Martinas julklappstips

Pippi räddar julen av Astrid Lindgren
Blir det ens en jul utan Astrid Lindgren? Här är en liten karamell med alla barnens favorit Pippi som rycker in och räddar julen!

Bara rumpor på kryssning av Bettina Johansson
Bara rumpor, kryssning & dansgruppen Los Baros Rumpos bäddar för succé. En rolig bok för både stora och små att läsa tillsammans.

Familjen Knyckertz samlingsvolym del 1 av Per Gustavsson
Hela Sveriges favorit-tjuvfamilj kommer nu i en samlingsutgåva fylld med knasigheter och tjuverier. Ladda upp med rolig läsning som räcker hela jullovet.

 • Pippi räddar julen

  Astrid Lindgren

  "Har du hört talas om Pippi Långstrump, den starkaste flickan i världen? Hon, som bor alldeles ensam i Villa Villekulla med bara en häst och en apa? Hon, som har en hel kappsäck full med pengar? Nu ska du få höra vad Pippi gjorde en gång.Det var en julaftonskväll. I alla fönster i den lilla staden lyste julljusen. Julgranarna var tända. Alla barn var så glada. Nej, inte riktigt alla barn var glada. Det satt tre stycken små ledsna stackare och grät i ett kök i andra våningen i ett hus på Vinkelgatan."Vilken tur att Pippi kom förbi med en julgran på huvudet och en säck med julklappar. För de ledsna små barnen vars mamma var på sjukhuset blev det - trots allt - en rolig och helt oförglömlig julafton. Tack vare Pippi.

 • Bara rumpor på kryssning

  Annika Leone, Bettina Johansson

  Mira med familj ska ut på kryssning! Det är så mycket spännande som lockar på fartyget. Det finns butiker, spa, restauranger -- och show! Den berömda dansgruppen Los Baros Rumpos ska uppträda. Men när Mira plockar tallriken full vid restaurangens buffé (buffé visar sig vara pappas absoluta favoriträtt!) så möter hon en av dansarna. Han har tappat bort sin plym! Hur ska showen nu kunna genomföras? Mira vill gärna hjälpa till, men vet inte riktigt hur. Då verkar det som att katten Lakrits är något på spåren!Bara rumpor på kryssning är ett drama till havs, med humor, värme -- och en och annan rumpa såklart! Böckerna i serien Bara rumpor är riktiga försäljningssuccéer. Annika Leone och Bettina Johansson brinner för att skildra kroppar så som de faktiskt ser ut, och det märks både i text och bild. I kombination med berättelser som lockar till skratt har det gjort serien till många barns favoritböcker.

 • Familjen Knyckertz. Samlingsvolym, Del 1

  Anders Sparring

  Familjen Knyckertz - barnens bästa tvärtomfamilj - har hunnit med sju böcker, en populär julkalender på tv, en pysselbok och har dessutom en långfilm på gång!Detta är den första av två samlingsvolymer, med tre böcker i varje. Perfekt högläsning, men funkar även fint att läsa själv. Sagt om Familjen Knyckertz: "Text och bild smälter samman till en härligt äventyrlig och samtidigt varmt humoristisk vardagsskildring om rätt och fel."Dagens Nyheter"Det här är ett universum som ständigt expanderar och där vi gärna befinner oss - kriminellt bra!" Ur motiveringen till Crimetime Award, Årets barndeckare 2022

Kristins julklappstips

Underbara vinter av Clara Lidström
Julmys bokifierat! En sprakande och fullproppad smällkaramell att börja njuta av redan nu och som håller i sig ända till tjugondag knut. Pyssel- och pyntnspiration, fina ankedoter och fakta blandas med ljuvliga recept - jag ser fram emot att prova både dunderglöggen och salt lakritskola till första advent.

Sommarskuggan och vattenbuset av Tina Mackic
Varning för skuggslem! Barnens busiga sommarlovs-favorit härjar på Gotland och ingen går säker. Trots en somrig inramning är denna högläsningsbok given till äldsta dotterns julstrumpa i år. 

Jävla Karlar av Andrev Walden
Aldrig har en trasig barndomsskildring varit så underhållande, språkligt briljant och mörk på samma gång. Boken har fått mycket uppmärksamhet och är Augustnominerad, läs den och du kommer förstå varför!

 • Underbara vinter

  Clara Lidström

  Veckorna runt jul är inte en enda högtid, utan en rad av glimmande pärlor på ett band. I den här boken delar Sveriges okrönta juldrottning, Clara Lidström, med sig av allt som gör vintern och julen till årets höjdpunkt! Du får de bästa tipsen på vackra och roliga pyssel som flätade hjärtan, kräppänglar och stämningshöjande halmstjärnor, de godaste recepten - från första julbaket till maten som får nyårsbordet att glittra - däribland ljuvlig allhelgonagryta, mättande laxtårta och värmande dunderglögg. Clara delar också med sig av intressant fakta om julen och kuriosa om våra folkliga traditioner och tar med dig på utflykter i det vintervita Västerbotten med familj och vänner. Det här är den ultimata boken att hålla i handen när du vill fira många goda jular.Följ med till Claras gamla gård på den västerbottniska landsbygden och upplev en gammaldags jul som för tankarna både till Bullerbyn och Carl Larsson Sundborn. Underbara vinter är en blivande klassiker för alla julälskare.Clara Lidström är bloggaren, fotografen och författaren som under 17 år dokumenterat den mörka tiden från november till januari. Själv ser hon den som årets höjdpunkt med stora möjligheter till gemenskap, vila och magi. Hon är också programledare i SVT:s julsatsning Susannes skafferi samt driver podden Wollin & Clara med krönikören Malin Wollin.

 • Sommarskuggan och vattenbuset

  Tina MacKic

  VARNING!LÄSES PÅ EGEN RISK...Skugg, skugg Sommarskuggan,hör vår invit, du är välkommen hit.Men inget bus i vårt hus.Inget skuggslem i vårt hem.Om du oss besöker,kan du hitta vad du söker.Sommarskuggan har under flera somrar lurat barn och vuxna i programmet Sommarlov. Den magiska dräkten är ständigt på jakt efter sin utvalda person, om den skulle hitta den så blir Skuggan fulländad! Det får bara inte hända, och nu ska Struts än en gång försöka frakta dräkten till ett superhemligt gömställe på en ö. Den här gången ska det lyckas!Bästisarna Leah och Idris, bor på ön med raukar. Vanligtvis brukar de leta efter skräp på stranden, fast just nu är de på jakt efter Sommarskuggan. De har nämligen rabblat en magisk ramsa som sägs kunna locka till sig den stora superbusaren. Om den kommer med färjan eller på något annat sätt är det ingen som vet. Men Leah och Idris är beredda - tror de...Sommarskuggan är en av SVT Barns absolut populäraste karaktärer. Numera finns också böcker om barn tv:s främste busare. Härliga, mysrysliga äventyr skrivna av Tina Mackic och färgstarkt illustrerade av Johanna Arpiainen. Till vardags skriver Tina Mackic tv-manus och regisserar filmer för barn.

 • Jävla karlar

  Andrev Walden

  Nominerad till Augustpriset 2023 "Enastående litteratur" Sydsvenskan "Andrev Walden har skrivit en klassiker" Kulturnytt "En hårresande historia, formidabelt framförd jag skulle offra blod för hans formuleringskonst" Dala-Demokraten "En anmärkningsvärd prestation, Jävla karlar är en debut som bådar väldigt gott" SvD "Walden imponerar stort med sitt omtänksamma berättande och unika filter mot verkligheten" GP "Om det finns något som heter absolut litterärt gehör så har Andrev Walden det, för rakt igenom boken träffar han varenda ton rätt och det är något mycket ovanligt" BTJ "En liten fasetterad pärla" Borås Tidning "Walden får både trivialiteter och vidrigheter att glimra" Aftonbladet"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant." Julen 1983 skakas en villa i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans. Andrev Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster, om den långa skuggan av ett mirakel men framför allt om män.

Magnus julklappstips

Min bokvärld av Kerstin Ekman
Kerstin Ekman som just har fyllt 90 år delar generöst med sig av sina största litteraturupplevelser i personligt skrivna texter. Given julklapp till alla som älskar att läsa!

Historien om Sverige av Kristina Ekero Eriksson och Bo Eriksson
Boken som hakar på SVT:s storsatsning om Sveriges historia. Kan man tänka sig en bättre julklapp än detta praktverk med välskrivna texter av två spränglärda författare?

Fågeldagbok 2024: årsalmanacka för egna noteringar av Dan Zetterström, Bill Zetterström och Niklas Aronsson
Den här årligt utkommande dagboken har redan hunnit bli en klassiker. Kombinationen av kalender med plats för egna noteringar, vackra bilder på fåglar och informativa texter är svårslagen.

 • Min bokvärld

  Kerstin Ekman

  "Är det dumt att ge sig på tjocka och bra böcker så tidigt i livet att man inte riktigt kan begripa dem? Det tror jag inte. Man kommer ju in i en fascinerande värld och man kan återkomma till den och få klart för sig mycket som man inte begrep från början. Varje omläsning öppnar nya rum i berättelsen. Och den öppnar i bästa fall obekanta rum inom en själv."Det började med barndomshemmets bokhyllor och Katrineholms stadsbibliotek. I 24 kapitel förmedlar Kerstin Ekman starka upplevelser som läsandet gett henne, och berättar om böcker hon kommit att älska, böcker som vänner, som tröst - och om hur läsa och skriva hör ihop.

 • Historien om Sverige : från istiden till renässansen

  Kristina Ekero Eriksson, Bo Eriksson

  Här berättas första delen av Sveriges historia, från tiden då de första renjägarna kom hit söderifrån för 14 500 år sedan - fram till kampen om kronan, Stockholms blodbad och begravningen av Gustav Vasa i Uppsala domkyrka 1560.Det är en fascinerande berättelse om jägare och bönder. Om klimatkatastrofer och överlevnad. Om skräckinjagande vikingar, långväga resor och handel. Om blodiga riter, kristendomens utbredning och nya samhällsstrukturer. Om digerdöden som tog en tredjedel av befolkningen; den fjärrskådande heliga Birgitta - och drottning Margareta som tillsammans med Erik av Pommern lade grunden till Kalmarunionen.Andra delen utkommer i januari 2024. De två böckerna är en fördjupning av SVT:s serie "Historien om Sverige" och åskådliggör hur oerhört spännande vårt förflutna är.

 • Fågeldagbok 2024 : årsalmanacka för egna noteringar

  Dan Zetterström, Bill Zetterström, Niklas Aronsson

  Dagboken för dig som gillar natur eller bara tycker det är lite fint med fåglar. Vecka för vecka presenteras fågelarter med god text och hänförande illustrationer. För årstider och fåglar hör ihop, och i den här dagboken utgör fåglarnas förunderliga liv ramverket. Det är en illustrerad dagbok som fungerar som en vanlig kalender där det finns plats för att skriva in egna anteckningar.

Lisas julklappstips

Döda kvinnor förlåter inte av Katarina Wennstam
Historisk deckare som utspelar sig på Söder i Stockholm. Spännande start på ny serie!

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist
Vill du ge bort ett pocketpaket så lägg med denna höjdare. Man är garanterat fast från första sidan.

Modesty Blaise Jubileumsbok av Peter O'Donnell
Vi är många där ute som haft Modesty som idol. Iskall och supercool. Denna vänder sig till fans i alla åldrar.

 • Döda kvinnor förlåter inte

  Katarina Wennstam

  Första delen av SekelskiftesmordenFyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning. Boken är en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet. Med ett oemotståndligt språk och rasande driv skildrar Katarina Wennstam en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl staden som utsökta klädedräkter. En gedigen research ligger bakom Katarina Wennstams mest passionerade bokprojekt någonsin.

 • Skriften i vattnet

  John Ajvide Lindqvist

  NOMINERAD TILL ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMAN 2022 av Svenska Deckarakademin Det är midsommarafton och bordet på bryggan är dukat med finporslinet. Affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats. Nu ska här festas på svenskast möjliga vis. Då glider en öppen båt in mot bryggan. Två maskerade män reser sig. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad. Deckarförfattaren och före detta polisen Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva fortsättningen på en välkänd deckarserie. För att göra research tar hon kontakt med den arton år yngre Kim Ribbing. Kim är en udda figur och liknar ingen Julia vanligtvis umgås med. Kanske är det just därför blodstormen blåser upp emellan dem, en intensiv kärlekshistoria med många tvära kast. Så småningom dras Julia och Kim in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern där Julias exmake Johnny är spaningsledare.En internationell thriller tar sin början med storpolitiska konsekvenser och utflykter till Kina, Kuba och Norge. Varför blev sex personer med kopplingar till utsläppsrätter brutalt mördade? Skriften i vattnet är del ett i serien Blodstormen. "När John Ajvide Lindqvist ger sig in i deckargenren bär han med sig hela sitt kunnande från skräckskrivandet och den stora, underbara berättarlusten som är signifikant för hela hans författarskap." Lars Kepler "Ajvide Lindqvist har alltid varit bra på att porträttera plågade människor, och här visar han att han kan göra det lika effektivt bland champagneglas som burköl. (...) högoktanig underhållning." Aftonbladet, Rasmus Landström "Jag saknar varken skräck eller övernaturliga inslag när Ajvide Lindqvist hoppar på det snabba och bredspåriga thrillertåget. Han har behållit sin språkliga finess, lyfter fram sin humor och han tecknar skickliga personporträtt som gör karaktärerna trovärdiga i en skruvad verklighet." Göteborgs-Posten, Maria Näslund"John Ajvide Lindqvists första deckare innehåller en hel del obehagliga scener och grafiskt våld men vid andra tillfällen skrattar jag till och med högt." Smålandsposten, Bella Stenberg "Ajvide är ruggigt bra och det är självklart att boken nominerats som en av årets bästa av Svenska Deckarakademin. Det här ska bli en trilogi kallad Blodstormen och det finns inte en chans att jag inte skulle läsa de följande delarna." Kapprakt, Anders Kapp "jag älskar Skriften i vattnet och kommer att kasta mig över nästa del så fort den publiceras." brkfstbookclub, Bokblogg "Det är förstås en livsfarlig rundgång, men John Ajvide Lindqvist klarar den med glimten i ögat och en räv bakom örat. Själv börjar jag skratta redan efter ett par sidor, för det är något med den frejdigt optimistiska grundtonen som faktiskt påminner mer om Stieg Larsson än vad någon annan har lyckats med.... John Ajvide Lindqvist har en osviklig förmåga att gjuta liv i sina personer." Dagens Nyheter, Lotta Olsson "Det här är en actionpackad och välskriven thriller med fantastiska miljöer och karaktärer. Här finns också vemod, humor och en dansande prosa som man inte alltid är bortskämd med i kriminallitteratur." BTJ, Christine Karlsson "Det är fula fiskar, smutsiga pengar, infiltration, mord, jakt, utpressning och alla önskvärda ingredienser i en thriller. Men så är det också John Ajvide Lindqvists specialitet, nämligen riktigt bra karaktärsbeskrivningar, fantastisk dialog med massor av humor mitt i all action och tragik. (...) Hatten av för John Ajvide Lindqvist!" Bokensbror, Bokblogg "Love it! (...) Det här är hundra procent ren njutning för den som älskar spänning. Otroligt härligt!" Vad vi pratar om när vi pratar om böcker, Anna Bågstrand "Det är spännande från första sidorna, ett rasande tempo renta

 • Modesty Blaise Jubileumsbok

  Peter O'Donnell

  Sextio år efter att det första äventyret publicerades fortsätter Modesty Blaise att locka läsare världen över. I en tid där de flesta andra äventyrsserier fallit i glömska, har Modesty, hennes vapendragare Willie Garvin och deras brokiga följe av vänner och fiender inte upphört att fascinera.Till Sverige kom Modesty Blaise första gången 1965, om än under annat namn. Det skulle dröja ett antal år innan den stora publiken fick upp ögonen för henne, men sedan decennier har Modesty intagit en unik position bland svenska seriefans och älskats lika hett av både kvinnliga och manliga läsare. I den här jubileumsboken ingår ett generöst urval Modesty Blaise-äventyr tecknade av Jim Holdaway, Enric Badia Romero och Neville Colvin. I boken finns också texter om seriens historia, om Modesty Blaise i Sverige, i böcker och på film och om möten med Peter O Donnell. Med ett förord av författaren som Peter O'Donnell skrev till en brittisk samlingsutgåva av serien före sin bortgång 2010, 90 år gammal.

Esbjörns julklappstips

Mjölkat av Sanna Samuelsson
En imponerande debutroman, som borde blivit Augustnominerad. Mening efter mening som man bara vill stryka under eller lära sig utantill.

Utan att du vet av Lena Sjöberg
Fin diktsamling om svåra och stora ämnen för barn i alla åldrar, även för mig som fyllt 50.

Om uträkning av omfång 1 av Solvej Balle
En oerhört fascinerande romanvärld att kliva in i, jag förstår att den vann Nordiska Rådets litteraturpris 2022. Del 2 släpps i november.

 • Mjölkat

  Sanna Samuelsson

  "En kille i klassen drog ett skämt om att vi drack mjölken direkt från spenen. Att vi levde på det viset. Som kalvar. Så såg jag mig själv sen. Mjölkstinn raglade jag in på bussen. Munnen fortfarande varm från spenen."Ellen återvänder till bondgården där hon växte upp. Det är semestertider och de nya ägarna av barndomshemmet visar sig vara bortresta. Hon tar sig in i huset, bara för att se sig om, men så har hon stannat en natt och dagarna i huset blir fler. Vem kan egentligen säga att platsen inte är hennes? Hon har den ju med sig överallt. Korna är borta nu, den lilla gården är nedlagd, men mjölken rinner fortfarande från mungiporna som då hon var barn, gödsellukten sitter i näsan. Mjölkat är en sinnlig, påtagligt kroppslig roman som rör sig mellan ett nu och ett då, om identifikationen med ett förflutet som man samtidigt gjort allt för att lämna bakom sig.

 • Utan att du vet

  Lena Sjöberg

  Av allt jag ganska säkert trodde att jag ville ha finns knappt ett enda dugg hos dig men det är bara bra. För, aldrig att jag känt så här - mitt hjärta går itu. Och detta för att ingen annan är precis som du!Utan att du vet består av tjugonio dikter. Kärleksrelationer som går i kras, den lilla och den stora världen, saknad och längtan. Det är allvarligt, stillsamt humoristiskt, pricksäkert och lite argt. Dikterna är melodiska och välkomponerade, och bild och text hålls samman av en utsökt formgivning.Det är dikter för unga; lätta att ta till sig, att känna igen sig i, att finna tröst i, och att prata om. Att läsa högt och att läsa om och om igen.Lena Sjöberg är en av våra mest omtyckta poeter för små och stora barn. Hon har tidigare kommit ut med bland annat Min syster är ett spöke och andra dikter och Under ett rabarberblad - verser för människor och djur.

 • Om uträkning av omfång 1

  Solvej Balle

  VINNARE AV NORDISKA RÅDETS LITTERATURPRIS 2022"...när du slår ihop boken för sista gången har du blivit - ja, kanske inte en annan, men heller inte längre exakt densamma som när du läste bokens första mening. Det finns ett annat uttryck för det: stor litteratur."Jonas Eklöf, Vi Läser"Jag kan inte minnas när jag senast läste något som grep mig så, som både är spännande som en thriller och öppnar för inre, existentiella bråddjup."Oline Stig, SydsvenskanTara Selter bor i Clairon-sous-Bois i norra Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Den 17 november åker hon till en antikmässa, tar in på hotell, köper böcker och besöker några vänner. Där bränner hon sig på handen. Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande har gårdagens datum och att samma saker händer som dagen före. Böckerna hon köpte är borta och hon går för att köpa dem igen. Sedan reser hon hem. Thomas undrar varför hon kommer redan och Tara förstår att hon är den enda som upplever den 18 november. Hela världen står still, vädret är detsamma, alla gör exakt samma sak dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Varje dag förklarar hon för Thomas vad som händer och varje dag tror han henne. Till slut tröttnar hon och flyttar in i gästrummet. Thomas saknar henne inte eftersom han tror att hon ska komma hem nästa dag. Tara inleder olika strategier för att stå ut. Hon skriver och promenerar, hon köper en stjärnkikare och gör sig vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som passerar och när 18 november närmar sig på nytt reser hon till samma mässa och tar in på samma hotell."Om uträkning av omfång" är en hisnande utforskning av vår plats på jorden: av minne, tid, historia, kärlek, ensamhet och frihet.

Charlottes julklappstips

Historien om Sverige av Kristina Ekero Eriksson och Bo Eriksson
Min sambo har varit taggad på den kommande TV-serien i flera månader nu. Jag är så glad över att boken hann före med en förträfflig timing till julen, en given klapp till honom i år! 

Skärvorna av Bret Easton Ellis
Den här boken ger jag till mina läsande kompisar som älskat Den hemliga historien och Flickorna! Dessutom slår jag in ett ex till mig själv också (oerhört taggad)!

Ödet och hoppet av Niklas Natt och Dag
Till den historieintresserade läsaren lägger jag Ödet och hoppet under granen i år. Niklas Natt och Dag skriver den här gången om medeltiden och som vanligt kan han konsten att uppsluka sin läsare.

 • Historien om Sverige : från istiden till renässansen

  Kristina Ekero Eriksson, Bo Eriksson

  Här berättas första delen av Sveriges historia, från tiden då de första renjägarna kom hit söderifrån för 14 500 år sedan - fram till kampen om kronan, Stockholms blodbad och begravningen av Gustav Vasa i Uppsala domkyrka 1560.Det är en fascinerande berättelse om jägare och bönder. Om klimatkatastrofer och överlevnad. Om skräckinjagande vikingar, långväga resor och handel. Om blodiga riter, kristendomens utbredning och nya samhällsstrukturer. Om digerdöden som tog en tredjedel av befolkningen; den fjärrskådande heliga Birgitta - och drottning Margareta som tillsammans med Erik av Pommern lade grunden till Kalmarunionen.Andra delen utkommer i januari 2024. De två böckerna är en fördjupning av SVT:s serie "Historien om Sverige" och åskådliggör hur oerhört spännande vårt förflutna är.

 • Skärvorna

  Bret Easton Ellis

  Ett vibrerande Los Angeles, hösten 1981. Sjuttonåriga Bret är mest intresserad av sex, film och böcker. Han är student på det prestigefulla Buckley School och vill gärna ligga bra till vad gäller status i den sociala hierarkin. Han är tredje hjulet till klassens hetaste par, men håller sig helst i bakgrunden, uppslukad av sina författardrömmar. En ny elev, Robert Mallory, börjar i klassen. Omedelbart hänför han Bret med sin intelligens, skönhet och karisma. Robert blir snabbt en del av Brets kompisgäng. Men samtidigt som Bret blir alltmer besatt av Robert, börjar han också förstå att det är något som inte stämmer med hans nya vän.Det enda som lyckas stjäla Brets uppmärksamhet från Robert är seriemördaren "The trawler" som börjat härja i LA. En mördare som dessutom verkar röra sig allt närmare Bret och hans vänner. Bret ser hela tiden saker som han inte vill se. Splittrad av omvärlden och sina egna begär känner han sig alltmer paranoid och börjar isolera sig, samtidigt som relationen mellan seriemördaren och Robert Mallory till slut blir omöjlig att förneka.Bret Easton Ellis nya roman är en febrig berättelse om slutet på ungdomens och oskuldens tid. En tid som The trawler brutalt sätter punkt för, en ursinnig seriemördare med målet inställt på stadens unga.Skärvorna är en skarp och förvillande lek med fiktion och fakta, det verkliga och fantasi. Ett vilt och hänsynslöst utforskande av en sjuttonårings liv - ett liv som kretsar kring sex, avundsjuka och besatthet. Med Skärvorna är Bret Easton Ellis tillbaka - i absolut toppform.

 • Ödet och hoppet

  Niklas Natt Och Dag

  Niklas Natt och Dag är tillbaka med en ny episk och drabbande romansvit.År 1434: Kalmarunionen knakar i fogarna. Från Danmark styr Erik av Pommern med osäker hand. Ett uppror bryter ut i norr, lett av bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. Till hans sida skickas den unge Måns Bengtsson att vinna Engelbrekts gunst för att främja den ätt som bär sköld i guld och blått. På Göksholm vid Hjälmarens strand lämnar han mor, far och syster. En förlorar sig i saknad, en smider ränker om tron och krona, en ges möjlighet att resa sig ur sin broders skugga.I "Ödet och hoppet" löser Natt och Dag den svenska medeltidens mest ökända mord på det enda sätt som idag står till buds: fiktionens.Niklas Natt och Dag är Måns Bengtssons sonson i femtonde led.

Lottens julklappstips

Kålkokbok av Martin Nordin, Victoria Nordström och Pelle Bergström.
En kokbok helt i tiden som innehåller många och goda recept på kål i alla dess former. Tänk att kål kan vara så gott och varierande samtidigt som det är hållbart, billigt och nyttigt.

Ris av Tove Nilsson
En vacker julklapp där riset får stå i centrum, goda recept från hela världen och tips på hur olika ris ska tillagas på bästa sätt. 

Utanpåverket av Kristin Nord
En hjärtskärande men samtidigt varm berättelse om mor och dotter och att vilja att alltid hålla uppe fasaden, utanpåverket, kan fortsätta från mor till dotter.

 • Kålkokbok

  Pelle Bergström, Victoria Nordström, Martin Nordin

  En kokbok som sätter kål på kartan Kål har gjort en stor comeback tack vare sina fantastiska egenskaper. Den är billig, god och inte minst nyttig. Det är helt enkelt en råvara med oändliga möjligheter. I Kålkokbok hittar du inte bara läckra recept för alla sorters kål. Här hittar du även kärleksförklaringar och personliga anekdoter från bland annat författaren Karolina Ramqvist och odlingsexperten Matti Leino. Boken innehåller över 70 recept från hela världen. Vad sägs om curtido från El Salvador, rödkålssoppa från Ukraina, okonomiyaki från Japan eller bräserad savoykål från de italienska alperna? Vissa recept är helt veganska, många är vegetariska, och en del kombinerar kål med fisk eller kött. Bakom boken står Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström. Tre av Sveriges mest eftertraktade och erfarna matkreatörer. Med expertis inom fotografi, styling och matlagning har de omsorgsfullt skapat ett magnum opus om deras käraste råvara.

 • Ris

  Tove Nilsson

  Arroz, fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris är många gånger inte bara ett tillbehör utan en hel rätt.Beroende på vilken sort du använder får du olika typer av smakupplevelse - det kan vara sticky, krämigt, luftigt, krispigt, nötigt, parfymerat eller klibbigt. Dessutom tar riset upp smak av både kryddor och buljong på ett unikt sätt under tillagningen.Runt om i världens alla kök hittar du olika typer av ris. Basmati, jasmin, sticky rice, rundkornigt, arborio, carnaroli, bomba, svart, brunt och rött ris. Under många år har de stora risfälten massproducerat ris, men på senare tid har små regenerativa risodlare börjat tänka om och man försöker nu hitta nya lösningar för att minska klimatpåverkan och lyfta smaken och de uråldriga kultursorterna.I boken kan du läsa om olika typer av rissorter som finns i världen, odling, historia och om en resa till risodlingar i norra Italien. Bokens 90-tal recept bygger alla på ris. Inget ris - ingen rätt."Alla recept har tydliga tillagningsanvisningar och åtföljs av personliga tips och introduktioner till rätten. (...) Ris är en inspirerande kokbok med genomarbetade recept där man även förstår hur viktig råvaran är för stora delar av jordens befolkning eftersom recepten har så många olika kulturella influenser."BTJ"... bokens 90 recept är en resa att minnas och ha till hands. Extra plus i kanten för den alltid eminente Roland Perssons inbjudande bildvärld."Gourmet

 • Utanpåverket

  Kristin Nord

  Lilian och Julia - mor och dotter, två kvinnoliv på olika villkor. När Lilian hittas död vid köksbordet måste Julia återvända till det sömniga villaområdet i staden hon lämnat bakom sig och glänta på dörren till det förflutna. Men en dörr kan vara svår att öppna, inte minst om den gömmer hundratals flaskor. Medan huset rensas på minnen, återförenas Julia med sina systrar: Marie i familjeidyllen, Josefin på gruppboendet. En roman som spänner över ett halvt sekel om ensamhet, klassresor, och vad som förs vidare över generationer. Om att till varje pris upprätthålla fasaden. Utanpåverket.

Ellinors julklappstips

Sjung med Pippi (med ljudmodul) av Astrid Lindgren 
Det här är helt klart den present min 2-åriga dotter fått som hon haft mest glädje av. Oj, vad vi sjunger och dansar till Pippis alla hits! Så i jul får hennes småkusiner varsin Sjung med Pippi under granen. 

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström Jones
Till alla som liksom jag älskar historiska romaner om starka kvinnor är den här feelgoodpärlan en given julklapp. Det märks att författaren lagt tid på resecharbetet, för det är inte bara en härlig berättelse utan också en fantastisk inblick i hur livet i Stockholm kunde se ut i 1900-talets början.

 • Sjung med Pippi (med ljudmodul)

  Astrid Lindgren

  Pippi-sånger med inspelad sång och musik!Sjung med Pippi! är en rikt illustrerad bok med text, sång och musik - tryck, lyssna och sjung med!Boken innehåller 11 Pippi-sånger och är fylld av Ingrid Vang Nymans klassiska Pippi-bilder. Den har mjukt, vadderat omslag och ett behändigt format som passar perfekt i små barnhänder. En bok som kommer att läsas och lyssnas på om och om igen!Självklart finns sångtexterna i boken så att alla kan sjunga med!Boken innehåller: Här kommer Pippi Långstrump, Sjörövar-Fabbe, Sommaren är min, Kalle Teodor, Mors lilla lathund, Pippi bakar, Hajvisan, Sov alla, Städa städa, Merja merja mojsi, Lira lara loppan.

 • De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

  Ruth Kvarnström Jones

  I början av 1900-talet är Stockholm en stad i förändring. Medan rika drömmer om större bostäder med alla de nya faciliteter som pengar kan erbjuda, drömmer de fattiga om mat till familjen, en rimlig lön och färre råttor på gatorna.Vid vattnet mitt emot slottet tronar Grand Hôtel, den omtalade juvelen i turistnäringen. Men hotellet är i ekonomisk knipa och styrelsen behöver en särskild kvinnas begåvning för att lyfta hotellet till nya höjder. Wilhelmina Skogh äger ett pärlband av hotell längs de svenska järnvägarna, och ser Grand Hôtels potential och betydelse för staden. Men hon är en lika fruktad som respekterad chef.Samtidigt anländer den unga Ottilia till storstan från Rättvik för att påbörja sin anställning på det mytomspunna hotellet. Tillsammans med ett gäng andra kvinnor får hon kämpa mot orättvisor och hinder i en mansstyrd bransch. Kvinnor förväntas ju sköta hemmet - men vad är ett hotell om inte ett hem?De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel är en svepande historisk feelgoodroman, med underbara karaktärer och ett rejält mått jävlar anamma. Ruth Kvarnström-Jones har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia och bjuder oss på en spektakulär resa genom vår kulturhistoria. Detta är den första delen i serien Stockholms pärlor.