Kalifatets återkomst : orsaker och konsekvenser (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
230
Utgivningsdatum
2015-11-16
Upplaga
1
Förlag
TRAIL
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
333 g
SAB
Ocga
ISBN
9789198292404

Kalifatets återkomst : orsaker och konsekvenser

(93 röster)  |   Läs 31 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-11-16
171
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken behandlar den islamiska statens (IS) religiösa och ideologiska rötter, dess snabba uppgång och den debatt och självkritik IS framgångar fött i det arabiska och muslimska Mellanöstern. Vidare knyts denna diskussion ihop med Sveriges och Europas ofta ambivalenta och motstridiga förhållningssätt till den islamism som ligger till grund för IS. Inte minst de för våra demokratier så viktiga frågorna om yttrandefrihet, radikalisering och terrorism berörs.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kalifatets återkomst : orsaker och konsekvenser
 2. +
 3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 370 kr

Kundrecensioner

Det finns 31 recensioner av Kalifatets återkomst : orsaker och konsekvenser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktig och intressant bok!
  ts, 1 juli 2021

  Mycket intressant och viktig bok som jag hoppas kommer läsas av många i vårt avlånga land. Upplevede vissa sektioner som lite tuffare att läsa igenom då det var mycket ny information på en gång, men överlag var det mycket spännande läsning.

 2. Obligatorisk läsning.

  Jag är imponerad av författarens enorma kunskap islamism, både övergripande och i detaljer. Tyvärr förlorar boken på att författaren redogör för islamismen på en så hög detaljerad politisk nivå. Det förutsätter grundkunskaper som många kanske inte har. Jag anser att boken med fördel skulle kunna omarbetas till ett mer "populärvetenskapligt" verk. Den kunde lämpligen börja islams historia, uppkomsten av shia och sunni, och fortsätta med islams utbredning i världen, och slutligen dess påverkan på Europa och Sverige.

 3. En mycket viktig bok
  LucidDreamer, 20 februari 2018

  Är du förmodat naiv, då bör du läsa denna bok för att vidga ditt förståelsefält. Lägger en god grund för att bättre förstå svårigheter som om invandring.

 4. Kunskap om islam behövs idag
  Hans Arne Jensevik, 12 december 2017

  Om ABF och arbetarrörelsens bildningsambitioner hade fungerat idag som före studentrevolten 1968 så hade Magnus Norells Kalifatets återkomst varit bland studiecirklarnas tio i topp. En bok för den allmänhet och de politiker som vill se sig som välfärdens försvarare och samhällsbyggare i den gamla sociala ingenjörskonstens tradition. Vad som är nästa uppgift i politiken och vad som inte kan vänta framgår tydligt. Inte bara diagnosen utan även åtgärderna finns.

 5. Islamismen
  Intresserad, 23 oktober 2016

  Den här boken borde alla läsa för att få lite mera klarhet i hur det står till med islamismen och dess faror för demokratin i väst.

 6. Bra information och analys av MENA
  Anna Katarina Berglund, 4 oktober 2016

  Viktig läsning. Säkert en ögonöppnare för många. Själv var jag tvungen att läsa två gånger, då den är lite tung och kräver koncentration.

 7. En viktig bok
  LarsE, 19 augusti 2016

  En mycket viktig bok för att förstå skeendet i mellanöstern. Boken innehåller många namn på personer som kan var obekanta. Genom att googla på de obekanta namnen lyfts innehållet ytterligare.
  Varför inte en lärobok på gymnasiet?

 8. Islamismens faror
  Underdog, 18 juli 2016

  Det är en bok som alla som är intresserade av sin samtid borde läsa. Boken är lättläst men ändå djupgående vad gäller orsakerna och effekterna av att islamismen växer sig stark i mellanöstern. Den som läser kan också tillgodogöra sig skillnaden mellan islamismen som politisk ideologi och islam som religion. Det är, som någon skrev, ynkedom att svenska förlag inte vågade ge ut en angelägen bok om en av de viktigaste och farligaste politiska rörelserna i vår samtid.

  För den som vill fö... Läs hela recensionen

 9. En nödvändig bok i ett tyvärr aktuellt ämne
  Mona Olsson, 21 april 2016

  Magnus Norell är forskare och har studerat terrorismens bakgrund, orsak och verkan under många år. För att kunna förstå vad som händer nu även i Sverige, är denna bok nödvändig

 10. kallifatets återkomst
  Margareta Hagelberg, 20 april 2016

  Detta är en högintressant bok! Ämnet och "hotet" behövs tas upp "på bordet". Sverige utökas av muslimer (alla dessa barns, som föds). Behöver talas om och debatteras. Tack för denna bok!

 11. Även Islam genomgår en utveckling.
  Olof Granstedt (Trelleborg), 20 april 2016

  Lika falskt det är att säga att alla kristna är lika är det att påstå att alla inom Islam är lika. Det gäller både över tid och plats. För att förstå bevekelsegrunderna för de som kämpar för återupprättande av ett kalifat ger denna bok väsentlig information. Sedan gäller ju att på sedvanligt sätt göra en källkritisk granskning och söka andra källor som kompletterar bilden. Då gäller det att även gå utanför det svenska språkområdet.

 12. Bra, otäckt bra
  Homer, 8 mars 2016

  Alla borde läsa den! Alla borde läsa den! Alla borde läsa den! Alla borde läsa den! Alla borde läsa den!

 13. En nödvändig bok
  Per Lundekvam, 27 februari 2016

  En mycket viktig bok för den som vill förstå bakgrunden till hur muslimer och islamister agerar idag. En genomarbetat bok av en mycket kunnig författare.

 14. Lättläst och frispråkig
  Robert Stenkvist, 24 februari 2016

  Lättläst och frispråkig bok om islams komplicerade mönster och olika grenar samt deras påverkan på dagens konflikter i främst Mellanöstern. Relativt stor del av boken behandlar det politiska spelet och bakomliggande krafter bakom olika grupperingar i mellanösternkonflikterna. Den stora behållningen är också den, enligt Norell, naiva svenska hållningen till radikal islamism i slutet av boken. En lagom djup bok och orienterande bok som inte förlorar sig i Kairodeklarationen och annat sådant.

 15. Angelägen bok som bör läsas av alla beslutfattare
  Nils Dacke, 23 februari 2016

  Boken behandlar ett angeläget ämne och författaren är väl insatt i den aktuella problematiken. Det är lätt att följa med i analyserna och slutsatserna är oftast utan invändning. På några punkter finns det dock skäl att ha en avvikande mening.
  Redan i inledningen hävdas att "islam är en decentraliserad religion som saknar en väldefinierad religiös struktur". Tar man del av Kairodeklarationen och Ammanbudskapet finner man att islam har en tydlig struktur baserad på sharia, vilken båda dokum... Läs hela recensionen

 16. Lättläst bok i ett komplicerat ämne
  HG Wendt, 13 februari 2016

  Mycket intressant historie beskrivning fram till nu tid. Alla borde läsa den för att få en insikt i det gryms som händer blä i Syrien.IS är inget plötsligt som bara dök upp.Att bilda en ny stat kräver planering.

  Som ett komplement kan man läsa "Islamiska Staten "av Loretta Napoleone. Ännu mer lättläst och ännu mer förklarande av IS.

 17. En mycket angelägen bok
  Gudrun, 21 januari 2016

  Boken är mycket välskriven och ger en grundlig belysning av islams grunder och utveckling satt i relation till dagens oroligheter och konflikter i Mellanöstern. Den borde läsas framför allt av våra politiker. Det faktum att de svenska bokförlagen inte ville/vågade ge ut boken visar vilken beröringsskräck som finns i det svenska samhället när det gäller islam och islamismen.

 18. En viktig bok
  Birkebein, 12 januari 2016

  Detta är boken man ska läsa om man snabbt vill få en grundlig och uppdaterad beskrivning av politisk islam och dess mest extrema uttryck i Islamiska Staten. Norell har gedigna kunskaper och är inte hemfallen åt förenklade tolkningar och fördomar. Det som drar ned betyget från full pott är en del stilistiska missar (där anglosaxiskt språkbruk spökar) och att ytterligare redigering hade undvikit en del onödiga upprepningar och gjort boken lättare att följa.

 19. Mycket bra
  Lars Åhlin, 11 januari 2016

  Fantastiskt läsvärd. Politisk islam/islamism (salafistisk jihadism, muslimska brödraskapet och vad det mer kan finnas) håller på att helt ta makten över islam, tyvärr med hjälp av missriktade insatser från välmenande men okunniga aktörer i Europa. Detta och mycket annat beskriver Norell mycket bra.

 20. Mycket viktig bok
  Onkel, 30 december 2015

  Väl skriven, dokumenterad och synnerligen viktig för alla att ta del av.

  Ynkligt att svenska förlag valde att "fega ut" och inte önskade ge ut den.

 21. Aktuell bok!
  Intresserad Täbybo, 16 december 2015

  En mycket bra bok som bör läsas av alla som är intresserade av vår omvärld. Och vill förstår vad som händer i mellanöstern.

 22. Läs Norell om Islamiska staten
  Aje Carlbom, 15 december 2015

  Mycket klargörande när det gäller islamism. Magnus Norell visar prov på stor kunskap och visar övertygande varför politisering av islam måste bekämpas av alla men främst av muslimer.

 23. Läsvärt om komplexiteten i Mellanöstern
  q, 14 december 2015

  Under hand som jag läste fick jag alltmer klart för mig hur komplex situationen är i Mellanöstern och hur lite förenklade politiska lösningsförslag adresserar de grundläggande problemen.

  Mitt betyg dras ned av att uppställningen gör att det är först när jag kommit till slutet av boken som jag fått en bild av helheten. Men jag förstår fortfarande inte helt vad som skiljer mellan olika varianter av islam eller islamism och gör att de verkar vara oförenliga.

 24. En bok som går till botten med det onda
  Daniel, 10 december 2015

  Den här boken skulle aldrig ha getts ut om inte Magnus Norell själv bekostat utgivningen.

  Det är rätt anmärkningsvärt med tanke på att IS är ett så pass aktuellt ämne. Men det säger också en del om hur laddad politiskt frågan har varit i Sverige tidvis. För i boken så tar Magnus Norell upp på ett välskrivet sätt hur IS måste bekämpas även ideologiskt.

  Att det handlar om islamistisk extremism, och inte bara, som det från olika håll ibland görs gällande, att IS bara är bandite... Läs hela recensionen

 25. Uttömmande analys av politisk och mordisk islam
  Bengt Wilhelm Yourstone, 10 december 2015

  Mycket uttömmande analys av den islamistiska problematiken som man tycker att alla västerländska politiker borde ha på nattduksbordet. Det rent sakliga innehållet är en solklar femma men Norell bristande och ibland lite uppstyltade stil drar ner betyget.

 26. Mycket läsvärd
  Jerker Marklund, 10 december 2015

  Mycket läsvärd. Den ökar förståelsen för den komplexa religiösa och etniska konflikten i Mellanöstern och de religiösa resonemang hämtade från islams lära som utgör grunden för de för oss så svårbegripliga händelserna i form av terror mm. Alla borde läsa den inte minst våra politiker. Lättläst

 27. En något "trög" bok men vinner i längden
  Thomas Nilsson, 10 december 2015

  Början av boken är lite för trist men vinner i längden.
  Jag föredrar boken Operation Scimitar av Adrian Andersson som är en mer verklighets beskrivning av dagens situation

 28. Förtydligande.
  Hans Erik Björnström, 10 december 2015

  Jovisst, men inte bara till kända vänner, utan till alla som "tycker" något kring nuvarande läge. Brister rörande bakgrund och nuvarande utveckling, lägger sig som ett hinder i att tolka dagens skeenden.

 29. Mycket bra!
  Homeros, 10 december 2015

  Denna är en av de bästa böcker man kan läsa om omvälvningarna i Mellanöstern. Även debatten i Sverige synas kritiskt.

 30. En lärobok om något som berör oss alla
  Johan, 1 december 2015

  En bra bok som borde läsas av alla som följer det som händer i Mellanöstern för att inte tala om våra ledande politiker som i sina uttalanden verkar dåligt pålästa .

 31. Superaktuell
  Tomas Lenke, 1 december 2015

  Mycket intressant att läsa om den radikala islamismens framväxt och kanske framförallt hur splittrat motståndet är. Verkar som Saudi, Turkiet, USA, Ryssland och andra i alliansen mot IS kommer att få svårt att enas..

Visa alla 31 recensioner

Fler böcker av Magnus Norell