Norrbottniska liv ensligt belägna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
141
Utgivningsdatum
2013-10-19
Upplaga
1
Förlag
Photo By Svedenback
Medarbetare
Svedenbäck, Gunnar (foto)
Dimensioner
243 x 213 x 20 mm
Vikt
718 g
ISBN
9789163724114
Norrbottniska liv ensligt belägna (inbunden)

Norrbottniska liv ensligt belägna

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2013-10-19
198
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Anne-Christine Liinanki har tidigare gett ut romanen Storsien - hundra år i en norrbottnisk by. Tillsammans med fotografen Gunnar Svedenbäck ger hon nu ut Norrbottniska liv ensligt belägna, en reportagebok om de som valt att bo i glesbygd. Vi talar idag ofta om "det kluvna landet", ett Sverige med två delar som alltmer glider isär, där utvecklingen anses gå helt olika vägar. Å ena sidan de expansiva storstadsregionerna med högt tempo och snabb tillväxt. Å andra sidan landsbygd, glesbygd med avfolkning och stagnation, indragen service, arbetslöshet. Det finns gott om dystra visioner av landsbygdens framtid. Ofta blir det en ytlig beskrivning där många nyanser försvinner.
Medan storstaden beskrivs som dynamisk och föränderlig anses glesbygden stillastående, oföränderlig, tillbakablickande. Ingenting kunde vara mer fel. Förändringen går lika fort i glesbygden men om den tar sig andra vägar. Här krävs det stor kreativitet, mycket nytänkande och entreprenörskap för att skapa liv och framtid.
"Norrbottniska liv ensligt belägna" visar på mycket av den idérikedom som spirar där man kanske inte förväntar sig det. Den är en modern "folklivsskildring", ett kunnigt och välskrivet reportage med utsökta bilder och som sådant inte bara av värde i dag utan också för framtiden. Författaren och fotografen känner sin miljö väl och berättar kunnigt om modernt liv och arbete i några byar norr om Kalix. Vi får till exempel följa med renskötare i en skogssameby - ganska sällan skildrat i bokform - men också besöka en musikfestival och möta hästuppfödare.
Allt exempel på att framtiden i glesbygden måste mötas på många olika sätt.
En initierad och välskriven skildring med förnämligt bildmaterial om en glesbygd i förändringens vindar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Norrbottniska liv ensligt belägna
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 297 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anne-Christine Liinanki

 • Mångrus

  Anne-Christine Liinanki

  Sanna Hare har kallat till ett rådslag i skogen. Under flera år har djuren i Sidalen känt av det förändrade klimatet. Stormar, översvämningar, extrem kyla och värmeböljor. Under rådslaget blir det gräl och ovänskap, men till sist kommer djuren öve...

 • Fågelflykt

  Anne-Christine Liinanki

  I den lilla utmarksbyn Storsien, ett tiotal år innan första världskriget, blir Amanda och Aslak förälskade, men deras kärlek fördöms av en obarmhärtig omgivning som inte skyr några medel för att stoppa den. Snart upptäcker Amanda att hon bär på As...