Alla dessa barn : om krigsbarnen från Wien och svenskarna som öppnade sina hem (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2023-08-25
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
216 x 141 x 22 mm
Vikt
470 g
SAB
Lz Böck, Maria Josefa,Kfb.5
ISBN
9789127180376

Alla dessa barn : om krigsbarnen från Wien och svenskarna som öppnade sina hem

(4 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-08-25
229
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken är en välskriven och intressant.

BTJ

Resultatet har blivit en kraftfull skildring som inte lämnar någon oberörd och som skildrar en förfluten tid som är viktig för oss alla att minnas.

Katolskt magasin
I februari 1920 kliver nioåriga Mimi Böck på ett tåg i Wien tillsammans med 559 andra barn från det krigshärjade Österrike. Hon är så tunn och svag att konduktören får lyfta av henne från tåget när det anländer till Sverige. På perrongen står systrarna Allie och Frida Brunnström och välkomnar henne till landet som ska komma att bli hennes nya hem.

Mellan åren 1919 och 1924 kom över 20 000 krigsbarn till Sverige, varav ett var Milena Bergquists mormor Mimi, som tvingades lämna kvar sin familj i Wien. I Alla dessa barn skildras hennes historia i samband med första världskriget och hur svenskar över hela landet öppnade sina hem, trots ransonering, inflation, arbetslöshet och kris. Det är en drabbande skildring av ett krigs förödande konsekvenser för ett litet barn. Det är också en bok om makalös givarvilja och mobilisering av människors goda handlingar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alla dessa barn : om krigsbarnen från Wien och svenskarna som öppnade sina hem
 2. +
 3. Konsulterna : kampen om Karolinska

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konsulterna : kampen om Karolinska av Anna Gustafsson, Lisa Röstlund (häftad).

Köp båda 2 för 376 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Alla dessa barn : om krigsbarnen från Wien och svenskarna som öppnade sina hem. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Om mormor, Wien, Röda korset och den goda maten!
  AS, 11 juli 2024

  En skildring om en österrikisk familj som börjar med det första världskriget. En berättelse om efterkrigstiden och ekonomiska krisen, svälten, epidemierna i världen som drabbade mest de besegrade. En historia om svensk Röda korsets arbete ( de godhjärtade svenskar). Om det goda österrikiska maten och minnen från barndomen. Om ett av de lyckligt lottade tacksamma barnen, författaren, vem blygsamt och tvetydigt berättar den svåra historien med lyckosamt slut.

  Boken väcker motstånd från... Läs hela recensionen

 2. Gripande
  Charlotte Schwarcz, 16 oktober 2023

  Boken grep tag i mig och jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän jag läst ut den. En viktig historisk berättelse om en för mig okänd historisk händelse. Så vackert beskriven.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Milena Bergquist