Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2022-09-06
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
3 x 202 x 146 mm
Vikt
310 g
SAB
Ohfe
ISBN
9789144160931

Äldreomsorgen : en aktuell historia

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2022-09-06
293
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den svenska äldreomsorgens historia är komplex och händelserik. Det här är den första boken som innehåller en sammanhängande beskrivning av äldreomsorgens utveckling. Att få kunskap om hur det har varit, och varför det blev som det blev, bidrar till att vi bättre kan förstå dagens situation och möjliga utvecklingsvägar.

Författarens beskrivning börjar i det gamla Fattigsverige där offentlig äldreomsorg saknades. Åldringsvården kom till med 1918 års fattigvårdslag och äldreomsorgens utveckling har sedan dess följt tre olika spår. De benämns i boken som ålderdomshemsspåret, hemmaboendespåret och det nuvarande spåret. Utvecklingen har kännetecknats av en bundenhet till dessa spår som har inneburit att de beslut som har tagits i ett uppbyggnadsskede haft en tendens att bli långlivade. När kritiska händelser inträffat har det skett en växling till ett nytt spår. Det är dessa tre spår och orsakerna till spårbyten som behandlas i boken. Författaren tar också upp hur äldreomsorgen kan komma att se ut i framtiden och bland annat diskuteras en helt ny finansieringsform. Kan det bli ett nytt fjärde spår?

Äldreomsorgen - en aktuell historia vänder sig till studerande inom socialt arbete och andra samhällsvetenskapliga ämnen där kunskap om äldreomsorgens organisation och framväxt är viktig. Boken kan med fördel även läsas av beslutsfattare och politiker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Äldreomsorgen : en aktuell historia
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (storpocket).

Köp båda 2 för 402 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per Gunnar Edebalk