Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Förändringsarbete i organisationer
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2014-11-12
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
360 g
SAB
Qbaab,Oaba
ISBN
9789147111688

Förändringsarbete i organisationer : om att utveckla företagskulturer

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-11-12
469
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hur går det praktiska förändringsarbetet till i en organisation? Vilka utmaningar, uppgifter och fallgropar ställs man inför längs vägen? Boken följer ett försök att förändra ett företags organisationskultur.

I en värld som förändras snabbt är organisationers konkurrenskraft beroende av att organisationskulturen ständigt utvecklas. Kravet på att organisationer ständigt ska förändras är stort. Många förändringsförsök stöter dock på motstånd, rinner ut i sanden och misslyckas. Boken diskuterar hur man utvecklar en medvetenhet om vad som sker i förändringsprocesser och varför det kan vara svårt att hålla engagemanget vid liv. Den följer på nära håll ett förändringsprojekt och vi får följa med i analys, design, genomförande och bemötande bland medarbetarna. I boken lanseras femton centrala lärdomar för förändringsprojekt.

I denna andra upplaga är alla kapitel grundligt uppdaterade utifrån aktuell forskning och förändringspraktik. Därutöver har det tillkommit flera aktuella exempel både från näringsliv och från offentlig sektor.

Sagt om boken
"Ytterligare en bok om förändringsarbete, var min första tanke när jag fick boken i min hand. Men jag kan konstatera att just den här var ovanligt rolig och nyttig. Vi får följa ett skarpt fall av förändring under några års tid. Förändringsprocessen sker i ett större teknikinriktat företag som går från att ha varit en intern resurs i en stor koncern till att bli ett enskilt bolag på en öppen marknad. I detta skede bestämmer sig företagsledningen för att det behövs ett kulturellt förändringsprojekt och det är i denna process som författarna finns med för att observera och intervjua. Upplägget är jordnära och personligt. [...]

Innehållet i bokens avslutande kapitel, "Lärdomar för förändringsagenter och andra", är något jag kommer att bära med mig om jag själv hamnar i situationen att vara med och påverka utformningen av något förändringsprojekt. Boken ger viktiga insikter. Givetvis avlämnas inte alla svar inom detta svårnavigerade område, men den utgör ett mycket bra och nyanserat bidrag som bör hamna högt i högen av böcker som handlar om förändringsarbete. Sammanfattningsvis tycker jag att detta var riktigt rolig läsning med ett mycket trovärdigt innehåll! Claes Bagge, HR-generalist, IKEA HR Service Centre

Om författarna
Mats Alvesson är professor vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Hans senaste böcker inkluderar The Triumph of Emptiness (Oxford University Press, 2013) och Personalchefers arbete och identitet - strategi och strul (med Susanne Lundholm, Studentlitteratur, 2014). Stefan Sveningsson är docent vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Han har bland annat publicerat Chefsliv -det ska fan vara chef (Studentlitteratur, 2014) och Ledarskap (Liber, 2010), båda med Mats Alvesson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Förändringsarbete i organisationer : om att utveckla företagskulturer
 2. +
 3. Organisationsförändringar och förändringsledarskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Organisationsförändringar och förändringsledarskap av Dag Ingvar Jacobsen (häftad).

Köp båda 2 för 904 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Förändringsarbete i organisationer : om att utveckla företagskulturer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd men lite tungläst.
  Jenny, 23 april 2021

  Intressant bok och kul att kunna följa ett case, men något tungläst vad gäller språket. Men mycket bra upplägg av kapitel och innehåll.

 2. Inte för alla
  Marcus, 8 augusti 2019

  Dåligt genomförda organisationsförändringar har de flesta av oss stött på i någon form. I boken får vi följa just en sådan på ett stort svenskt företag och se hur författarna dissekerar varje beslut och vilka konsekvenser det får. Jag arbetar själv som organisationsutvecklare och den här boken var verkligen fantastisk för alla som har det intresset. Varje självutnämnd organisationsexpert och varje chef borde läsa den inför en tanke på att förändra organisationen. Finns inte intresset för de h... Läs hela recensionen

 3. Utmärkt analys av villkoren för förändring
  Micke Andersson, 17 februari 2015

  Alvesson och Sveningsson beskriver på ett väl avvägt sätt svårigheterna och fallgroparna i förändringsarbete och ger en bild av vad management-litteraturens teser och modeller kan få för konsekvenser i praktiken. Författarna refererar till flera andra intressanta organisationsteoretiker.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna