Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2015-06-23
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur
Dimensioner
222 x 155 x 10 mm
Vikt
256 g
SAB
Dgbf
ISBN
9789144088495

Forskningsetik

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-06-23
308
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Forskningsetik är ett ämne på stark framväxt. Universitet och högskolor tar frågan på allt större allvar, liksom tidskriftsredaktörer och forskarna själva. Forskningsetik som forskningsämne har också vuxit påtagligt på senare år. Under tiden fortsätter rapporterna om nya fall av forskningsfusk och andra avvikelser från god forskningssed att strömma in.

Vilken hänsyn måste egentligen tas till de individer som medverkar i forskning? Måste deras medverkan vara frivillig? Kan djurförsök försvaras? I så fall på vilka grunder? Vad är forskningsfusk? Kan det vara rätt att inte publicera forskningsresultat? Hur bör de redovisas? Vilken betydelse har rättvisa i forskningssammanhang? Och vilket ansvar har forskarna för forskningsresultatens användning? Detta är några av de frågor som tas upp i denna bok.

Boken är upplagd som en bred introduktion i ämnet, där centrala teman är etiska aspekter av forskning på människor, forskning på djur och fusk och avvikelser från god forsknings- och publiceringssed. Tänkta läsare är i första hand studenter och doktorander vid landets universitet och högskolor, men boken är menad som en generell introduktion i ämnet för intresserade Andra upplagan läsare oavsett bakgrund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Forskningsetik
 2. +
 3. Andra hjälpen : allt du behöver veta för att skriva en uppsats

De som köpt den här boken har ofta också köpt Andra hjälpen : allt du behöver veta för att sk... av Carina Abrahamson Löfström, Björn Rombach (häftad).

Köp båda 2 för 672 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Forskningsetik. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tydlig och läsvärd
  Bokmalen, 19 januari 2024

  Denna bok är inte den första jag läser om forskningsetik men en av de bättre. Jag är doktorand och tycker att denna bok är en mycket bra genomgång av vad man behöver tänka på vad gäller forskningsetik, rekommenderas varmt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gert Helgesson

 • Tandvårdens etik

  Gert Helgesson, Thomas Kvist

  Tandvårdens etik är en lättillgänglig och pedagogisk bok om tandvårdens vardagsetik. Den rymmer många intressanta och viktiga frågor och visar såväl på svårigheter i att hantera olika beslutssituationer som vilka filosofiska verktyg som finns för ...