Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2020-03-13
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
207 x 143 x 21 mm
Vikt
392 g
SAB
Qdf
ISBN
9789127166509

Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse

(13 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-03-13
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Rapport från ett slakteri är det mest angelägna, uppriktiga och intelligenta jag har läst på länge."
Helsingborgs Dagblad

Veterinären Lina Gustafsson börjar arbeta på ett slakteri. Hennes uppgift är att kontrollera att djuren är friska och att lagarna följs. Dag efter dag ser hon tusentals grisar gå till slakt. Hon står vid det löpande bandet och inspekterar kropparna efter de djur som några timmar tidigare mötte hennes blick i stallet.

Rapport från ett slakteri är ett genreöverskridande, självbiografiskt reportage inifrån en bransch som sällan blir belyst. Lina Gustafsson skildrar det vardagliga våldet mot djuren, kontrollsystemet hon själv är en del av och kampen mellan samvetet och en alltmer påtaglig avtrubbning. Men hon fångar också de glimtar av humor och kollegial gemenskap som växer fram i arbetets absurda monotoni.

”Veterinären Lina Gustafssons skakande rapport från ett slakteri är en både litterär och saklig påminnelse om vad massproduktion av kött innebär i praktiken.”
SvD

"Styrkan i Lina Gustafssons dagbok från slaktfabriken är att hon gör det skoningslöst tydligt ... Hennes prosa har saklighetens poetiska tyngd."
DN

"Veterinären Lina Gustafsson ger en skrämmande inblick i grisarnas sista tid."
Aftonbladet

"Lika kompetent som uppriktigt tar författaren med läsaren på en färd in i de mörkaste delarna av vår civilisation."
GP

"Rapport från ett slakteri är lågintensivt omskakande, kväljande läsning."
Arbetarbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse
 2. +
 3. Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Djurens förintelse : människans nazism mot andr... av Pelle Strindlund, Henrik Wig (häftad).

Köp båda 2 för 432 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Rapport från ett slakteri : en veterinärs berättelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En välbehövlig berättelse från ett hemskt ställe
  Martin Smedjeback, 24 augusti 2023

  Jag är så tacksam för att det finns några som är villiga att besöka ställen som vi andra helst inte skulle vilja se eller ens tänka på - djurindustrin är ett sånt ställe. Min tacksamhet går också ut till författaren som också ville skriva om det. Hon gör det också på ett så inkännande sätt, med djuren men också med arbetarna på slakteriet. Föredömligt om hur vi bör behandla våra medvarelser. Jag tror att alla skulle tycka att det vore intressant att genom denna bok upptäcka vad vi gör mot djuren.

 2. Tänk om- obligatorisk läsning för grundskolan
  AgnesKenshin, 20 oktober 2022

  "Medan
  många
  av
  oss
  inte
  vill
  veta
  inte
  vill
  ta
  in
  tystnar
  stänger
  av
  tittar
  bort
  går ifrån...

  UNDVIKER
  vi
  det
  mest
  uppenbara
  med
  "äta enligt normen"
  Undvika
  Förtränga
  Tralla på hej å hå

  DET VILL ALDRIG JAG!

  Tystnad dödar
  och där
  bakom stängda dörrar
  i en värld
  som knappt existerar
  på utsidan
  skriks det förgäves
  för in... Läs hela recensionen

 3. Rekommenderas starkt
  Viktoria , 3 november 2020

  Många fler borde läsa den här boken. Den är intelligent och välskriven om ett laddat ämne. Jag sträckläste och storgrät. Även efter flera månader finns den kvar i medvetandet.

 4. Unik
  Åsa Karlsson, 5 oktober 2020

  Ovärderlig bok. Skriven så att man orkar och vill ta in allt Lina berättar, trots att det är en så tung verklighet. Att läsa, förstå och sluta leva i okunnighet är det viktigaste vi kan göra för djuren. Och för oss själva.

 5. LÄS
  anna, 27 april 2020

  sitter och lyssnar på fåglarnas sång därute...vår i luften...och läser....grannen med sin lilla hund stannar på väg från affären och pratar lite innan kycklinggrytan ska på spisen hennes....lilla hunden är sprillandes glad trots sin koppelbegränsade rörelsefrihet...och vill springa bort till en kompis som kommer på andra sidan ...matte klappar och gosar och berättar att nej....vi ska hem...till vårt lilla bo....jag fortsätter och läsa och ser nu också de mindre trevliga skatorna segal över so... Läs hela recensionen

 6. Läs denna viktiga bok!
  Kaffeläsaren, 16 april 2020

  Veterinären Lina börjar jobba på ett slakteri, där ska hon kolla att djuren är friska och att lagarna följs. Varje dag går flera tusen grisar till slakt och Lina får följa dem hela vägen från urlastningen i djurtransporten till de hängande itusågade kropparna i taket. Det är en tuff miljö att jobba i och många i personalen är helt obrydda om djuren. Man gör det man ska och sen sitter man i fikarummet skämtar och äter mackor med bacon och annat kött på. Alla utom Lina som nästan anses konstig ... Läs hela recensionen

 7. sorglig, chockerande, stark, intressant, viktig
  Jag, 5 april 2020

  Tack Lina Gustavsson att du skrev denna bocken så att vi har chans att få kunskap om det hela som händer bakom stängda dörrar. En stor fördel med boken var att den var ganska lättläst. Svenska är inte mitt modersmål men jag svalt den här boken på en dag.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Lina Gustafsson