Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2020-03-13
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
207 x 143 x 21 mm
Vikt
392 g
SAB
Qdf
ISBN
9789127166509
Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse (inbunden)

Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-03-13
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Rapport från ett slakteri är det mest angelägna, uppriktiga och intelligenta jag har läst på länge."
Helsingborgs Dagblad

Veterinären Lina Gustafsson börjar arbeta på ett slakteri. Hennes uppgift är att kontrollera att djuren är friska och att lagarna följs. Dag efter dag ser hon tusentals grisar gå till slakt. Hon står vid det löpande bandet och inspekterar kropparna efter de djur som några timmar tidigare mötte hennes blick i stallet.

Rapport från ett slakteri är ett genreöverskridande, självbiografiskt reportage inifrån en bransch som sällan blir belyst. Lina Gustafsson skildrar det vardagliga våldet mot djuren, kontrollsystemet hon själv är en del av och kampen mellan samvetet och en alltmer påtaglig avtrubbning. Men hon fångar också de glimtar av humor och kollegial gemenskap som växer fram i arbetets absurda monotoni.

Veterinären Lina Gustafssons skakande rapport från ett slakteri är en både litterär och saklig påminnelse om vad massproduktion av kött innebär i praktiken.
SvD

"Styrkan i Lina Gustafssons dagbok från slaktfabriken är att hon gör det skoningslöst tydligt ... Hennes prosa har saklighetens poetiska tyngd."
DN

"Veterinären Lina Gustafsson ger en skrämmande inblick i grisarnas sista tid."
Aftonbladet

"Lika kompetent som uppriktigt tar författaren med läsaren på en färd in i de mörkaste delarna av vår civilisation."
GP

"Rapport från ett slakteri är lågintensivt omskakande, kväljande läsning."
Arbetarbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse
 2. +
 3. Resa över avgrunden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Resa över avgrunden av Birgitta Lindqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. LÄS
  anna, 27 april 2020

  sitter och lyssnar på fåglarnas sång därute...vår i luften...och läser....grannen med sin lilla hund stannar på väg från affären och pratar lite innan kycklinggrytan ska på spisen hennes....lilla hunden är sprillandes glad trots sin koppelbegränsade rörelsefrihet...och vill springa bort till en kompis som kommer på andra sidan ...matte klappar och gosar och berättar att nej....vi ska hem...till vårt lilla bo....jag fortsätter och läsa och ser nu också de mindre trevliga skatorna segal över so... Läs hela recensionen

 2. Läs denna viktiga bok!
  Villivonkansbooks, 16 april 2020

  Veterinären Lina börjar jobba på ett slakteri, där ska hon kolla att djuren är friska och att lagarna följs. Varje dag går flera tusen grisar till slakt och Lina får följa dem hela vägen från urlastningen i djurtransporten till de hängande itusågade kropparna i taket. Det är en tuff miljö att jobba i och många i personalen är helt obrydda om djuren. Man gör det man ska och sen sitter man i fikarummet skämtar och äter mackor med bacon och annat kött på. Alla utom Lina som nästan anses konstig ... Läs hela recensionen

 3. sorglig, chockerande, stark, intressant, viktig
  Jag, 5 april 2020

  Tack Lina Gustavsson att du skrev denna bocken så att vi har chans att få kunskap om det hela som händer bakom stängda dörrar. En stor fördel med boken var att den var ganska lättläst. Svenska är inte mitt modersmål men jag svalt den här boken på en dag.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Rapport från ett slakteri : en veterinärs...