Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Förändringsarbete i organisationer
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2014-11-12
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
360 g
SAB
Qbaab,Oaba
ISBN
9789147111688
Förändringsarbete i organisationer : om att utveckla företagskulturer (häftad)

Förändringsarbete i organisationer : om att utveckla företagskulturer

(9 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2014-11-12
388
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Hur går det praktiska förändringsarbetet till i en organisation? Vilka utmaningar, uppgifter och fallgropar ställs man inför längs vägen? Boken följer ett försök att förändra ett företags organisationskultur.

Läs mer
I en värld som förändras snabbt är organisationers konkurrenskraft beroende av att organisationskulturen ständigt utvecklas. Kravet på att organisationer ständigt ska förändras är stort. Många förändringsförsök stöter dock på motstånd, rinner ut i sanden och misslyckas. Boken diskuterar hur man utvecklar en medvetenhet om vad som sker i förändringsprocesser och varför det kan vara svårt att hålla engagemanget vid liv. Den följer på nära håll ett förändringsprojekt och vi får följa med i analys, design, genomförande och bemötande bland medarbetarna. I boken lanseras femton centrala lärdomar för förändringsprojekt.
I denna andra upplaga är alla kapitel grundligt uppdaterade utifrån aktuell forskning och förändringspraktik. Därutöver har det tillkommit flera aktuella exempel både från näringsliv och från offentlig sektor.
Sagt om boken
"Ytterligare en bok om förändringsarbete, var min första tanke när jag fick boken i min hand. Men jag kan konstatera att just den här var ovanligt rolig och nyttig. Vi får följa ett skarpt fall av förändring under några års tid. Förändringsprocessen sker i ett större teknikinriktat företag som går från att ha varit en intern resurs i en stor koncern till att bli ett enskilt bolag på en öppen marknad. I detta skede bestämmer sig företagsledningen för att det behövs ett kulturellt förändringsprojekt och det är i denna process som författarna finns med för att observera och intervjua. Upplägget är jordnära och personligt. Jag får som läsare följa ett förändringsarbete och de faktiska personer som arbetar med det under hela förloppet - från idé, via implementering till avslut. Boken inleds med en genomgång av organisationsförändring i stort och en något djupare insyn i det specifika området förändring av organisationskultur. Den tar upp vad forskning hittills har påvisat, men också olika rådande föreställningar på området. Efter detta kommer en ingående genomgång av det fall som författarna följt med en påföljande analys av vad som gick fel. Bokens sista del väver ytterligare samman forskning och de erfarenheter som gjorts och frågar sig om det är vi som arbetar med kulturen eller om det är kulturen som arbetar med oss. Boken är väl strukturerad, har ett enkelt språk och varje kapitel har sin naturliga och logiska plats. Förändring är ett ständigt aktuellt ämne som har avhandlats från såväl akademiskt håll som av managementkonsulter. Förändringsarbete i organisationer gör det på ett spännande och levande sätt. Att få namn och en kort karaktärsbeskrivning på nyckelpersonerna skapar en dynamik och en något kittlande ingrediens i läsningen som skapar intresse och därmed större uppmärksamhet. Jag känner med HR-funktionen vars våndor och vedermödor ingående beskrivs i den tuffa utmaning som en kulturförändring innebär.
Innehållet i bokens avslutande kapitel, "Lärdomar för förändringsagenter och andra", är något jag kommer att bära med mig om jag själv hamnar i situationen att vara med och påverka utformningen av något förändringsprojekt. Boken ger viktiga insikter. Givetvis avlämnas inte alla svar inom detta svårnavigerade område, men den utgör ett mycket bra och nyanserat bidrag som bör hamna högt i högen av böcker som handlar om förändringsarbete. Sammanfattningsvis tycker jag att detta var riktigt rolig läsning med ett mycket trovärdigt innehåll!"
Claes Bagge HR-generalist, IKEA HR Service Centre

Om författarna
Mats Alvesson är professor vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Hans senaste böcker inkluderar The Triumph of Emptiness (Oxford University Press, 2013) och Personalchefers arbete och identitet - strategi och strul (med Susanne Lundholm, Studentlitteratur, 2014).
Stefan Sveningsson är docent vid Ek
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Förändringsarbete i organisationer : om att utveckla företagskulturer. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd men lite tungläst.
  Jenny, 23 april 2021

  Intressant bok och kul att kunna följa ett case, men något tungläst vad gäller språket. Men mycket bra upplägg av kapitel och innehåll.

 2. Inte för alla
  Marcus, 8 augusti 2019

  Dåligt genomförda organisationsförändringar har de flesta av oss stött på i någon form. I boken får vi följa just en sådan på ett stort svenskt företag och se hur författarna dissekerar varje beslut och vilka konsekvenser det får. Jag arbetar själv som organisationsutvecklare och den här boken var verkligen fantastisk för alla som har det intresset. Varje självutnämnd organisationsexpert och varje chef borde läsa den inför en tanke på att förändra organisationen. Finns inte intresset för de h... Läs hela recensionen

 3. Utmärkt analys av villkoren för förändring
  Micke Andersson, 17 februari 2015

  Alvesson och Sveningsson beskriver på ett väl avvägt sätt svårigheterna och fallgroparna i förändringsarbete och ger en bild av vad management-litteraturens teser och modeller kan få för konsekvenser i praktiken. Författarna refererar till flera andra intressanta organisationsteoretiker.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna