Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2010-04-12
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
215 x 141 x 23 mm
Vikt
460 g
SAB
E
ISBN
9789127121652
Lusten att förstå : om lärande på människans villkor (inbunden)

Lusten att förstå : om lärande på människans villkor

(18 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2010-04-12
339
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I fokus för Peter Gärdenfors bok Lusten att förstå står den unika mänskliga egenskapen att vara en lärande, och undervisande, varelse. Vi föds med en naturlig nyfikenhet och lust att lära. Det rör sig om ett slags informellt lärande, där motivationen tycks komma inifrån. En viktig uppgift för skolan i dag är att skapa och vidmakthålla motivationen i det formella lärandet. I ett fungerande utbildningssystem är eleverna motiverade lärandet leder till förståelse och då kan man alltså ta hjälp av de processer som är aktiva i det informella lärandet.

Lusten att förstå inleds med en diskussion kring vad lärande är, hur förståelse skapas och vilka processer i hjärnan som spelar roll i sammanhanget. Under de senaste decennierna har kognitionsvetenskapen kommit fram till ny kunskap om samspelet mellan tanke, känsla och lärande. Nya rön om neurologiska processer i hjärnan har också bidragit till att vi har en allt bättre möjlighet att förstå hur det informella lärandet går till och hur vi kan dra nytta av detta även inom det formella lärandet.

En mer tillämpad infallsvinkel finns i de kapitel som tar upp lek, berättelse och olika former av visualisering. Här diskuteras också hur olika former av teknikstött lärande kan utvecklas. I ett avslutande sammanfattande kapitel ger författaren en rad konkreta rekommendationer för hur undervisning kan bedrivas för att gynna och utveckla elevernas motivation och förståelse.

Lusten att förstå vänder sig främst till lärare, lärarstuderande och föräldrar, men kan läsas av alla som är intresserade av grundläggande frågor kring vad det egentligen innebär att vara människa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lusten att förstå : om lärande på människans villkor
 2. +
 3. Den svåra konsten att se sig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den svåra konsten att se sig själv av Peter Gärdenfors (inbunden).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Lusten att förstå : om lärande på människans villkor. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste för alla som arbetar med lärande
  Sarah Jawdat Alomari, 12 maj 2015

  För klar och tydlig insikt i den kognitiva delen av länken mellan lärande och föståelse. Ett måste för alla som arbetar med undervisning/lärande.

 2. Underbar bok som gav mycket. Resonemangen följs av bra...
  Arne Johansson, 19 juni 2013

  Underbar bok som gav mycket. Resonemangen följs av bra exempel som gör boken lätt att minnas... Lättläst och insiktsfull i skön kombination.

 3. Jag är i slutet av lärarutbildningen. Den här boken...
  Peter Sundin, 15 maj 2013

  Jag är i slutet av lärarutbildningen. Den här boken hjälper verkligen att komma till insikt om vad jag vill göra som lärare!

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Lusten att förstå : om lärande på människ...