Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
En rosa pedagogik
Antal sidor
212
Utgivningsdatum
2011-09-22
Upplaga
1
Förlag
Liber
Medarbetare
Ohrlander, Kajsa (red.)
Dimensioner
230 x 210 x 14 mm
Vikt
450 g
SAB
Ohj,305.3
ISBN
9789147099511
En rosa pedagogik: : jämställdhetspedagogiska utmaningar (häftad)

En rosa pedagogik: : jämställdhetspedagogiska utmaningar

(9 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2011-09-22
302
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
En rosa pedagogik vill visa vad ett jämställdhetsarbete i den svenska förskolan handlar om och hur det växt fram i mötet mellan teori och praktik. På vilket sätt skulle förskolan kunna bli en avgörande jämställdhetspolitisk arena i det svenska samhället?

Läs mer
Boken är skriven inom ramen för forskningsprojektet Förskolan som jämställdhetspolitisk arena med stöd från Vetenskapsrådet. I tretton kapitel presenterar forskare, förskollärare och studerande på master- och forskarutbildningar sina studier och tankar om vad som nu görs i termer av jämställdhet i svenska förskolor (och i viss mån skolor) och hur man vidare kan utmana detta arbete i förskole- och skolpraktiker.
En rosa pedagogik syftar på den utmaning som dagens genuspedagogiska och normkritiska arbete i förskolor och skolor i dag står inför. Färgen rosa är tätt kopplad till femininiteter och sexualiteter och är kodad med såväl lust och överskridande som underordning. Ett omkodande av färgen rosa i det pedagogiska arbetet innebär en utmaning av alla typer av maktrelationer, även av pedagogiska praktiker som stelnar och blir ny norm. En rosa pedagogik innebär ett arbete som på allvar vill utmana föreställningen om två stabila och oföränderliga kön och i stället se kön/genus som en pågående föränderlig multiplicitet.

Om författarna
Redaktörer är Hillevi Lenz Taguchi, docent och lektor, Stockholms universitet, Linnea Bodén, doktorand, Linköpings universitet, och Kajsa Ohrlander, universitetslektor, Stockholms universitet. Medförfattarna är verksamma förskollärare och etablerade forskare och lärare vid flera av landets universitet och högskolor.
Läs intervju med Linnea Bodén i LiU-nytt, publicerat 2011-12-09.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En rosa pedagogik: : jämställdhetspedagogiska utmaningar
  2. +
  3. Nya uppväxtvillkor : samhälle och individ i förändring

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nya uppväxtvillkor : samhälle och individ i för... av Thomas Johansson, Simon Lindgren, Anette Hellman (häftad).

Köp båda 2 för 582 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En rosa pedagogik: : jämställdhetspedagogiska utmaningar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Underbar
    Karin Falk, 19 februari 2014

    Lika självklar som läroplanen är för lärare bör denna bok vara i lärarutbildningen. Lättläst och bra skriven och verkligen läsvärd!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om En rosa pedagogik: : jämställdhetspedagog...