Raoul Wallenberg i dagspressen under kalla kriget (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
84
Utgivningsdatum
2017-04-12
Upplaga
1
Förlag
Text & Bild Konsult
Dimensioner
200 x 138 x 6 mm
Vikt
152 g
SAB
Lz Wallenberg, Raoul,Kc.55
ISBN
9789197218832

Raoul Wallenberg i dagspressen under kalla kriget

Häftad,  Svenska, 2017-04-12
35
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ny bok om Raoul Wallenberg
Raoul Wallenbergs exceptionella insatser för att rädda ungerska judar undan Förintelsen, liksom hans ännu delvis okända öde som politisks fånge i sovjetunionen, har fortlöpande fångat massmedias intresse. I denna undersökning har Wallenbergforskaren Lars Brink kartlagt hur svensk dagspress har följt ärendet Raoul Wallenberg. Han inriktar sig på kalla krigets första skede då intresset för Raoul Wallenbergs öde stegrades genom att Raouls mor, Maj von Dardel, 1947 vädjade till svenska kvinnoorganisationer om stöd och en kampanj för frigivning startade. Kampanjen sammanföll med tidpunkten för den förmodade avrättningen av Raoul Wallenberg. Undersökningen påvisar kommunistpressens lojalitet med Sovjetunionen och ställer frågan om dagspressens agerande inverkade på sovjets hantering av den unge svenskens öde.
Författaren har i det undersökta materialet inte kunnat notera någon påtaglig skillnad i intresset för Raoul Wallenbergs öde beroende på en tidnings politiska hemvist. dock påvisar han den svenska kommunistpressens absoluta lojalitet med Sovjetunionen. I boken ingår en Summary på engelska en Zusammenfassung på tyska, båda långa och redovisande. Intressant noterade Olle Wästberg när undersökningen förelåg i rapportform.
Ett urval aktuella recensioner och omdömen om boken " Lars Brinks skrift ger en intressant bild av hur Fallet Wallenberg hanterades av media och hur det påverkade bland annat politiker och diplomater " skriver Mats Dahlberg i Nya Wermlands-Tidningen, nwt.se, den 2 maj 2017. " Bra att du har undersökningens huvudpunkter i sammanfattning på tyska och engelska. Svenska mediers förhållningssätt till Fallet Raoul Wallenberg är både ett fascinerande och viktigt forskningsområde ", skriver Susanne Berger, USA:s mest kända expert på Raoul Wallenberg, den 2 maj 2017. " din fina bok läser [jag] med stort intresse ", skriver Raoul Wallenbergs syster, Nina Lagergren till författaren den 6 maj 2017. Pressen får godkänt i fallet Wallenberg , rubricerar f. chefredaktören Ulf Ivarsson, numera på Bokebackens kultursida, en lång och insiktsfull recension. UD:s misslyckande berodde i varje fall inte på pressen skriver Ivarsson. Artikeln publicerades den 19 juni och finns på http://www.bokebackenskultursida.se/brink.html Lars Brink är filosofie licentiat i etnologi och etablerad Raoul Wallenbergforskare. Han gav 2009 ut den uppmärksammade studien När hoten var starka, som till del handlade om Raoul Wallenberg, hans personliga bakgrund och insatser i Ungern. Lars Brink är medlem av Sveriges Författarförbund och har gett ut eller medarbetat i mer än 30 böcker. Han är också verksam som kulturjournalist.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Raoul Wallenberg i dagspressen under kalla kriget
  2. +
  3. När Sverige var som svenskast

De som köpt den här boken har ofta också köpt När Sverige var som svenskast av Andreas Ericson (häftad).

Köp båda 2 för 84 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Brink