Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
231
Utgivningsdatum
2017-11-15
Upplaga
1
Förlag
Verbum AB
Originaltitel
Rastlös sökare och troende tvivlare : Existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman
Dimensioner
217 x 155 x 20 mm
Vikt
506 g
SAB
Ikz Bergman, Ingmar
ISBN
9789152637159
Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman (inbunden)

Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2017-11-15
349
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Boken vänder sig till alla som fascineras av Ingmar Bergmans filmkonst och fungerar också som en introduktion till hans liv och verk. Det är livsfrågorna som står i centrum i Rastlös sökare och troende tvivlare - Existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman.  Caroline Krook belyser Ingmar Bergmans personliga frågor som Varför är Gud så tyst? Hur kan Gud tillåta? Vem är jag egentligen? men också livet, lusten och musiken genom att guida läsaren genom filmer som t.ex. Det sjunde inseglet, Nattvardsgästerna, Tystnaden, Persona och Fanny och Alexander. En annan gigant som påverkade Ingmar Bergmans liv och konstnärskap var författaren August Strindberg. Därför finns det också ett kapitel om Bergmans och Strindbergs livsvägar från barnåren och ungdomsåren till död och begravning.

Biskop Caroline Krook har hela sitt liv varit intresserad av olika konstnärliga uttrycksmedel och hon menar att livsfrågorna mycket ofta blir tydligare i konsten - i vid mening - än i förkunnelsen. Leken, konsten och liturgin är uttrycksformer som ligger varandra mycket nära, menar hon.

Bland de filmer som Caroline Krook diskuterar i boken finns:
Fanny och Alexander
Smultronstället
Vargtimmen
Persona
Jungfrukällan
Tystnaden
Nattvardsgästerna
Såsom i en spegel
Viskningar och rop
Det sjunde inseglet

"Som en sammanfattning av och en väg in i denna unika filmvärld är boken briljant: informativ och underhållande på samma gång. Den är försedd med svartvita väl valda filmbilder." Ingvar Engvén, BTJ-häftet nr 3, 2018

"Caroline Krook har skrivit en bok som på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt tar läsaren igenom den religiösa problematik som gestaltas i Bergmans filmer. Det är en bra introduktion för den som ännu inte stiftat bekantskap med Bergmans värld och som vill ha material för vidare diskussion." John Sjögren, Svenska Dagbladet 24/11 2017

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman
 2. +
 3. Där jag kommer ifrån

De som köpt den här boken har ofta också köpt Där jag kommer ifrån av Dragomir ""Gago"" Mrsic, Theodor Lundgren (pocket).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Rastlös sökare och troende tvivlare : existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. August och Ingmar och Caroline
  Jan Sjögren, 2 maj 2018

  ....för den som är intresserad av Strindberg och I Bergman ... och de existensiella frågorna
  en mycket läsvärd och tänkvärd bok. Caroline är intressant iakttagare och funderare
  Jan

 2. Min läsupplevelse om Bergman gav mig nya insikter
  Anders Alfe, 23 januari 2018

  Jag har följt Ingmar Bergman sedan slutet av sextiotalet och läst mycket både av honom själv och andra författare som skriver om Bergman. Min läsupplevelse av denna bok om Bergman var stark och intensiv!
  Det märks tydligt hur väl Caroline Krook har en stark relation till Bergman som konstnär och människa.
  Jag gillar att hon på många ställen i boken citerar Bergman själv. Det gör att jag kan få en intensiv känsla av närvaro och känna igen mig i hans texter och hans intervjuer. Det exis... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Caroline Krook