Birgittas julklappstips

Green India av Mattias Kristiansson och Amanpreet Singh Sangha
En vacker, färgsprakande och inspirerande kokbok full av kryddiga vegorecept från det indiska köket. Smakerna är fantastiska och det är inte svårt att lyckas. Rekommenderas varmt.

Vår kokbok av Sara Begner
Vår kokbok fyller 70 år och denna klassiker känns verkligen modern och uppdaterad (28:e upplagan). 896 sidor kunskap, inspiration och recept! En kokbok för alla att ha hemma och ständigt återkomma till.

Mästarnas trädgårdsrum av Bella Linde
En fullmatad och inspirerande trädgårdsbok att värma sig med i vinter. Jag njuter då jag bläddrar i denna pärla bland trädgårdsböcker. Den är fylld handfasta tips och råd hur vi kan planera trädgården, presenterat på ett färgsprakande och vackert sätt. Något att försjunka i, länge.

Veganska godsaker av Frida Svanberg
Vilka smarriga recept med lockande bilder! Jag har lagat flera recept i boken och alla har blivit lyckade. Jag rekommenderar verkligen Pekannötspajen, eller Saffranskakan eller… ja det finns så mycket gott i den här boken. Dessutom mjölk- och äggfritt.

Kristins julklappstips

Grim av Sara Bergmark Elfgren
Gotiska spänningsromaner är normalt inte min favoritgenre, men denna fastnade jag för direkt! Grim utspelar sig i samma alternativa Stockholm som Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin (2017). Vi möter 18-årige Kasper som ger sig i kast med att ta reda på vad som egentligen hände vid sin pappas bästa väns död för 30 år sedan – något som får förödande konsekvenser för honom. Grim är lika mycket en berättelse som kretsar kring 80-talets Death Metal-scen, magiska demonritualer och Spökhuset på Gröna Lund, som en berörande bok om viktiga ämnen som psykisk ohälsa bland unga, vänskap och gemenskap. Ge bort till tonåringen, eller läs själv!

Trion av Johanna Hedman
En bok som för min egen del osar igenkänning över hur livet såg ut för sisådär 10 år sedan då man levde för dagen och gjorde precis allt med sina vänner. Men vad händer när man når en punkt i livet då man inser att man kanske inte har så mycket gemensamt med dessa vänner – förutom att man är just vänner? Trion är lätt att ta till sig och skildrar klass, identitet och existentialism och såklart; kärlek.

Frukost på Tiffany’s av Truman Capote
Behöver den här klassikern någon närmare presentation? En liten juvel att alltid ha i bokhyllan för att drömma sig bort till New York, ett karaktäristiskt brownstone-hus och besöka den förtrollade Holly Golightly vars dröm är att äta frukost på det ikoniska Tiffany’s. Ångest, drinkar, verklighetsflykt, författardrömmar och katter – denna lilla bok har det mesta. Lägg den under granen i ett glittrande litet paket till en mamma, bästa vän, eller varför inte som en hint till din partner…

 • Grim

  Sara Bergmark Elfgren

  Kanske är det så att spöken föds ur hemligheter.Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare.Trettio år tidigare, i åttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonåriga Håkan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt går i kras när Grim dör, och Håkan lägger ner bandet.Vad var det egentligen som hände? Kasper, som är Håkans son, försöker ta reda på det. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog så ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin (2017). Det är en berättelse om ensamhet och gemenskap, vänskap och familj, och konstens livsomvälvande krafter.Sara Bergmark Elfgren debuterade med Cirkeln (2011) och är även dramatiker och manusförfattare. Hennes verk har översatts till ett tjugotal språk, samt nominerats till Augustpriset, Nordiska Rådets Barn-och Ungdomslitteraturpris och Prix Europa. Bland hennes övriga verk finns poddserien De dödas röster och teveserien Deg."Grim är ett häpnadsväckande verk! För mig, som var en del av den svenska dödsmetallscenen i slutet av åttiotalet, var det nästan lite kusligt hur texten förflyttade mig till den tiden. Berättelsen är förhäxande och fungerar på flera nivåer. Den griper omedelbart tag i dig och du har inget annat val än att sluka boken. Den målar upp en väldigt autentisk bild av hur scenen fungerade med tapetrading, fanzine och så vidare, och jag gillar verkligen hur Sara bygger vidare på den världen och skapar ett verk som jag tycker närmar sig den magiska realismen. Jag rekommenderar verkligen denna bok! Fängslande och rysansvärd!"Tomas Lindberg, At the Gates, Disfear, Grotesque "Grim är en labyrint byggd med mästarhand: En ond saga bräddfull av empati, en lovsång till svunnen tid och till ungdomens feberrus, där de skuggor som skrämmer mest springer ur det mörker som ruvar inom oss alla. När du väl gått vilse önskar du att du aldrig hittar ut."Niklas Natt och dag, författare"Sara Bergmark Elfgren regisserar effekterna med mästarhand. /¿/ Det är en sällsynt välkomponerad roman utan långsamma partier: allt finns där av en anledning. Till och med ett paketsnöre."Lotta Olsson, Dagens Nyheter

