Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Intersektionalitet
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2023-03-29
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 8 mm
Vikt
235 g
SAB
Oab,O:d
ISBN
9789147144709

Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap

Häftad,  Svenska, 2023-03-29
303
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hur kan maktrelationer förstås i den postkoloniala världen? Och hur kan utsorteringen av människor i olika kategorier - klass, kön, ras eller sexualitet - möjliggöra maktutövandet och skapa ojämlikhet?

På ett pedagogiskt och metodiskt vis argumenterar författarna för ett intersektionellt perspektiv som bortom etablerade kategoriseringar förmår att granska hur makt utövas och ojämlikhet skapas och legitimeras.

Boken har sedan den publicerades första gången 2005 haft stor betydelse och genomslagskraft.

I denna reviderade andra upplaga är omvärlden en annan än då den första upplagan gavs ut. Med krig som pågår i världen, samtidigt och på olika samhällsnivåer, och hotet om en förintad planet som kryper allt närmare, behöver vi utveckla de intersektionella analyserna för att förstå de patriarkala, nationalistiska och expansionistiska drivkrafter som förespråkar militaristiska angrepp i stället för diplomatiska samtal och fredliga lösningar.

Boken riktar sig till studenter, forskare och alla med intresse att förstå och förändra samhällets orättvisor.
  • Ger en introduktion i ämnet och en verktygslåda för aktivister, studenter och forskare.
  • Lyfter de intersektionella analyserna till samtiden.
  • Visar hur kategorisering av människor - klass, kön, ras eller sexualitet - möjliggör maktutövande och skapar ojämlikhet.
Sagt om boken:
En lysande skarp och pedagogisk introduktion till intersektionalitet som nödvändigt politisk, teoretisk och metodologisk verktygslåda för såväl aktivister, som studenter och forskare. I denna nya utgåva visar de los Reyes och Mulinari varför vi behöver detta för att förstå och navigera komplexa maktrelationer och identitetsprocesser i samtidens alltmer ojämlika globala landskap. /Ulrika Dahl, Uppsala universitet.

Intersektionalitet - Kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap har sedan den publiceras på första gången 2005 fått stor och banbrytande betydelse för forskning om ojämlikhet, maktutövande och nationskapande. Boken har också varit viktig för feministisk och antirasistisk aktivism. Nu kommer en efterlängtat och reviderad utgåva där intersektionalitet som perspektiv sätts in och utvecklas i relation till en annan samtid än den 2005. Planetens framtid står på spel. Kriget pågår i Ukraina men också på många andra platser i världen och på många olika samhälleliga nivåer. Med denna nya version får vi en vidareutveckling av ett för vår tid mycket centralt teoretiskt begrepp. /Lena Martinsson, Göteborgs universitet

Om författarna
  • Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia, Stockholms universitet. Hennes intresseområde är feministisk teori, arbetsliv och globalisering.
  • Diana Mulinari, professor vid Genusvetenskapliga institutionen, Lunds universitet. Hennes arbete utforskar koppling mellan genus, nation och det politiska fältet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 382 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna