Charlottes julklappstips

Där kräftorna sjunger av Delia Owens – Vilken bok! Ge den här till någon som vill ha en spännande plot, intressant karaktärsregister och ett vackert språk. I den här bladvändaren får man nämligen allt och lite till. Omöjligt att slita sig!

Inred med färg av Leonor Juhl – En vacker inredningsbok som inte snålar med färg – vilket jag älskar! Måla väggarna, tapetsera hallen, blanda färger – massor av tips och inspiration utlovas som förvandlar ditt hem till en trivsam och personlig vitamininjektion.

Baka och spritsa av Emma Brink Rask – Om du känner någon som älskar att baka eller pyssla är detta årets julklapp. Att få snöa in på spritsning är en fröjd – jag kan inte sluta bläddra och jag vill testa precis ALLT! (Halloween-spökena spritsade i maräng gjorde succé!)

 • Där kräftorna sjunger

  Delia Owens

  Internationell succé - nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne "Träskflickan" och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. "Där kräftorna sjunger" var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.

 • Inred med färg : så skapar du ett unikt och personligt hem

  Leonor Juhl

  Glöm rena ytor, strama linjer och en färgpalett i grått! Låt ditt hem spraka av färg och väcka nyfikenhet med roliga prylar och personliga möbler. Inred med färg är en praktisk och inspirerande guide till hur man skapar ett unikt och personligt hem. Leonor Juhl har arbetat som inredare i över tjugo år och som Fröken Turkos skänker hon mer färg åt folket på Instagram och i sin blogg. I Inred med färg går Leonor igenom de viktigaste aspekterna av att välja, kombinera och inreda med färg. Det finns gott om steg för steg-vägledning till att inreda färgstarkt utan att det blir kaos. Lär dig identifiera din egen stil, vad som funkar och inte funkar, och skapa ett personligt och välkomnande hem. Boken innehåller dessutom många kreativa idéer och tips på hur du själv kan skapa personliga inredningsdetaljer genom återbruk och DIY.

 • Baka och spritsa : dekorera enkelt och vackert

  Emma Brink Rask

  Lär dig spritsa som ett proffs! Det är enklare än du tror att förvandla dina kladdkakor, cupcakes, pajer, bakelser och tårtor till vackra konstverk som imponerar. Här bjuder Emma Brink Rask, som driver den populära bakbloggen Brinken bakar, på 40 läckra recept, praktiska steg-för-steg-bilder och sina allra bästa tips på hur du lyckas dekorera dina bakverk på otaliga sätt - med endast fem tyllar.

Esbjörns julklappstips

Handens rörelser av Felicia Stenroth – En ömsint skildring av vänskap, kärlek och fattigdom. De olika berättelserna vävs in i varandra på ett intrikat sätt. Jag ville inte att den skulle ta slut, jag tyckte så mycket om att vara inne i Idas värld.

Pur av Erik Lindman Mata – Otroligt starkt om sorg och saknad. En imponerande debut!

Under the stars av Matt Gaw – Om vikten av nattmörker omkring oss. Årets fackbok för mig.

Rippad av Josefine Adolfsson  – En av många skildringar av unga kvinnors uppväxt i dagens Sverige som kommit de sista två-tre åren. Detta är en av de starkaste.

Lanny – Max Porter är en av mina absoluta favoritförfattare. Här är han tillbaka med en alldeles magisk berättelse. En ren läsfest!

Lisas julklappstips

Ödesmark av Stina Jackson – Efter Stina Jacksons hyllade debut Silvervägen var ju förväntningarna stora. Jag tyckte mycket om Silvervägen och såg verkligen fram emot den nya boken, Ödesmark. Och det är ju bara att konstatera att hon lyckades igen att skriva en spännande och gripande historia som både innehåller en stor portion spänning och även bjuder på en berättelse om relationer och familjehemligheter. Den här ska ge till min syrra.

Vargasommar av Hans Rosenfeldt – Den här deckaren kan jag varmt rekommendera! Den utspelar sig i Haparanda och inleds med att polisen hittar kvarlevor av en man i en vargs mage. Vem är offret och hur hamnade han där? Det blir inledningen till en spännande ny serie av Hans Rosenfeldt. Utredningen leds av den medelålders kvinnliga polisen Hannah Wester där vi parallellt med utredningen lär känna hennes man och hennes mörka förflutna. En riktigt spännande och snyggt avslutad historia. Missa inte heller att ta del av Hans Rosenfeldts egna boktips! Finns på denna sida! Den här boken ska jag ge till min brorsa.

Jag ser allt du gör av Annika Norlin – Vi kan ju bara hoppas att denna pärla till bok vinner årets Augustpris för den är värd varenda utmärkelse som finns! Underbara noveller, helt olika varandra men som tillsammans skapar en eget universum av människor. Det handlar om människor som är på väg någonstans vare sig de sitter i en turnébuss eller genom separationer eller genom en sorg. Boken är både melankolisk och dråplig men med vardagen i fokus. Den här boken ska jag ge till min svägerska.

Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy – Denna internationella bästsäljare är en filosofisk men lättillgänglig bok som handlar om livet, vänskap och existensen mellan tre djur och en pojke. Det är inte alls svårt, den kan läsas högt för små barn men även äldre läsare kommer att älska den. Boken påminner mycket om Nalle Puh i tonen. Boken är illustrerad med underbara bilder – Googla med fördel på boken och du kommer att förstå storheten med denna bok. Denna bok ger jag mig själv!

Lottens julklappstips

Underverkligheten: upptäck hur allt hänger ihop av Rasmus Åkerblom – En poetisk faktabok som är magisk högläsning med inbakad fantastisk fakta för stora och små.

Mio, min Mio av Astrid Lindgren med illustrationer av Johan Egerkrans – Magisk nyillustrerad version av klassiska Mio, min mio som lyfter stora ämnen; livet, döden, gott och ont. 

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson – Modern ungdomsbok med ständigt aktuellt tema. Tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare i en sprakande kombo. Perfekt julklappstips till en tonåring nära dig! 

 • Underverkligheten : upptäck hur allt hänger ihop

  Rasmus Åkerblom

  När vetenskapen blir magisk. "Blunda och se!" Läs högt för ditt barn och lär er att upptäcka Underverkligheten.Under den vanliga verkligheten gömmer sig atomprickarna, tvål-ålarna och allt det som får världen att fungera. Rasmus Åkerblom kallar det för Underverkligheten. Och den som ser Underverkligheten förstår alltihop: Varför himlen är blå, varför man blir sjuk av virus och varför man helst inte ska trilla in i svarta hål.Rasmus Åkerblom är journalist och programledare som i sin första bok bjuder på något nytt: en vetenskapsbok för hisnande högläsning - medan barnen blundar! Erik Svetoft har illustrerat med storslaget pillriga bilder.Läs tjugo kapitel om alla verkliga underverk - i Underverkligheten!

 • Mio, min Mio

  Astrid Lindgren

  Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter den försvunne Bo Vilhelm Olsson? Han var borta, och ingen fick någonsin veta vart han tog vägen...Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt.Astrid Lindgren berättade att hon fick idén till boken när hon promenerade genom Tegnérlunden i Stockholm och gick förbi en ensam pojke på en bänk. Det var en mörk höstkväll och han såg så ensam och ledsen ut. Och hon lät honom bo på Upplandsgatan 13 eftersom hon såg honom försvinna in i den porten.Mio, min Mio är en av Astrid Lindgrens allra mest älskade böcker. Nu kommer den i ny utgåva med fyrfärgsillustrationer av Johan Egerkrans.

 • Fula tjejer

  Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson

  När tre av Sveriges mest framstående barn- och ungdomsförfattare slår sig samman slår det gnistor om resultatet. - KommunalarbetarenTräffsäkert om näthat, vänskap och mod. - Gotlands AllehandaBjärbo och Lindbäck har skrivit en ungdomsroman ihop förut med lyckat resultat men tillsammans med Ohlsson blir resultatet strået vassare. - Dagens Nyheter"Sammanfattningsvis är Fula tjejer en av årets bästa böcker och man längtar efter att få läsa fortsättningen! Helhetsbetyg: 5/5" - BTJ, häfte 19 2020 På en högstadieskola i Gnesta startar någon instagramkontot Fula tjejer. Både populära och mindre populära tjejer får foton på sig själva publicerade där, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra -- förrän nu. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. De tänker sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot, och de tänker göra det tillsammans.Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo är tre av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare. Fula tjejer är den första boken i deras gemensamma projekt, och kommer att följas av Jobbiga tjejer och Svaga tjejer. Böckerna kombinerar humor, vänskap och feminism med tydliga drag av spänningsroman! Fula tjejer är en högaktuell bok som känns ultramodern både till omslag och innehåll. Trion bakom boken är några av proffsen bland ungdomslitteratur och när de slår sig samman blir resultatet storslaget. - Barnbokspodden

