Jemsebymetoden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2021-11-25
Upplaga
1
Förlag
Intermezzo Grafik
Medarbetare
Derlow, Kenneth (förf.) / Ragnarsson, Peter (red.) / Ragnarsson, Peter (form)
Dimensioner
270 x 220 x 23 mm
Vikt
1305 g
ISBN
9789151972190

Jemsebymetoden

Inbunden,  Svenska, 2021-11-25
238
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det här är historien om jakten efter den perfekta bildåter givningen. Det handlar om reprotekniken, förberedandet av original för tryckning. Bo Jemsebys berättelse om sitt yrkesliv tar oss med på en resa i en tid med omvälvande utveckling inom grafisk industri.

Hans far Anton Jemseby arbetade med färgseparationer på litografisk anstalt. På 1940-talet krävdes ett manuellt hantverk för att återge bildernas rätta nyanser. Anton var uppfinnare och sökte efter fotografiska metoder att korrigera färgbilderna. Varje bild blev föremål för olika experiment. Jemsebymetoden fanns redan på den här tiden i form av spridda idéer som exponering med förskjutet ljus, del exponeringar och rasterbrytning. Dessa knep och flera andra skulle komma att användas resten av seklet.

Jemsebymetoden fick fast form när den första lampuppsättningen för förskjutet ljus konstruerades 1958. Lampan med tillhörande raster blev en billig investering och många företag satte igång efter att de upprättat licensavtal med Anton. Från och med nu skulle Bo Jemseby spela en huvudroll. Genom att visa exempel med egen kvalitetsproduktion, utvecklingsarbete, demonstrationer och utbild ning spreds metoden i Sverige och ut i världen. Otaliga gånger prövades Jemsebymetoden framgångsrikt mot skanner i jämförande provtryck. Med sin bildkvalitet kunde metoden konkurrera med digitalisering och skannerteknik långt in på 1990-talet.

Boken innehåller en grundlig genomgång av Jemsebymetodens alla stadier. Från tider med våtplåt och etsning av klichéer, övergången till grafisk film, till kombinationer mellan analogt och digitalt med Jemseby Hybrid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jemsebymetoden
  2. +
  3. Hällristningarnas värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hällristningarnas värld av Johan Ling (inbunden).

Köp båda 2 för 477 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »