Allt som händer när ingenting händer : möten med natur, litteratur och samtid (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
206
Utgivningsdatum
2021-10-23
Förlag
Trolltrumma
Dimensioner
201 x 147 x 15 mm
Vikt
346 g
SAB
H.04
ISBN
9789198632552
Allt som händer när ingenting händer : möten med natur, litteratur och samtid (häftad)

Allt som händer när ingenting händer : möten med natur, litteratur och samtid

Häftad,  Svenska, 2021-10-23
165
 • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"De lyfter även den gråaste dag och mörkaste jord... de övervinner tyngdlagen oavbrutet. Därför kan trötthetens tyngd rinna av mig..."

Så beskriver Christer Petersson sin upplevelse av lärkorna och deras intensiva sång en solig vårdag på Ölands södra udde. Han är allmänläkaren och fågelälskaren som varje dag i fyrtio år har praktiserat djupmeditation, ofta i naturen och i nära samspråk med skönlitteratur och filosofi. I denna rika, eftertänksamma bok kretsar de många texterna kring frågan: Hur kan en kontemplativ livshållning bidra till aktiv handling för en mer hållbar värld?

Petersson formulerar sig med en stark närvarokänsla; sinnligt och sakligt, med både detaljskärpa och överblick. Elegant flyttar han läsaren runt i tid och rum. Här möter vi Aristoteles och Ekelöf, Thoreau och Tranströmer, och många andra. Svalorna får sin egen essä liksom sambanden mellan naturupplevelse och mental hälsa.

Författaren känner stark frustration och oro inför mycket i dagens värld: Övertron på tekniken, höghastighetskulturen, klimatkrisen. Och den " rationella" föreställningen att det enda som är verkligt och har värde är det som kan mätas och vägas. Men mitt i sin oro och pessimism ser och förmedlar han ljus och tröst: fåglarna, sammanhangen, landskapsrummen, poesin. Det här är en bok att stilla begrunda. Och ofta återkomma till.

Stefan Edman, författare
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Allt som händer när ingenting händer : möten med natur, litteratur och samtid
 2. +
 3. Hemma vid myren : och andra texter om naturen i våra liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hemma vid myren : och andra texter om naturen i... av Tomas Bannerhed (inbunden).

Köp båda 2 för 424 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christer Petersson

 • Allmänmedicinens vardag

  Christer Petersson

  Detta är en bok om allmänläkarens roll och arbetsvillkor idag. Det är en bok som utgår från samtal med åtta läkare, en psykolog och en idéhistoriker. De enskilda rösterna får fritt träda fram för att sedan vävas samman till mera övergripande refle...

 • Att finna sig : En antologi med tankar om livet

  Sven Velander, Eva Fodor Velander, Per-Olof Andersson, Christer Petersson, Anders Ekberg

  Att finna sig är en antologi där inget är för litet eller för stort för att rymmas innanför pärmarna, för inget är för obetydligt för att kunna få plats i livet. De tolv författarna tar på sitt eget sätt fram det som vi kallar livet. Vi får möta m...