Baltikums befrielse (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
530
Utgivningsdatum
2023-03-10
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
235 x 165 x 35 mm
Vikt
906 g
SAB
Kmc
ISBN
9789127170780

Baltikums befrielse

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-03-10
240
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  159
Visa alla 1 format & utgåvor
I slutet av 1918 uppstod de tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen ur spillrorna av det sönderfallande ryska imperiet. Bara veckor senare invaderades de av den ryska bolsjevikregimens arméer som samtidigt var involverade i det blodiga ryska inbördeskriget. Detta blev början på de grymma befrielsekrigen som kom att pågå ända till 1920 och som här skildras.

Under dessa befrielsekrig blev Baltikum en politisk och militär spelplan för stormakter som Storbritannien, Tyskland och Frankrike – samt för den kompromisslösa ryska kampen mellan röda och vita. Även frivilliga svenskar och andra skandinaver engagerade sig på båda sidor – däribland ”Amaltheamannen” Anton Nilson hos de röda och den svenske officeren Enar Lundborg i den estniska armén och senare hos de vita ryska styrkorna. Baltikum blev emellertid också en kuvös för de beryktade tyska frikårerna, i vars mylla rottrådarna till den tyska nationalsocialismen växte fram.

"I Baltikums befrielse redogör författarna kunnigt, ingående och medryckande för politik och frontlinjer."
BTJ

"Berglund och Sennerteg gör ett imponerande jobb med skildringen av trupprörelser, slag och politiska förvecklingar på högsta nivå."
Aftonbladet

"Tobias Berglund och Niclas Sennerteg riktar ljuset mot den turbulenta tiden i de baltiska länderna efter ryska revolutionen. Wilhelm Agrell läser om en bortglömd period som känns skrämmande aktuell ...[utförligt och välskrivet exposé]."
Norra Skåne

"Med Baltikums befrielse fortsätter Tobias Berglund och Niclas Sennerteg den välbehövliga historielektion som de inledde häromåret med Finska inbördeskriget."
Sydsvenskan

"Den här faktaspäckade, välskrivna och välunderbyggda boken är välkommen."
Fokus

"Lättläst och spännande om Baltikums befrielse."
Tranås-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Baltikums befrielse
 2. +
 3. Fienden : Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fienden : Sveriges relation till Ryssland från ... av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 489 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Baltikums befrielse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Alltför detaljrik skildring av stridshändelserna

  Mycket informativ men synnerligen tröttande beskrivningar av krigets växlingar mellan alla de styrkor som var verksamma i Baltikum efter ryska revolutionen fram till befrielsen av Baltikum.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna