Autism är okänt för de flesta. Och det är svårt! Liksom alla människor är autister individer, var och en med sina egenskaper. Det är till och med så svårt att många människor som borde ha fått en diagnos inte alls har det, kanske utan att själva ens ana det. Detta kommer att svänga. Vi måste alltså lära oss mer om ämnet, och här talar jag om till exempel skol- och vårdpersonal, kuratorer, socionomer och poliser. Och naturligtvis, kanske i första hand, alla anhöriga till personer med autism.
En person med autism är som en bil med läckande bensintank. Ingen märker något på bilens prestanda, den åker framåt likt andra bilar. Men bilen stannar mycket tidigare än andra bilar - av brist på bränsle.
I motsats till en bil som kan lagas på en verkstad kan man inte "laga" en autist. I stället måste autisten hitta strategier för att hushålla med krafterna.
Autism i praktiken vänder sig till anhöriga och till människor i exempelvis vården och skolan. Boken är fylld med praktiska råd hur du bäst förstår, bemöter och hjälper människor med autism.
Om författaren
Torbjörn Engström jobbar som skötare inom psykiatrisk vård. Han är speciellt intresserad av autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hans önskan är att boken ska hjälpa till att öka toleransen och förståelsen för människors behov.
Sagt om boken
"En tillgänglig bok, skriven med engagemang och empati för den grupp den beskriver, och med konkreta beskrivningar och tips, som alla kan ta till sig."
- Louise Chesta, överläkare, specialist i psykiatri
"Boken liknar inget jag tidigare läst av en neurotypisk författare. Här finns en grundmurad empati, djup förståelse för annorlundaskapet och orubblig tro på att människor kan mötas."
- Clara Törnvall, journalist och författare
"Vi är familjehem åt en liten stjärna med autism. Tack för en suverän bok med bra och kloka råd!"
- Läsare
"Enkel bok med bra bra tips på hur vi kan underlätta för autister."
- Läsare
"Otroligt enkel och lärorik! Ska tipsa många om denna."
- Läsare