medaljen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Forngreta : en biografi om Greta Arwidsson, den första kvinnan som blev landsantikvarie och professor i arkeologi
  2. +
  3. Bertil Molde : språkvårdare och folkbildare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bertil Molde : språkvårdare och folkbildare av Sven-Göran Malmgren, Birgitta Agazzi (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Birgit Arrhenius