Är svensken människa? : gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
532
Utgivningsdatum
2015-09-02
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
215 x 145 x 35 mm
Vikt
870 g
SAB
O-c
ISBN
9789113068817
Är svensken människa? : gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (inbunden)

Är svensken människa? : gemenskap och oberoende i det moderna Sverige

(9 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-09-02
239
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den sanna kärleken är den som sätter den andre fri, menade Carl Jonas Love Almqvist i sin klassiska 1800-talsroman Det går an. Enligt historikerna Lars Trägårdh och Henrik Berggren är detta också den paradoxala kärnan i det svenska sociala kontraktet: ett gemenskapsprojekt som strävar efter att frigöra individen från mellanmänskligt beroende.

Med hjälp av filosofer som Kant, Rousseau och Tocqueville analyserar de den universella spänningen mellan sociala dygder och individuella frihetsbegär. Genom närläsningar av klassiska svenska författare som Erik Gustaf Geijer, August Strindberg och Astrid Lindgren problematiserar de berättelsen om välfärdsstaten som en skapelse av 1930-talets socialingenjörer. De placerar också vad de kallar den svenska "statsindividualismen" i en internationell kontext, framför allt genom jämförelser med Tyskland och USA.

Är svensken människa? gavs ut första gången 2006 och blev snabbt en modern klassiker. Detta är en reviderad och utökad upplaga med ett helt nyskrivet kapitel om den lutherska statskyrkans roll i skapandet av "den svenska modellen".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Är svensken människa? : gemenskap och oberoende i det moderna Sverige
  2. +
  3. Något är ruttet i Sverige : om sakernas tillstånd & vad de kunde vara

De som köpt den här boken har ofta också köpt Något är ruttet i Sverige : om sakernas tillstå... av Kajsa Ekman Ekis, Christoph Emanuelle Fielder, Mattias Gardell, Sara Granér, Kalle Haglund (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Är svensken människa? : gemenskap och oberoende i det moderna Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. analytiskt djup och träffsäkra beskrivningar
    Lars Dencik, 16 mars 2016

    En mycket viktig och läsvärd bok för den som vill förstå det svenska samhällets utveckling och den mentalitet den främjar hos svenskar.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna