SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
181
Utgivningsdatum
2009-07-29
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
215 x 140 x 14 mm
Vikt
349 g
SAB
Fc
ISBN
9789113022703
SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia (kartonnage)

SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Kartonnage Svenska, 2009-07-29
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Svenska Akademiens ordlista har en särställning bland de ordböcker som ges ut i Sverige. Det finns ett exemplar i många svenska hem, och varje ny upplaga väcker stor uppmärksamhet.

Framför allt reagerar människor över urvalet av ord. Nytillkomna ord väcker ibland förundran och ilska, och de ord som strukits kan sörjas som vore de fullständigt raderade ur svenska språket. Detta speglar tydligt den spridda (miss)uppfattningen att SAOL är ett facit över svenska språket och innehåller alla svenska ord. Sanningen är förstås att svenskan innehåller oändligt många fler ord än de 125 000 som finns med i SAOL.
Men SAOL är vårt gemensamma rättesnöre när det gäller stavning, böjning och uttal. Det är ju inte förbjudet i lag att välja en egen stavningsvariant, men de allra flesta inser fördelarna med att vi stavar orden på samma sätt. Enhetlig stavning är faktiskt en ganska modern företeelse. När den första upplagan av SAOL utkom år 1874 så var det svenska språket fortfarande en vildvuxen flora av stavningsvarianter och oklara principer, och SAOL är ett svar på den tidens krav på en stavningsreform som skulle bringa lite ordning. SAOL blev omedelbart en stor försäljningssuccé.
Vi är nu inne på den trettonde upplagan, och arbetet med ordlistan har förstås ändrats radikalt under de dryga 130 år som förflutit sedan den förste redaktören F.A. Dahlgren satte stålpennan mot papperet och började skriva. Följ med på en intressant resa genom ordlistans historia - den är ju också svenska språkets historia - och läs om arbetet bakom en av Sveriges mest lästa böcker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia
  2. +
  3. Svenska Akademiens ordlista över svenska språket

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenska Akademiens ordlista över svenska språket av Svenska Akademien (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av SAOL och tidens flykt : några nedslag i ordlistans historia. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Används även privat
    Sara, 24 maj 2019

    Väldigt intressant bok som gav bra historisk i svenska språket. Få sidor som gav mycket information för den som har intresse.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Martin Gellerstam

Bloggat om SAOL och tidens flykt : några nedslag i o...