Charlottes julklappstips

Bränn alla mina brev - Schulmans senaste bok fängslar läsaren snabbt. Han berättar en gripande släkthistoria som verkligen berör.

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga - My Feldts fina bok är den givna julklappen till alla bakglada och sötsugna personer som du har i din närhet. Proppfull med både vackra bilder och recept. 

It’s not how good you are, it’s how good you want to be - En kompis till mig satte den här boken i min hand nyligen och jag vill gärna tipsa vidare. Perfekt present till någon som satt upp mål för det nya året och som du vill ge lite pepp!

Min historia - Boken vi alla väntat på! Vinterns stora snackis som du kan ge till vem som helst. Äntligen får vi ta del av den intressanta och personliga historien om Michelle, berättad och skriven av henne själv.

21 tankar om det 21:a århundradet - Harari tog världen med storm med både Sapiens och Homo Deus och nu är det dags igen! Den här gången delar han med sig av sina tankar kring vår tids mest akuta utmaningar. 

Karins julklappstips

Lazarus - Julens mest fängslande sträckläsning! Kepler är tillbaka med besked - nya boken håller läsaren uppe hela julnatten med sina mörka överraskningar och ständiga vändningar.

Förlåten - En fantastisk familjeroman! Agnes Lidbecks Förlåten är en gripande skildring av två systrar och hur de förhåller sig till varandra, till familjen och till sommarhuset.

Livsstilsbibeln - Härlig pepp och inspiration! Livsstilsbibeln är den perfekta julklappen till vännen som står vid ett vägskäl i livet. Boken är full av livshistorier, tips och övningar.

Pärlfarmen - En riktig äventyrsroman! Liza Marklund har lämnat deckarspåret och har skrivit en fantastisk roman som tar oss runt hela jorden till i jakten på kärleken och sanningen.

Skrivliv - Smart och underhållande om ett författarliv i Stockholm på 1960- och 70-talen. En toppenjulklapp till alla som är intresserade av skrivande.

Lisas julklappstips

Vajlett och Rut - I min nya vurm för Västerbotten kan jag starkt rekommendera denna bok som utspelar sig i en liten by starkt präglad av Pingströrelsen på 50-talet. Boken är mycket initierad och förutom en fin berättelse får man med sig en ordlista med ord som Fjaskforen, pjött och plingdatt!

Drömmen om Europa - Fabian Göransson är en av Sveriges mest etablerade serietecknare och återkommer nu under hösten med en stark skildring av Europa idag. Det är en djup personlig resa som betraktar ett både vår samtid och även sitt eget liv på ett intressant och engagerande vis. Han är dessutom är en mycket skicklig tecknare som gör hela boken till en pärla och kan ges bort till vem som helst.

Flätan - En pocketbok som nu verkligen välförtjänt etsat sig fast ligger på topplistan. Fascinerande berättelse om tre livsöden, tre kvinnor från helt olika kontinenter vars liv vävs samman att en gemensam önskan om ett bättre liv.

En modern familj - Ytterligare en stark roman från Norge. Efter 40 år beslutar sig Torill och Sverre för att skiljas. Deras tre vuxna barn som alla har sina egna liv men vars centrum ändå kretsar kring föräldrarna blir detta en kris som utlöser en rad olika händelser och skeenden. 

Arv och miljö - Kan bara instämma i hyllningskören av denna bok. Otroligt gripande berättelse om föräldrarna, syskonen och en uppslitande arvstvist. En dag, efter åratal av tystnad tar Bergljot bladet från munnen och skriver ett brev till sina syskon där hon kräver att bli lyssnad på. Sanningen som hon burit på i alla år och som hon att hon kunde tiga ihjäl måste komma ut. Så välskrivet och väl berättat.  

Lottens julklappstips

Gropen - Augustnominerad bilderbok med komiska bilder som jag skrattar åt varje gång. Den är en tidlös historia om vuxna som ska lägga sig i barns lekar, skrivet på ett roligt och eftertänksamt sätt.

Athena. Grattis världen! Jag är här nu! - En smart och rolig bok för alla tweenies som vill läsa om vardagliga problem som spårar ur. Ett bra alternativ till alla 9-12-åringar som vill läsa en härlig bok som också peppar och stärker.

Moxie - En introduktion till systerskap och feminism på ett lättsamt och underhållande sätt. Samtidigt är det en fin skildring av tonårsdotters förhållande till sin mamma som hon upptäcker var en feministisk rebell som ung.

Slutet - Den här boken borde både vuxna och ungdomar läsa. Den berörde mig på ett oväntat sätt och fick mig att börja fundera på vad jag skulle göra om jag visste att jorden skulle gå under. Och hur jag skulle behandla mina barn.

Viktigast av allt - En superviktig bok som borde finnas hos alla familjer med tweenies och tonåringar. Den beskriver allt de behöver veta på ett fint och sakligt sätt. Toppenbra som förälder att kunna få tips inför jobbiga snack eller så lämnar man den framme för egenläsning, om man tycker att det är pinsamt själv…

Magnus julklappstips

Nordens flora - Ett fantastiskt praktverk (väger 2,8 kg!) över vår nordiska flora. Med de vackra illustrationerna och de informativa beskrivningarna är den en given julklapp till den naturintresserade.

Plåtmat - Lättlagat, läckert, nyttigt! Jag blir verkligen inspirerad när jag bläddrar i denna kokbok som passar nybörjaren och den erfarne kocken lika bra. Plåtmat är grejen!

Vad var det jag sa? - Här har Emil Jensen samlat sina underfundiga och kloka tankar som vi har kunnat höra i radio (Tankar för dagen, Sommar mm). Han är en ovanlig röst i dagens brus med sin medmänsklighet och stilla humor. Perfekt presentbok!

Nordisk fauna - Denna novellsamling är en lite udda juvel. En samling berättelser som är både gåtfulla och vardagliga. Ett djur spelar alltid en viktig roll i novellerna men ofta på ett lite diffust och svårförklarligt sätt.

Till minne av en villkorslös kärlek - En bred släktkrönika som dock främst fokuserar på Jonas uppväxt med sin mamma Ingegärd. Den är verkligen både rolig och sorglig på samma gång. Själv lyssnade jag på ljudboken där Jonas själv läser med stor inlevelse vilket ger en extra dimension.

Mikaelas julklappstips

Silvervägen - Stina Jacksons debut är någonting alldeles extra. Den hittar liksom sin egen plats i det stora utbudet av spänningslitteratur. Fantastiska personbeskrivningar och ruggig stämning som gör att man bara vill fortsätta läsa. Bladvändarspänning när den är som allra bäst!

Arv och miljö - Jag har läst många familjeromaner på sistone, men denna sticker ut. Huvudpersonen Bergljot har någonting att berätta, men ingen vill lyssna. Sanningen gör helt enkelt för ont. När en arvstvist uppstår skakas familjen om och bollen sätts i rullning...

Krukväxter för alla - Dags att förstå sig på växterna! Superfin bok fylld med tips och inspiration. Ge den till någon med gröna fingrar (eller till någon utan...)

Lars Tunbjörk: retrospektiv - Perfekt presentbok! Lars Tunbjörks blick är verkligen speciell och i detta Augustnominerade praktverk hittar du över 250 bilder från hans karaktäristiska bildvärld. 

Bebbe och fina kroppen - Bebbe är favoriten hemma! En underhållande genomgång av kroppen där Mervi Lindmans färgstarka illustrationer gör det kul att upptäcka. Vi pekar, pratar och läser om och om igen. Bra julklappsbok till de små!