 • Trion

  Johanna Hedman

  "Himlen var djupbl¿Fortfarande ljust. Jag skulle minnas den d¿cykelturen, jag ins¿det s¿ort August b¿rjade trampa. Jag skulle gl¿mma arbetspasset, den knappt f¿igkokta pastan, kanske till och med det r¿da m¿et p¿horas axel, men jag skulle inte gl¿mma: Augusts mjuka bomullsskjorta mellan mina fingrar, lukten av tv¿medel och cigarettr¿k, kv¿ssolen som fl¿de sig genom Thoras utsl¿ta h¿"Thora, Hugo och August - tre v¿er i tjugo¿¿ern som tillbringar all tid tillsammans: h¿er p¿af¿, cyklar till Djurg¿en om sommarn¿erna, m¿ter v¿n i Paris. Men under ytan r¿r sig starka k¿lor och funderingar om identitet, klass och k¿ek.Thora kommer fr¿gamla pengar och ¿uppvuxen i en tjusig v¿ng i exklusiva L¿staden. Hon och konstn¿n August har l¿e varit n¿, ibland ¿kare. Hugo har en helt annan bakgrund, och m¿ter Thora och August n¿han blir inneboende hos hennes f¿r¿rar. Han b¿ fascineras och f¿rfasas ¿ver deras privilegierade v¿d.Den sk¿ra balansen mellan dem riskerar hela tiden att f¿rst¿ras.Trion ¿en mogen och l¿ftesrik debut som p¿ricken f¿ar den bitterljuva k¿lan av att vara ung, n¿man har hela livet framf¿r sig, och precis allt ¿p¿t¿rsta allvar.

 • Frukost på Tiffany's

  Truman Capote

  Slutsåld

  I ett nedslitet tegelhus i New York, med en brokig samling hyresg¿er, bor den l¿sinniga och f¿rtrollande Holly Golightly, 19-¿g ¿verlevnadskonstn¿ Genom grannen, den unge F¿rfattaren, f¿vi f¿lja hennes halsbrytande liv ett hektiskt ¿under andra v¿dskriget. Truman Capote, som i den unge F¿rfattaren tecknar ett ¿msint och lite ironiskt sj¿portr¿, kom att bli en av USA:s mest l¿a moderna f¿rfattare. Hans bitterljuva ber¿else om Holly, som n¿¿esten v¿er ¿ver henne dr¿mmer om att ¿ frukost p¿iffany's, New Yorks elegantaste juvelerarbutik, har blivit en klassiker. Boken inneh¿er ocks¿re noveller av Truman Capote: Ett hus av blommor, En diamantgitarr och Ett julminne - alla tre lysande exempel p¿apotes stilkonst.

Magnus julklappstips

Skönheten i kaos av Julia Ravanis
Hisnande perspektiv när kvantfysiken beskrivs. Boken är skriven på ett fint och tillgängligt språk för en total novis som jag. Det betyder dock inte att allt är lätt att hänga med i, tvärtom! Jag läser boken i lagom långa stycken så att hjärnan får återhämta sig. Jag känner mig berikad efter läsningen och ser på världen lite annorlunda.

Tills alla dör av Diamant Salihu
Urstark skildring av gängkriminalitet i Stockholms förorter som höjer sig rejält över annat som jag läst i genren. Diamant Salihu gör det aldrig enkelt för sig utan beskriver mästerligt en komplex verklighet från olika vinklar.    

Sekten av Anna Lindman
En skickligt skriven bladvändare som främst fokuserar på Knutby Filadelfias tid i mediaskugga efter de välkända morden. Den psykiska och fysiska misshandeln som bryter ner sektmedlemmarnas personligheter går som läsare inte att värja sig emot.  Anna Lindman breddar också perspektivet och funderar över vad som driver vanliga människor till att bli en del av sådana sammanhang.

 • Skönheten i kaos

  Julia Ravanis

  "Det är en rik, underbar bok, fylld av mänsklig värme i ett svalnande universum."Göran Greider, AftonbladetVi behöver fler röster som Julia Ravanis: kunniga, entusiastiska, nördiga och generösa. Skönheten i kaos är en mycket lyckad debut.GöteborgspostenHennes välskrivna bok i behändigt format får gärna inspirera fler experter att skriva lätt om tunga ämnen.Expressen Skönheten i kaos tar ner den teoretiska fysiken på jorden och jämför den med mänskliga erfarenheter. Förklaringar av svarta hål, sammanflätade elektroner och strängteori varvas med reflektioner om längtan och frustration, om att bli kär och känna andra människors blick på en själv.Det här är ett litterärt försök att förstå skönheten i det kaos som präglar den moderna fysiken liksom erfarenheten av att leva i det 21:a århundradet.Ravanis bok har just det lite skissartade, sökande, som en bra essä ska ha. Den erbjuder öppningar för reflektion och samtal, inte färdiga lösningar och facit. Den fungerar både som en ingång för läsare som inget alls vet om ämnet och en utgångspunkt för vidare samtal om fysik, litteratur, relationer och, ja, allt.Svenska Dagbladet

 • Tills alla dör

  Diamant Salihu

  I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?Tills alla dör berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.*OM TILLS ALLA DÖR: En djupt imponerande prestation.Victor Malm, ExpressenFör tankarna till den nya tv-serien Snabba cash. Fast Salihu skalar bort ytan och blottlägger tragedin så att den berör.Hynek Pallas, GPEn lärorik bok. Leif GW PerssonTills alla dör av Diamant Salihu är en FANTASTISKT berättad och jävligt omskakande berättelse om vad som pågår runt gängen i Järva. Läs, för detta är helt enkelt 5-plus-journalistik!Alex SchulmanBoken är tveklöst en av mina starkaste läsupplevelser någonsin.Bilan OsmanEn lysande bok, som ringar in problematiken med stor precision.Expressen LedareEn oumbärlig bok för den som åtminstone vill försöka förstå varför pojkar skjuter varandra.Sara Martinsson, DNDiamant Salihu gör inte bara en gedigen och på många sätt banbrytande reporterinsats, han släpper också fram ett personligt tonfall av förtvivlan över en förlorad generation.Jens Liljestrand, i SVTEn nödvändig bok för alla som vill förstå dagens svenska samhälle.Niklas OrreniusEn av årets viktigaste böcker.BarometernEn briljant grävande reporter som också visar sig kunna skriva och berätta en historia.Jan Gradvall, Di WeekendVarför? Diamant Salihu låter aldrig hopplösheten han konfronteras med radera ut den frågan. Det är kanske det som imponerar mest i berättelsen om en verklighet som i sin blodiga meningslöshet för tankarna till Shakespeare... Stora Journalistpriset? Per Svensson, DN*Diamant Salihu (f. 1983) är grävande journalist.

 • Sekten : ett reportage om Knutby Filadelfia

  Anna Lindman

  Ingen går med i en sekt. Det är den kärleksfulla gemenskapen som lockar, den stora känslan av mening, strålkastaren av varmt ljus som sköljer över en. Som sedan plötsligt slocknar, och det blir hårt, det blir kallt, och man måste vara stark.När Knutby Filadelfia faller samman 2016 har församlingen under tjugo år präglats av systematiserad, fysisk och psykologisk misshandel, sexuellt utnyttjande och en bergfast tro på att Himlens drottning, Kristi brud, är en av dem.I sitt stora reportage möter Anna Lindman de vanliga medlemmarna, pastorerna och barnen som växte upp i sekten, och berättar om den tilltagande radikaliseringen och de rättsliga domarna mot församlingens ledare. Sekten är en omskakade genomlysning av den destruktiva gemenskapens mekanismer och hur denna sorts relationer kan snärja också den starkaste.

Lisas julklappstips

Polcirkeln av Liza Marklund
Liza Marklund är tillbaka med en spännande och välskriven deckare. Den utspelar sig i Stenträsk (Skulle kunna vara Piteå) och vintern ligger tung och mörk. En grupp unga tjejer samlas i biblioteket, där de sedan många år har en bokcirkel. Det är kring dessa fem personer och deras relationer som handlingen kretsar. En dag försvinner en av tjejerna för att aldrig hittas, förrän fyrtio år senare. Jag tyckte mycket om denna bok inte bara för själva intrigen utan för beskrivningen av 80-talet där det inte spelar någon roll om man befinner sig i Stenträsk eller annorstädes, tonåringens känsloliv och utryck är detsamma.

Sockerormen av Karin Smirnoff
Efter att ha läst Jaana-sviten med stor behållning var jag ändå lite orolig när jag skulle läsa Sockerormen. Hade ju hört att den var så ”tung och eländig”. Och ja visst är det tungt, som alltid när det handlar om barn som far illa men det är så välskrivet och gripande att det blir en riktig bladvändare. Det handlar om vuxnas svek som är brutalt och våldsamt men även om äkta kärlek och vänskap mellan barn. Allt beskrivet från ett barns perspektiv vilket både ger en bild av utsattheten men också att barn har en sällsynt förmåga att hjälpa varandra. Denna bok utspelar sig även den på 80-talet med stor igenkänning för oss som var unga då.

 • Polcirkeln

  Liza Marklund

  Nominerad till årets bästa kriminalroman av Svenska DeckarakademinPolcirkeln" är första delen i en planerad trilogi, och den inleds andlöst bra. Lotta Olsson, Dagens NyheterLiza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet.Nu bryter hon återigen ny mark med en mångfacetterad historia som spänner över fyra decennier.Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick. Liza Marklund är en av våra mest framgångsrika författare. Hon har mottagit ett 20-tal priser och utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Sammanlagt har hon sålt över 23 miljoner böcker, och är den enda skandinaviska kvinna som legat etta på New York Times bestsellerlista. Hon är född 1962 och uppvuxen i Pålmark i Norrbotten, cirka tolv mil söder om Polcirkeln. Texten tar ett stadigt grepp om läsaren från början och Marklunds sätt att bygga historien imponerar. Tummen upp för en driven författare och en bra och välskriven deckare. Helhetsbetyg 5, Karin Flygare, Bibliotekstjänst

 • Sockerormen

  Karin Smirnoff

  Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla. Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt. Karin Smirnoff (f 1964) är bosatt i Hertsånger och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Även uppföljaren Vi for upp med mor (2019) och Sen for jag hem (2020) har fått en stor skara läsare.

Esbjörns julklappstips

Hon minns inte av Jonas Brun
Hjärtskärande vackert om förlusten av en mor till Alzhemier. Dessutom genialiskt upplagd. Höstens starkaste roman, tycker jag. Obegripligt att den inte blev Augustnominerad.

Sista satsen av Robert Seethaler
Vi får höra Gustav Mahlers liv klinga ut. Starkt, sorgligt och musikaliskt. Av författaren till den fantastiska ”Ett helt liv” (se där, ytterligare ett boktips).

Glasrutan av Saga Cavallin
Årets kanske kortaste roman. Jag önskar att den hade varit betydligt längre, för huvudpersonen Patricia vill man följa. En debut som lovar mer - mycket mer!

 • Hon minns inte

  Jonas Brun

  "[E]n ljus beskrivning av en mors resa genom glömskans mörker" Göteborgs-Posten"Många böcker har jag läst om anhörigskapet vid demenssjukdom, än fler berättelser har jag lyssnat till i samtal. Den här boken kommer jag att bära med mig mer än någon annan. Den berör så djupt och Brun berättar så mänskligt." UNT"Och visst är det en paradox att smärtpunkterna, ja rentav känslan av Guds frånvaro kan frammana något så vackert och hoppfullt som denna roman. Men så är det ju också med författarskap som djupnar, där orden laddas av allt större erfarenhet, närvaro och mänsklig blick." Svenska DagbladetDet börjar vid slutet. En mamma är död. Det slutar vid början. Innan rädslan när Jonas och hans pappa märker det hon själv redan anar. Kortspelet hon förlorar gång på gång. Lunchen som lagas direkt efter frukost. Kassar som fylls med fel saker, örhängen, julkort och skoluppsatser. Försommarens syrener som inte längre väcker någon reaktion, eftersom hon inte längre minns att de doftar. En gång, innan hon började glömma, arbetade hon själv med minnet. Nu är hon yngst på demensboendet.En person som glömt vem hon är, finns hon kvar? Är det samma människa fastän personligheten bleknar bort? Och vad är störst? Minnet eller kärleken? Jonas Brun skriver om kampen med vården, om hjärnans vindlingar, om förtvivlan och tröst i vardagen med Alzheimers sjukdom."Hon minns inte" är en skildring av minnesförlust och en memoar, en månggrenad berättelse om en mor som skrivs tillbaka till livet.

 • Sista satsen

  Robert Seethaler

  Kompositören Gustav Mahler reser hem från New York till Europa på en atlantångare. Han står på höjden av sin karriär, men kroppen sviker. Ensam på skeppsdäck tänker han tillbaka på sitt liv, på somrarna i bergen, på dottern som är död, på den andra dottern som äter frukost en trappa ner, och på Alma, hans livs stora kärlek som han redan har förlorat. Det är hans sista resa. Robert Seethaler, född i Wien 1966, är skådespelare och författare. Hans böcker har vunnit många priser och »Ein Ganzes Leben« (Ett helt liv) hamnade på korta listan för International Booker Prize 2016. Detta är hans första bok på Ersatz. KRITIKERRÖSTERI ett sista kapitel, vars detaljer inte ska avslöjas här, skiftar Seethaler perspektiv och frågan, som kanske är den centrala i romanen, öppnar sig på allvar. Vad blir kvar av en människas liv på jorden? Vilka spår sätter vi i världen? Så formar sig Seethalers roman till en meditation över livets korthet och evighetens oändlighet.... Och det är på många sätt en utsökt roman.« John Sjögren, Svenska Dagbladet

 • Glasrutan

  Saga Cavallin

  När Patricia får höra att Maja, 23, är gravid inser hon något ganska självklart: Det är inte yttre förutsättningar som gör en till mor. Patricia skulle själv kunna tillverka och föda ett barn. Var som helst, när som helst, under vilka omständigheter som helst. Trots att hon är 21.Glasrutan är årets kanske kortaste roman. I nio kapitel presenteras en samtid lika tunn, blank och skör som en iphone.Saga Cavallin är född 1997 och skriver regelbundet för DN Kultur. Glasrutan är hennes debut.

Rebeckas julklappstips

Shuggie Bain av Douglas Stuart
Som en av årets kanske mest omtalade böcker känns Shuggie Bain som ett självklart julklappstips. I 1980-talets smutsiga Glasgow kämpar män och kvinnor för att ta sig till nästa dag och dränker sina förlorade drömmar i våld, alkoholism och kriminalitet. Mitt i allt finns en pojke, som aldrig sviker sina drömmar, sin mor, eller sig själv. Trots bokens mörker genomsyrar pojken Shuggies livsvilja och outtröttliga kärlek till sin mamma och lämnar en med en varm hinna runt ens hjärta. Tips! Välj utgåvan på originalspråket Scots för att fånga bokens skotska hjärta.

Allt vi inte sa av Sara Osman
Porträtt av unga vuxna kan ofta kännas tafatta i sitt försök att efterlikna språk och beteenden. Sara Osmans bok Allt vi inte sa är raka motsatsen. Tre unga kvinnor med vitt skilda bakgrunder vävs samman i deras gemensamma jakt efter den lycka och kärlek man känner att världen är skyldig en. Dialogerna dem emellan driver historien snabbt mot det oundvikliga slutet, utan att man som läsare tappar fotfästet. En berättelse som letar sig in under skinnet och tvingar en till självrannsakan. Läs själv eller ge bort till en vän som söker efter en ny favoritförfattare.

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg
Om du är ute efter en läsupplevelse att ge bort är Fjärilsvägen en av mina mest minnesvärda. Boken är en autofiktiv roman om Patrik Lundbers uppväxt, som snabbt övergår till att bli en gripande historia om fattigdom, klass och samhällets svek mot en kvinna som givit allt till sin omgivning. Lundberg målar ett smärtsamt äkta porträtt av både sin mamma och av 90-talets Sverige i kris. En vacker berättelse som med sitt genuina språk är en fantastisk present till en viktig familjemedlem eller en kär vän.

 • Shuggie Bain

  Douglas Stuart

  Winner of the Booker Prize 2020 Winner of 'Book of the Year' at the British Book Awards 2021 Winner of 'Debut of the Year' at the British Book Awards 2021 Shortlisted for the US National Book Award for Fiction 2020 'Douglas Stuart has written a first novel of rare and lasting beauty.' - Observer 'We were bowled over by this first novel, which creates an amazingly intimate, compassionate, gripping portrait of addiction, courage and love.' - The judges of the Booker Prize It is 1981. Glasgow is dying and good families must grift to survive. Agnes Bain has always expected more from life. She dreams of greater things: a house with its own front door and a life bought and paid for outright (like her perfect, but false, teeth). But Agnes is abandoned by her philandering husband, and soon she and her three children find themselves trapped in a decimated mining town. As she descends deeper into drink, the children try their best to save her, yet one by one they must abandon her to save themselves. It is her son Shuggie who holds out hope the longest. Shuggie is different. Fastidious and fussy, he shares his mother's sense of snobbish propriety. The miners' children pick on him and adults condemn him as no' right. But Shuggie believes that if he tries his hardest, he can be normal like the other boys and help his mother escape this hopeless place. Douglas Stuart's Shuggie Bain lays bare the ruthlessness of poverty, the limits of love, and the hollowness of pride. A counterpart to the privileged Thatcher-era London of Alan Hollinghurst's The Line of Beauty, it also recalls the work of Edouard Louis, Frank McCourt, and Hanya Yanagihara, a blistering debut by a brilliant writer with a powerful and important story to tell.

 • Allt vi inte sa

  Sara Osman

  "Jag älskar Sara Osmans språk, för det finns inga döda ord nånstans, jag liksom ramlar rakt genom boken, allting är hysteriskt och underbart - och djupt sorgligt." - Alex SchulmanAmanda är bäst på fest, kanske lite väl bra. Sofia briljerar men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Caroline har allt, minus en miljon Instagramföljare. De tre vännerna avnjuter vuxenlivets förrätt i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat. "Allt vi inte sa" är en berättelse i gränslandet mellan psykologisk spänning, mörk underhållning och samtidsroman i fritt fall och utan bromsanordning."Sara Osmans debut har allt: tonen, takten och träffsäkerheten. Skrattet fastnar i halsen och raseriet får pulsen att rusa när karaktärernas värld blir min egen. Det här är så vansinnigt bra."- Lina Bengtsdotter"Igenkänningsfaktorn lika hög som delägarlönen på en premiumbyrå. Samtidsblicken lika skarp som rättsanalysen hos en elitjurist. Sara Osmans debut osar satir och spänning. Given läsning!" - Jens Lapidus

 • Fjärilsvägen

  Patrik Lundberg

  När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den.Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är Fjärilsvägen en kärleksförklaring till hans mor, och en berättelse om det svenska klassamhället.

Lottens julklappstips

Underverkligheten av Rasmus Åkerblom  
En poetisk faktabok som är magisk högläsning med inbakad fantastisk fakta för stora och små.

Nattkorpen av Johan Rundberg
Historisk spänningsberättelse för bokslukarna. En välskriven och spännande berättelse om barn i 1800-talets Stockholm, första delen i en trilogi.

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali
Alla borde läsa Vem har sagt något om kärlek? Det är en personlig berättelse av Elaf om hennes egen frigörelse från hedersförtryck som varvas med fakta och intervjuer. Det är en stark skildring som ger en djup förståelse för hur hedersförtryck fungerar och att det absolut inte har med kärlek att göra. Läs! 

 

 • Underverkligheten : upptäck hur allt hänger ihop

  Rasmus Åkerblom

  Belönad med utmärkelsen Carl von Linné-plaketten 2021 för bästa fackbok för barn eller ungdomar. När vetenskapen blir magisk. "Blunda och se!" Läs högt för ditt barn och lär er att upptäcka Underverkligheten. Under den vanliga verkligheten gömmer sig atomprickarna, tvål-ålarna och allt det som får världen att fungera. Rasmus Åkerblom kallar det för Underverkligheten. Och den som ser Underverkligheten förstår alltihop: Varför himlen är blå, varför man blir sjuk av virus och varför man helst inte ska trilla in i svarta hål.Rasmus Åkerblom är journalist och programledare som i sin första bok bjuder på något nytt: en vetenskapsbok för hisnande högläsning. Erik Svetoft har illustrerat med storslaget pillriga bilder.Läs tjugo kapitel om alla verkliga underverk - i Underverkligheten!

 • Nattkorpen

  Johan Rundberg

  Nominerad till Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok! Vinnare av Crimetime Award Årets barndeckare 2021 för Nattkorpen och Tjuvdrottningen, de första två delarna i serien Månvind & Hoff. Vintern håller Stockholm i ett järngrepp, tullarna är igensnöade och det går varken att ta sig in eller ut ur staden.Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer.En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man. Det blir början på en kedja av händelser som ska försätta Mika i större fara än hon någonsin kunnat föreställa sig. Nattkorpen är den första delen i serien om Månvind & Hoff, en spännande och hisnande välskriven trilogi om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm.Nominerad till Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!Juryns motivering: "Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer."Vinnare av Crimetime Award Årets barndeckare 2021Juryns motivering:En välskriven och målande Sherlock Holmes-historia om de mest utsatta i det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Entré för en ny hjältinna att älska den föräldralösa barnhemsflickan med ett skarpt sinne för detaljer och en ovanligt stark överlevnadsinstinkt. Engagerande sträckläsning på högsta nivå som väcker intresset för en svunnen tid. Vi längtar efter fler äventyr med Mika Månvind och polisen Hoff. Sagt om boken: Så fängslande att den faktiskt inte går att släppa. Nattkorpen är inte bara mycket spännande, den är också en bit osande, levande historia. // Här finns spänning, nerv och tempoväxlingar, men allra bäst är kanske miljöskildringen och tidsandan: klasskillnaderna, hur hunger känns, hur härsket flott luktar och hur en råttkung ser ut. Allt det där liksom stiger upp från sidorna som en smocka av gestaltning. Stina Nylén, Göteborgs-Posten"en ovanlig och begåvad barndeckare /.../ Det blir som att läsa Niklas Natt och Dag för barn (det vill säga: utan de otäckaste inslagen), i en mördarjakt som också bygger upp en bild av ett annat och hårdare samhälle." Lotta Olsson, Dagens Nyheter "Den rappa berättelsen drar oemotståndligt med sig läsaren." BTJ Rekommenderas varmt till den som gillar historiska berättelser, spännande livsöden och deckare/mysterium av det lite läskigare slaget. Tänk lite Sherlock Holmes för yngre läsare. @barnensboktipsTänk att få vara 10 år, läsa den här och göra den till hela ens värld. // Mika är rolig, smart, underdog och får vara med om det här äventyret! Det är så coolt Jag älskar denna boken. BarnbokspoddenBetyg: 5 av 5?? Den är inte bara ruggigt välskriven rent språkligt, utan storyn i sig är också på topp Jag blir riktigt glad när såhär högkvalitativ barnlitteratur ges ut. Detta är en bokserie som ni inte får missa. @barnboksfamiljenSom en modern Nordic Noir-variant av Oliver Twist, men med en 12-årig flicka i huvudrollen. Mariefreds tidningDet är ett spännande mysterium Man lär sig om hur det var att leva på 1800-

 • Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck

  Elaf Ali

  Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.

Charlottes julklappstips

Julprassel och decembermys av Helena Lyth 
Bästa julboken! Den här boken kommer hjälpa dig att förvandla ditt hem och din jul till en enda stor underbar personlig smällkaramell!

1795 av Niklas Natt och Dag
I två år har jag väntat på denna avslutande del i Bellman Noir-trilogin och väntan var inte förgäves. I samma anda som tidigare böcker målar Natt och Dag ett Stockholm som osar spänning, smuts, dramatik och sensation.

Middag i en gryta av Tareq Taylor
Tareq är en favorit hos många och den här gången har han gjort en underbar kokbok proppfull av härliga grytor – som man ju älskar såhär års! Och handen på hjärtat, vad passar bättre som julklapp än en bok från självaste julvärden?

 • Julprassel & decembermys : en jul att uppleva med alla sinnen

  Helena Lyth

  Älskar du också julen? Är du en sån som börjar planera julbaket i september, räknar dagarna tills du kan sätta hyacintlökarna, ständigt funderar på fiffiga julpyssel och sneglar längtande mot julpyntet i lådorna på vinden året om? Då välkomnar vi dig på julfest med Helena Lyth där du kan låta alla sinnen gå loss och du får ditt lystmäte tillfredsställt i alla julkategorier! Med fantastiska bilder och tydliga steg-för-steginstruktioner tar Helena dig från tjuvstarten "novent" hela vägen till juldagens familjelekar. Boken innehåller alla de klassiska recepten som hör glöggkalasen, Lucia och inte minst julbordet till, men den är också packad med pyssel för hela familjen - från blomsterarrangemang och råsnygga dörrkransar som kommer att beundras av grannarna till julkort med potatistryck för barnen. Du får idéer på personliga presenter och inslagningsidéer, klokt återbruk av gamla prylar och till och med texterna till snapsvisorna som man alltid glömmer. Men detta är inte en jul som ska firas med andan i halsen och krav på perfektion utan Helena ger massor av tips på genvägar och smarta sätt att planera. När julafton väl kommer är det fest för hela slanten med mycket ork att njuta av det hemgjorda gottebordet, den festliga dukningen, hyacinternas doft och umgänget med nära och kära.Helena Lyth har bloggat sedan 2011 och har en stor följarskara i sociala medier. Kombinationen av enkla tips, inspirerande och nyskapande pyssel och vackra bilder har gjort henne till en av Sveriges största profiler inom DIY, pyssel, inredning, livsstil och allt som rör säsonger och högtider. Hon är ofta anlitad av Nyhetsmorgon i TV4."Boken har ett personligt tilltal och en mysig layout präglad av julens estetik... Det här är Projekt Jul, maxat mys, för de mest extrema julälskarna." Bibliotekstjänst

 • 1795

  Niklas Natt Och Dag

  Den tredje och avslutande delen i Bellman noir-trilogin.Likt ett skadskjutet djur stryker Tycho Ceton runt i staden mellan broarna, medan han filar på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm.Den som satt sig i sinne att stoppa honom är Emil Winge. Men denne känner hur stödet för hans jakt börjar tryta. De paranoida myndigheterna har viktigare saker att ägna sig åt, och hans vapendragare Mickel Cardell är upptagen av en egen jakt efter Anna Stina Knapp, som försvunnit efter hennes båda barns död.

 • Middag i en gryta

  Tareq Taylor

  En av Sveriges största matprofiler, prisade kocken Tareq Taylor, kommer här med en ny kokbok full av grytor. En gryta sköter sig mer eller mindre själv på spisen och gör att du kan ägna dig åt gästerna i stället för åt matlagning. Så använd kastrullen modell större eller grytan som står där i köksskåpet - ofta! Visst kan det ta lite tid att få till det där möra köttet som smälter i munnen, men medan grytan puttrar kan du ju göra helt andra saker. Ett stort plus med grytor är att de ofta kan förberedas och lagas i förväg, ett annat är att de efter någon dag smakar ännu bättre. Och med Tareq Taylors omisskännliga smaksäkerhet och kryddning från jordens alla hörn kan det förstås inte bli annat än gott, oavsett om grytan är grön eller innehåller kött, fågel eller fisk.