Strindbergsfejden (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
171
Utgivningsdatum
2020-05-20
Upplaga
1
Förlag
Lindelöws bokförlag
Vikt
300 g
SAB
Gcz Strindberg, August
ISBN
9789188753052
Strindbergsfejden (inbunden)

Strindbergsfejden

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2020-05-20
59 109 Du sparar 50 kr!
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I Strindbergsfejden deltog närmare 300 debattörer som skrev över tusen tidningsartiklar. Detta är fortfarande Sveriges mest hektiska kulturdebatt. August Strindberg skrev själv drygt 50 i en rad aktuella samhällsfrågor. Men det som gjorde debatten så intensiv var att han hade fyra frontlinjer, och dessa retade upp det etablerade och konservativa Sverige år 1910.

Strindbergs fyra frontlinjer var kungahuset, Svenska Akademien, Verner von Heidenstam och Sven Hedin. I artikeln Faraon-dyrkan angreps den sedan länge utbredda kulten av krigarkungen Karl XII. Svenska Akademien tyckte Strindberg var en krets för inbördes beundran. Verner von Heidenstam, som var dess största försvarare, skrev ren smörja tyckte Strindberg i artikeln Två Konungar. Upptäcktsresande Sven Hedin var på mångas läppar, honom gjorde Strindberg narr av i Upptäckar-Humbug.

Detta var inte August Strindbergs första fejd. Redan 1884 ställdes han inför domstol för att han hade häcklat Svenska kyrkans heliga sakrament nattvarden. Denna bok ger även en inblick i striden som följde efter novellen "Dygdens lön". Boken innehåller också ett urval utvalda dikter och brev, också av Strindbergs egen hand.

Dessutom har idé- och lärdomshistorikern och psykoanalytikern Per Magnus Johansson skrivit en essä som avslutning, om denna omtalade och omskrivna Strindbergsfejd, "Samhällskritiker med satir som vapen". Tomas Lindelöw presenterar urvalet av texter i bokens förord.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Strindbergsfejden
  2. +
  3. August Strindbergs lilla katekes för underklassen = Liten katekes för de ännu vanmäktiga

De som köpt den här boken har ofta också köpt August Strindbergs lilla katekes för underklass... av August Strindberg, Göran Greider (häftad).

Köp båda 2 för 108 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna