Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2010-04-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
215 x 141 x 23 mm
Vikt
460 g
SAB
E
ISBN
9789127121652
Lusten att förstå : om lärande på människans villkor (inbunden)

Lusten att förstå : om lärande på människans villkor

(23 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2010-04-12
366
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Lusten att förstå : om lärande på människans villkor Kan levereras innan julafton
I fokus för Peter Gärdenfors bok Lusten att förstå står den unika mänskliga egenskapen att vara en lärande, och undervisande, varelse. Vi föds med en naturlig nyfikenhet och lust att lära. Det rör sig om ett slags informellt lärande, där motivationen tycks komma inifrån. En viktig uppgift för skolan i dag är att skapa och vidmakthålla motivationen i det formella lärandet. I ett fungerande utbildningssystem är eleverna motiverade - lärandet leder till förståelse - och då kan man alltså ta hjälp av de processer som är aktiva i det informella lärandet.

Lusten att förstå inleds med en diskussion kring vad lärande är, hur förståelse skapas och vilka processer i hjärnan som spelar roll i sammanhanget. Under de senaste decennierna har kognitionsvetenskapen kommit fram till ny kunskap om samspelet mellan tanke, känsla och lärande. Nya rön om neurologiska processer i hjärnan har också bidragit till att vi har en allt bättre möjlighet att förstå hur det informella lärandet går till och hur vi kan dra nytta av detta även inom det formella lärandet.

En mer tillämpad infallsvinkel finns i de kapitel som tar upp lek, berättelse och olika former av visualisering. Här diskuteras också hur olika former av teknikstött lärande kan utvecklas. I ett avslutande sammanfattande kapitel ger författaren en rad konkreta rekommendationer för hur undervisning kan bedrivas för att gynna och utveckla elevernas motivation och förståelse.

Lusten att förstå vänder sig främst till lärare, lärarstuderande och föräldrar, men kan läsas av alla som är intresserade av grundläggande frågor kring vad det egentligen innebär att vara människa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lusten att förstå : om lärande på människans villkor
 2. +
 3. Digitalisering som lyfter skolan : teori möter praktik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Digitalisering som lyfter skolan : teori möter ... av Håkan Fleischer, Helena Kvarnsell (häftad).

Köp båda 2 för 742 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Lusten att förstå : om lärande på människans villkor. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inspirerande, utvecklande och givande
  Sören Björnfot, 14 oktober 2020

  En bok som ger mycket på många olika plan. Bra översikt med bra exempel och idéer att ta till sig. Jämförelserna ger mycket. Genom att man får ord/begrepp på aktiviteter och teorier gör att man lättare tar till sig dem. Ordet mönster och dess betydelse som Peter trycker mycket på är något jag tog till mig. Just att inte bara kunna men också förstå betonar han, är något jag skriver under på.

  /Sören

 2. Ett måste för alla som arbetar med lärande
  Sarah Jawdat Alomari, 12 maj 2015

  För klar och tydlig insikt i den kognitiva delen av länken mellan lärande och föståelse. Ett måste för alla som arbetar med undervisning/lärande.

 3. Underbar bok som gav mycket. Resonemangen följs av bra...
  Arne Johansson, 19 juni 2013

  Underbar bok som gav mycket. Resonemangen följs av bra exempel som gör boken lätt att minnas... Lättläst och insiktsfull i skön kombination.

 4. Jag är i slutet av lärarutbildningen. Den här boken...
  Peter Sundin, 15 maj 2013

  Jag är i slutet av lärarutbildningen. Den här boken hjälper verkligen att komma till insikt om vad jag vill göra som lärare!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Peter Gärdenfors