Magnus julklappstips

Säg inget av Patrick Radden Keefe – Fantastiskt välskriven och väldokumenterad bok om ”The Troubles” dvs konflikten på Nordirland som inleddes i slutet av 60-talet och pågick i decennier. Konflikten beskrivs allsidigt från de ledande personerna till gräsrötterna. Särskilt fastnar det mångbottnade porträttet av Gerry Adams. Ett mästerverk i sin genre. 

Ett liv på vår planet av David Attenborough – Många har sett dokumentären på Netflix. Boken erbjuder fördjupning och är dessutom en fin julklappsbok. Vi gör nedslag i Attenboroughs liv som zoolog och programledare, och parallellt med detta beskrivs hur tillståndet för miljön snabbt har blivit sämre under dessa år. Det finns hopp men det bestående intrycket är ändå vilken katastrof mänskligheten har varit för denna planet.

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby – Den här August-nominerade bästsäljaren har varit en ögonöppnare för många. En fascinerande och oroande inblick i parallella maktstrukturer i samhället. Lyckas vara saklig och personlig samtidigt.

Samtycket av Vanessa Springora – Här skildras från den utsattas perspektiv hur en hyllad författare och pedofil fick härja fritt på 80-talet, medan det franska kulturlivet såg på med öppna ögon. Boken är fint skriven och lämnar läsaren förundrad och skakad över att detta kunde hända.

Söndagsvägen av Peter Englund – Något så ovanligt som en välskriven svensk ”true crime”. Historien om mordet på 18-åriga Kickan i 60-talets Hökarängen är spännande som en deckare, särskilt om man som jag var dåligt insatt i mordfallet.

Ellinors julklappstips

Grönsaker A-Ö : recept och bruksanvisning av Paul Svensson – Underbar bok som alltid ligger framme hemma hos mig för att den är så fin. I jul ger jag den till mina vänner som vill bli bättre på att laga mat med grönsaker i fokus.

Dina händer var fulla av liv av Suad Ali – Debutbok som fått oerhört fint mottagande som jag ser mycket fram emot att läsa under julledigheten. Om jag inte lyckas smita undan för en ostörd lässtund lyssnar jag på den på Bokus Play medan jag pysslar med annat.

 • Grönsaker A-Ö : recept och bruksanvisning

  Paul Svensson

  Äntligen kommer vår främsta gröna kock, Paul Svensson, med sin stora bok om grönsaker! Med över 500 recept fördelade på 32 kapitel är det här en riktig grönsaksbibel där du får lära dig allt som är värt att veta om grönsaker och hur du tillagar dem.Grönsak för grönsak, från A till Ö, presenteras i intressanta och lärorika texter kryddade med unika råvarufakta. Här möter klassiska rätter det moderna gröna köket. Hållbarhet och närodlat är ledorden liksom vikten av att minska matsvinnet och därmed använda grönsakens alla delar. Zero waste i köket är en självklarhet, så ingen blast i soptunnan mer!Boken är för alla som älskar grönsaker utan att man för den skull behöver vara vegetarian. Här lär du dig att få ut maximal smak ur varje grönsak och introduceras också för en del oväntade, spännande smakkombinationer.Tendensen i dag är mer grönt och mindre kött och då fyller en gedigen kokbok som den här ett viktigt behov, lika användbar till vardag som till fest.

 • Dina händer var fulla av liv

  Suad Ali

  Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Romanen ställer frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?Vi får följa Nora från barndomen i Baidoa, via gymnasietiden i Somalias huvudstad Mogadishu, genom de begynnande orosåren i landet, när klankonflikterna och politisk instabilitet växer sig allt större. Till sist finns ingen annan utväg än att försöka lämna landet. Flykten blir svårare än Nora har kunnat föreställa sig och väl framme i det kalla Sverige vill hon, med alla sina förluster, helst bara dö. Men hon har sin dotter. Och hon har en vilja av järn - hon vill resa sig igen.