Charlottes julklappstips

1794 - Niklas Natt och Dag har gjort det igen. När man väl börjat läsa 1794 är den helt omöjlig att lägga ifrån sig. Något färre grafiskt otäcka scener men lika bra historisk dräkt och spännande karaktärer som i föregångaren. Vill du lämna vardagen och istället hamna någon helt annanstans en stund? Då är det här boken för dig!

Nickelpojkarna - Colson Whitehead kan verkligen konsten att skriva gripande berättelser och även den här boken gör ont att läsa. Nickelpojkarna tar med oss till en tid och plats då allas lika värde var blott en dröm.

Normala människor - Sally Rooney har skrivit en fängslande bok om relationer, maktspel, gruppens påverkan och livet under åren i skolan. Bladvändning i snabb takt!

 • 1794

  Niklas Natt Och Dag

  Uppföljaren till succéromanen "1793", som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags "Bellman noir"-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.

 • Nickelpojkarna

  Colson Whitehead

  När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en "hedervärd och ärlig man". I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.

 • Normala människor

  Sally Rooney

  Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. "Normala människor" är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

Lottens julklappstips

Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor - En perfekt julklapp för alla åldrar, den innehåller bortglömda personer från historien till högaktuella idag. De olika illustratörerna som på sitt personliga sätt tolkat kvinnorna gör hyllningarna än mer personliga.

Mellan oss - En perfekt skildring av att börja högstadiet och försöka hitta sin identitet. Varför är alla andra så coola och vuxna, hur kan jag också bli det? Måste jag ändra mig helt och hållet eller går det bra att fortsätta vara den jag är? Kanske är de coola också egentligen osäkra?

Planeten Frank - Underhållande, romantisk, rolig och väldigt gripande. Frank slits mellan sina invandrade föräldrars traditionella värderingar och hans egna amerikanska värderingar. En riktigt bra ungdomsbok.

Harry Potter och de vises sten - Harry Potter fyller 20 år i år och det firas med dessa fina mjukband som passar oss äldre. Passa på att läsa om hela serien eller låt någon annan upptäcka denna fantastiska värld!

Vi måste till jobbet - Ett av höstens guldkorn bland bilderböcker enligt mig. Pija Lindenbaums pricksäkra illustrationer och texter ger en varm och rolig inblick i barns lek.

Lisas julklappstips

Vi for upp med morÄr fullständigt knockad av dessa böcker av Karin Smirnoff. Personerna, miljön och språket. Vem kan motstå ett ord som jamesdeanlutad?

Lanny - Efter en inledning där jag kände en viss tvekan om vart berättelsen skulle ta vägen drog dramatiken igång där tragedin och den magiska tonen lyste rakt genom texten utan att någonsin lämna människorna innersta tankar och väsen.

Max Porter är en författare som har sitt helt egna universum som man mer än gärna stannar i. Missa inte heller Max’s egna boktips – bara på Bokus!

Norrsken - Det börjar hända något på fronten tecknade serier för barn. Det kommer ut fler och fler och det är ofta riktigt bra berättelser och bra tecknat! Ett av de senaste exemplen är Norrsken av den norska författaren och illustratören Malin Falch. En bladvändare för 12-åringen eller kul att läsa tillsammans!


 • Vi for upp med mor

  Karin Smirnoff

  Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna jana och bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med john. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation. Vi for upp med mor är en uppföljare till den hyllade debuten Jag for ner till bror. På ojämförlig prosa fortsätter Karin Smirnoff låta oss stifta bekantskap med glesbygdens olika gestalter, och återvändaren janakippo. Karin Smirnoff debuterade hösten 2018 med Jag for ner till bror. Boken hade bara funnits ute i två veckor när den nominerades till Augustpriset i den skönlitterära klassen. Karin Smirnoff bor i Piteå.

 • Lanny

  Max Porter

  NOMINERAD TILL MAN BOOKER PRIZE 2019!"In strömmade ljudet av en sång, varm av hans levande väsen.Mitt sjungande barn som kommer med gåvor.Det tar en liten stund innan jag förstår att det inte är han. Lanny?"Inte långt från London ligger en liten by. Den här byn tillhör människorna som bor här, och de som bott här under hundratals år. Den tillhör Englands mystiska förflutna och förbryllande nutid. Den tillhör Mad Pete, ensamvarg och konstnär. Gamla Peggy som hänger över grinden och skvallrar med alla som går förbi. Den tillhör familjer som är borta sedan generationer, och sådana som bara nyligen flyttat hit. Den tillhör Lanny, pojken som plötsligt försvinner spårlöst. Men också Dead Papa Toothwort som vaknat från sin slummer djupt inne i skogen. Dead Papa Toothwort som lyssnar till dem allihop. Efter hyllade Sorgen bär fjäderdräkt följer Max Porter upp med en efterlängtad ny roman som är lika osannolik som den är djärv, märklig och fantastisk. En salig blandning av fabel, folksaga och roman med inspiration från muntlig berättartradition. Resultatet är ren magi."Det är svårt att hitta ord för hur mycket jag älskade Lanny. Så här bra böcker dyker inte upp särskilt ofta. Det är en roman som inte liknar någon annan, det är uppiggande, oroande och rolig läsning som griper tag. Varje sida är pur glädje. Det här är en bok du ska sätta i händerna på all du känner och säga Läs!" Maggie O Farrell "Porters lyriska stil, intelligens och emotionella skärpa gör Lanny till en underbar liten bok en du kommer bli frestad att läsa om så fort den tar slut." The Telegraph"Max Porters andra roman är en fabel, ett kollage, en dramatisk kör, en jublande smältdegel av ord." The Guardian "Lanny är ett underbart verk, genljudande och kusligt och fyllt med drömlika, stilla ögonblick som rör sig mot en fängslande, livfull klimax." The Independent"Trots att jag läst den två gånger misstänker jag att Lanny kommer att vara en roman jag återvänder till igen, bara för att absorbera sällsamheten i berättelsen, skickligheten i strukturen, äktheten i dialogen och den eteriska mystiken som omger bokens titelfigur." The Irish TimesMax Porter inledde sin karriär med Sorgen bär fjäderdräkt. Debuten hyllades av en enhällig press runt om i världen och har snarast blivit ett fenomen i Storbritannien. Max är född 1981 och bosatt i Bath med fru och barn. Han har flera års erfarenhet som bokhandlare och förläggare på Granta Books, nu skriver han på heltid.

 • Norrsken

  Malin Falch

  Följ med på en resa till det äventyrliga Norge. Sonja får en natt besök av en främmande pojke, som konstigt nog ändå verkar bekant. Han är från den andra världen och han tar henne med dit. De reser med norrskenet och kommer till ett Norge som inte är likt något vi är vana vid att se, men som likväl finns i alla oss som låter fantasin löpa fritt.

Mikaelas julklappstips

Tre kvinnor - Ett fascinerande reportage om kvinnors lust och längtan. Fängslande och stundtals smärtsam läsning!

100 svenska dialekter - Fredrik Lindströms 100 svenska dialekter är ett måste under varje julgran. En dialektbok att både läsa och lyssna på – passar alla!

Allt jag inte kan säga - Emelie Pines Allt jag inte kan säga är välskriven, rak och alldeles självklar. Läste en essä i taget för att liksom hämta andan lite. En bok man vill prata om!

 • Tre kvinnor

  Lisa Taddeo

  »Det är ett sånt jävla tempo i den vidunderligt välgestaltade texten. Ett tungt beat dunkar boken igenom och driver den framåt med mullrande energi. (...) Sammantaget är Tre kvinnor alltså ett vackert och passionerat uppror mot kvinnlighetens dygdiga konventioner.« Aase Berg, Dagens Nyheter »Fantastiskt bra! Lika fängslande som den mest fängslande thriller. Rörande, uppslukande, överraskande, elegant skriven. Ni kommer att ÄLSKA den.« Marian Keyes Lina lever i ett kärlekslöst äktenskap men har inte råd att skilja sig. Sloane är gift med en man som gillar att se henne ha sex med andra män. Maggie inleder ett förhållande med sin high school-lärare. I åtta år har Lisa Taddeo levt med dessa kvinnor. Hon har följt med i deras vardag, tillbringat tusentals timmar med dem och pratat, mejlat, messat om vad som rör sig i deras liv. Resultatet är en uppslukande bok om kvinnors lust och längtan. Om vilja och väntan, om vad vi ställer upp på mot vår vilja, om det vi inte vågar erkänna att vi vill. Lisa Taddeo skriver med stor empati och genuin nyfikenhet, långt från de tvärsäkra svar och snabba slutsatser som sociala medier vant oss vid. Tre kvinnor är en berättelse om tre unika kvinnor, som på samma gång handlar om var och en av oss.»Lisa Taddeo skriver som en gudinna med sylvass blick för det sexuella begärets knepiga biståndsdelar.« Jenny Lind, M-magasin »Tre kvinnor är ett nedslag i kvinnornas rum, en gripande skildring jag tror många kan känna igen sig i, och samtidigt en av de bästa böcker jag läst, inte bara i år, utan även det senaste decenniet.« Lena de Veen, Dala-Demokraten »En omedelbar feministisk klassiker.. Helt fängslande« O, The Oprah Magazine »Lisa Taddeo har skrivit en fantastisk och modig debut. Wow.« Gwyneth Paltrow »Stark och fängslande. De här kvinnorna har berört mig djupt och jag kommer inte att glömma dem.« Gillian Anderson »Jag har läst många bra böcker på sistone, men jag tror inte att jag kommer att bära med mig någon av dem lika länge som Tre kvinnor av Lisa Taddeo.« Jojo Moyes »Jag minns inte när jag senast blev så påverkad av en bok som av Tre kvinnor.« Elizabeth Gilbert

 • 100 svenska dialekter

  Fredrik Lindström

  Hur låter skånska? Varför låter göteborgare goa och glada? Varför finns det över huvud taget dialekter? Och varför säger man i vissa delar av Sverige ett apelsin, när det borde heta en apelsin. Fredrik Lindströms 100 svenska dialekter är boken som tar dig med på en fängslande dialektresa, genom hela Sverige, från sydligaste Skåne via nordligaste Norrland till den svenska som pratas i Finland i dag. Med boken kommer en ljudmodul som gör det möjligt att höra på hur en dialekt låter samtidigt som man läser om den. De hundra ljudproven ger läsaren en fascinerande upplevelse om hur olika det kan låta runtom i dagens Sverige. Boken är den första i sitt slag. Aldrig har det tidigare funnits en dialektbok som kan man både läsa och lyssna på!

 • Allt jag inte kan säga

  Emilie Pine

  "Jag är rädd för att vara kvinnan som stör. Och för att inte störa tillräckligt. Jag är rädd. Men jag gör det ändå."I denna självlysande debut skriver Emelie Pine om de händelser som har format hennes liv. Hon skriver med radikal uppriktighet om infertilitetens outsägliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen och den kvinnliga smärtan, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Förkrossande, gripande och insiktsfull - och trots det fylld av glädje - är "Allt jag inte kan säga" en oförglömlig utforskning av hur det känns att leva i världen.

Magnus julklappstips

Gör skillnad - Det har kommit flera böcker på temat klimatsmart men den här fina boken tycker jag är något extra. Man lär sig nya och nyttiga saker samtidigt som man på ett lustfullt sätt blir inspirerad att skapa nya vanor som gynnar miljön och klimatet.

Kokbok för grå dagar - Mathias Dahlgren är hyllad stjärnkock med restauranger som Matbaren och Rutabaga. I denna egensinniga kokbok varvar han funderingar kring liv och mat med enkla recept som passar extra bra när livet och vädret är som gråast.

Rock 'n' roll circus - Thomas Johansson är en legend i svensk musikvärld och har arrangerat konserter med många megastjärnor. Han skildrar personligt sina möten med artisterna i denna rikt illustrerade bok som är den givna julklappen till alla som älskar pop och rock.

Man kommer aldrig ifrån Paris - En originell roman om Paris i form av en ironisk föreläsning (det låter konstigare än det är!). Författaren berättar om staden utifrån sin ungdomsvistelse i staden då han bodde i Marguerite Duras vindskupa. Julklappen till den som liksom jag tycker att Paris är städernas stad.

Fyrar runt Östersjön - Den perfekta julklappen till alla som älskar att vara på eller vid havet. Ett makalöst praktverk som faktiskt hade kunnat kosta betydligt mer. Här finns bilder av över 200 fyrar i länderna runt Östersjön.  Titta på bilderna, läs och njut!

Ellas julklappstips

Ditt fertila liv - I tider av barnfunderingar i mitt umgänge vet jag många som skulle gynnas av den här boken. Den spräcker hål på fördomar och upplyser oss om kvinnokroppens biologi, för att också förstå hur vi kan planera livet bättre.

Till min pappa ska jag ge Lilla Berlin 6 : Bättre brinna upp än fejda ut. Jag tycker att den är så otroligt träffande om "dagens ungdom" som han har så svårt att förstå. Läsningen kommer inte göra honom klokare, men ge mig ett gott skratt åt hans gubbigheter. Förlåt pappa.

Ålevangeliet - en bok om vetenskapliga mysterium, familjerelationer, fisketurer och livets stora frågor. Hur kan man inte sluka denna goding till, eller jag menar efter julbordet?

 • Ditt fertila liv : allt du behöver veta från pubertet till klimakterium

  Emma Karling Widsell, Carolina Tristen

  En kvinna är som mest fertil när hon är i 20-årsåldern. Sedan sjunker fertiliteten sakta, först långsamt sluttande, sedan snabbare efter 35 och ännu snabbare efter 40. Ett biologiskt faktum som inte går i linje med hur de flesta svenska kvinnor lever sina liv.Många ägnar sina första fertila år åt att vara livrädda för att bli gravida, för att plötsligt en dag vara ännu mer rädda för att inte kunna bli det alls. Få saker är så engagerande och avgörande som fertiliteten, och samtidigt - eller kanske just därför - är kvinnans underliv och fertila liv omgärdat av okunskap och myter.Det vill barnmorskan Emma Karling Widsell och fertilitetsläkaren Carolina Tristen ändra på. De har ägnat en stor del av sina yrkesliv åt att hjälpa kvinnor med fertilitetsproblem och berättar här allt du behöver veta för att förstå din anatomi och de faktorer som påverkar fertiliteten. Och de slår hål på myterna. Här kan du bland annat läsa om endometrios, PCOS, könssjukdomar, preventivmedel, PMS, hormonbehandlingar och fertilitetsutredningar.Med ökad kunskap får du bättre möjligheter att förstå de signaler kroppen sänder ut och att planera ditt fertila liv.

 • Lilla Berlin 6 : Bättre brinna upp än fejda ut

  Ellen Ekman

  Faktiskt är den roligare än någonsin! Figurerna har åldrats i realtid och har nått trettioårsstrecket vilket ger upphov till fler skämt på tema åldersnojor, biologiska klockor och barndop. Ekman lyckas vrida och vända på beprövade koncept och ta fram nya, fräscha roligheter. Ola Hellsten, BTJI sjätte upplagan av Lilla Berlin har det sorglösa partylivet börjat ta ut sin rätt på Otto, Mira, Stina och de andra trendkänsliga stadskidsen i Ellen Ekmans älskade serie. Vid 30 kommer livskriserna som ett brev på posten och blandas med klimatångesten i en perfekt cocktail av hopplöshet, panik och apokalyps. Andra skaffar barn och får månadslön, samtidigt som Otto tvingas inse att han inte är kung på dansgolvet längre, Mira ständigt är pank av att gå på dyra möhippor, och Freja kan inte ens kallprata utan att det låter som en domedagspredikan. Bättre brinna upp än fejda ut är en rolig och samtidskommenterande samling strippserier. Lilla Berlin publiceras regelbundet i bl.a. Metro, Sydsvenskan, Helsingborgs dagblad och Västerbottens-kuriren. Boken innehåller också tidigare opublicerat material. Efter att jag lästa Lilla Berlin kände jag bara en sak: Jag vill ha Ellen Ekman i mitt liv! Vart bor hon? Bianca Kronlöf

 • Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

  Patrik Svensson

  Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa?"Ålevangeliet" är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas "ålfrågan". En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.Men "Ålevangeliet" är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.